Σε κατηγορία κινδύνου 4 για πυρκαγιά το μεγαλύτερο τμήμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Σε κατηγορία κινδύνου 4 για πυρκαγιά το μεγαλύτερο τμήμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

 


Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς στο μεγαλύτερο τμήμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως ενημερώνει η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς τον οποίον εξέδωσε Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Κυριακή 3 Ιουλίου.

Ειδικότερα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στο σύνολο των Π Ε. Αργολίδας και Κορινθίας και σε μεγάλα τμήματα της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας. Στις υπόλοιπες περιοχές ο δείκτης επικινδυνότητας είναι υψηλός (κατηγορία 3).

Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και οι δήμοι της έχουν ενημερωθεί ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες θα πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Στα 776 κρούσματα covid-19 η Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Παρασκευή 1η Ιουλίου – 66 οι νοσηλείες

Posted: 01 Jul 2022 12:28 PM PDT

Στα 776 ανέρχονται τα κρούσματα covid-19 που καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Παρασκευή 1η Ιουλίου.

Αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των νοσηλειών στα νοσοκομεία της Περιφέρειας.

 

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr), τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν σήμερα Παρασκευή 1η Ιουλίου μέχρι τις 9 το πρωί ανέρχονταν σε 15.869.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα Παρασκευή 1η Ιουλίου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) – Δεδομένα έως 1η Ιουλίου 2022, ώρα 09:00

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από τον νέο κορονοϊό (covid-19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι 1η Ιουλίου (ώρα 09:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 15.869. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.692.371 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 48,6% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.127 ενώ από την αρχή της

πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 174.551 (4,5% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95 (60,0% άνδρες) με διάμεση ηλικία 69 έτη. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 36 (37,89%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 59 (62,11%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.734 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 326 (ημερήσια μεταβολή +0,93%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 255 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 14 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.250 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη”.

 

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Παρασκευή 1η Ιουλίου καταγράφηκαν 776 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 173.442.

Αναλυτικά, σήμερα καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 192, στην Π.Ε. Αρκαδίας 96, στην Π.Ε. Κορινθίας 218, στην Π.Ε. Λακωνίας 84 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 186.

Εξ άλλου, με βάση την ενημέρωση που έγινε το πρωί σήμερα, Παρασκευή 1η Ιουλίου, στις κλινικές covid-19 των νοσοκομείων της Περιφέρειας νοσηλεύονταν -μέχρι και χθες Πέμπτη 30 Ιουνίου- συνολικά 66 άτομα και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 5, στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 7, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 9, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 10, στο Νοσοκομείο Σπάρτης 7 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 28.

Αυτοψία του πρωθυπουργού στις εργασίες στην διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου

Posted: 01 Jul 2022 12:26 PM PDT

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας συνόδευσε, μεταξύ άλλων, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην αυτοψία που ο δεύτερος διενήργησε νωρίς το απόγευμα σήμερα Παρασκευή 1η Ιουλίου, στα έργα αποκατάστασης των πρανών της διώρυγας του Ισθμού της Κορίνθου.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού έγινε με αφορμή την προσωρινή παράδοση, την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιουλίου -και για τους επόμενους 3 μήνες, ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου- της διώρυγας στη ναυσιπλοΐα. Από τις αρχές του ερχόμενου Οκτωβρίου η διώρυγα θα κλείσει και πάλι ώστε να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της παρέμβασης σε αυτή.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία των έργων από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Καραγιάννη, παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της ΑΚΤΩΡ Χρήστου Παναγιωτόπουλου και του εργοταξιάρχη Νίκου Ασλανίδη.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας αρμόδιος Ερευνας και Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς αρμόδιος Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, ο βουλευτής Κωνσταντίνος Κόλλιας, οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης και Πρόνοιας και Αλληλεγύης Τάσος Γκιολής, ο δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιάννης Μαλτέζος, η σύμβουλος στο Γραφείο του πρωθυπουργού για θέματα Χωροταξίας Μαριλένα Σούκουλη, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Διώρυγος Κορίνθου Α.Ε. Παντελής Παντελίδης και Βασίλης Ανδρικόπουλος αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας Πελοποννήσου Γιώργος Οικονόμου, κ.α.

 

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Η διώρυγα στον Ισθμό της Κορίνθου θα ανοίξει και πάλι το επόμενο καλοκαίρι -από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο- ενώ η ολοκλήρωση του έργου και η πλήρης απόδοση της διώρυγας του Ισθμού στην ναυσιπλοΐα προγραμματίζεται προς το τέλος του 2023.

Η τελική μελέτη για το με προϋπολογισμό 32.000.000 ευρώ έργο αποκατάστασης, η οποία παραδόθηκε πέρυσι τον Νοέμβριο, προέβλεπε την διενέργεια εργασιών σε δύο φάσεις, α) αποφόρτιση των πρανών και καθαρισμό του καναλιού μέχρι τον φετινό Ιούλιο ώστε να λειτουργήσει η διώρυγα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και β) λιμενικές εργασίες σταθεροποίησης της βάσης των πρανών, οι οποίες θα ξεκινήσουν φέτος το φθινόπωρο.

 

ΕΡΓΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην διώρυγα του Ισθμού, έκανε γνωστό παράλληλα πως προχωρούν και έργα για την ανάδειξη αυτού του σημαντικού μνημείου της πατρίδας μας -δεύτερο σε επισκεψιμότητα, μετά την Ακρόπολη των Αθηνών:

“Θέλω να ενθαρρύνω όλους τους αρμόδιους και το Υπερταμείο να εργαστούμε για το πώς μπορούμε να αναδείξουμε αυτό το μοναδικό τοπόσημο το οποίο, ήδη, δέχεται -όπως ξέρετε- πάρα πολλούς επισκέπτες, τι άλλες παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε και φυσικά να το συνδυάσουμε και με την ανάδειξη του πλούσιου αρχαιολογικού πλούτου ο οποίος υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή. Θα έπρεπε η διώρυγα να μην είναι απλά ένα έργο το οποίο διευκολύνει την ναυσιπλοΐα, αλλά και από μόνη της να είναι ένας προορισμός επισκέψιμος ώστε να αναδείξει συνολικά το τουριστικό προϊόν της περιοχής” σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Επιτάχυνση διαδικασιών για δημοπρατήσεις έργων στις πυρόπληκτες Π.Ε. Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας που χρηματοδοτούνται από το ΠΔΕ

Posted: 01 Jul 2022 12:24 PM PDT

Την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτάχυνση των διαδικασιών για την δημοπράτηση των 15 έργων στις πυρόπληκτες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου -Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία- για τα οποία εντάχθηκε στο ΠΔΕ πίστωση συνολικού ύψους 15.000.000 ευρώ, ζήτησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σε σύσκεψε που συγκάλεσε σήμερα Παρασκευή 1η Ιουλίου, στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή των χωρικών αντιπεριφερειαρχών από τις εν λόγω Π.Ε.

Οπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, μετά την εν λόγω απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας θα πρέπει να επιταχύνουν του ρυθμούς προκειμένου να προβούν στην άμεση δημοπράτηση των σχετικών έργων.

Τα έργα αυτά είναι, ανά Π.Ε., τα εξής:

 

ΑΡΚΑΔΙΑ

  1. Αποκατάσταση εθνικής οδού 74 Τρίπολη – Πύργος στο τμήμα από Σταυροδρόμι έως όρια νομού, με προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ
  2. Αποκατάσταση επαρχιακών οδών 48 και 49 από Γέφυρα Μπερτσιάς προς Νεοχώρι – Χώρα – Ράχες και Ελαία – όρια νομού, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ
  3. Αποκατάσταση οδικού δικτύου πυρόπληκτων περιοχών δημοτικής ενότητας Ηραίας Δήμου Γορτυνίας, με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ
  4. Αποκατάσταση επαρχιακής οδού 46 Καλλιανι – Καστράκι – Φαναράκι – Λουτρα Ηραίας, με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ
  5. Αποκατάσταση εθνικής οδού 7 Τρίπολη – Μεγαλόπολη – Καλαμάτα στο τμήμα Μεγαλόπολη – όρια νομού, με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ
  6. Αντιπλημμυρικά έργα και έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας στις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Μεγαλόπολης με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ

 

ΛΑΚΩΝΙΑ

  1. Αποκατάσταση τεχνικών έργων, καθαρισμοί κοιτών και πρανών υδατορεμάτων για αντιπλημμυρική προστασία στις περιοχές του Δήμου Ανατολικής Μάνης που επλήγησαν από την πυρκαγιά του 2021, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ
  2. Αποκατάσταση βλαβών από την πυρκαγιά του 2021 της επαρχιακής οδού 17 Χάνια Κουτουμούς – Κόκκινα Λουριά προς Καρδαμύλη, με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ
  3. Αποκατάσταση βλαβών από την πυρκαγιά του 2021 της επαρχιακής οδού 18 Γύθειο – Πλάτανος – Μυρσίνη – Σιδηρόκαστρο με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ
  4. Αποκατάσταση βλαβών από την πυρκαγιά του 2021 της επαρχιακής οδού 20 Καρβελάς – Μυρσίνη από το 9ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γυθείου – Αρεόπολης, με προϋπολογισμό 1.100.000 ευρώ
  5. Αποκατάσταση βλαβών από την πυρκαγιά του 2021 της επαρχιακής οδού 19 Γύθειο – Αρεόπολη και της συμβολής της με την εθνική οδό 39 Σπάρτης-Γυθείου (παράκαμψη) και της επαρχιακής οδού 26 Γυθειο – Σκάλα, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ

 

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

  1. Αποκατάσταση υποδομών και βελτίωση ασφαλείας στην 7η επαρχιακή οδό, τμήμα Ζευγολατιό – Διαβολίτσι, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ
  2. Αποκατάσταση υποδομών και βελτίωση ασφάλειας στην 7η επαρχιακή οδό τμήμα Διαβολίτσι προς ναό Επικούριου Απόλλωνα, με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ
  3. Αποκατάσταση υποδομών και βελτίωση ασφαλείας στην οδό Διαβολίτσι προς Αγία Θεοδώρα και Καλύβια προς Τουρκολέκα, με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ
  4. Αποκατάσταση υποδομών και βελτίωση ασφαλείας στη 13η επαρχιακή οδό, τμήμα Κορώνη – Βασιλίτσι, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ.

Ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιουλίου η σταδιακή λειτουργία του ΣΜΑ στο Σπαθοβούνι

Posted: 01 Jul 2022 12:23 PM PDT

Ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιουλίου η σταδιακή λειτουργία του ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης) στο Σπαθοβούνι. Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι μέχρι τις 8 Αυγούστου όλοι οι δήμοι της Κορινθίας θα μετακινούν μέσω του εν λόγω ΣΜΑ τα απορρίμματά τους προς Παλαιόχουνη.

Το παραπάνω γνωστοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στην τακτική συνάντηση που έγινε σήμερα Παρασκευή 1η Ιουλίου, στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, μεταξύ του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και των δημάρχων της πρώτης διαχειριστικής ενότητας της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων, όπως και εκπροσώπων δήμων εκτός της εν λόγω ενότητας που εξυπηρετούνται προσωρινά από την μονάδα στην Παλαιόχουνη.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε οι υπόλοιπες δύο προβλεπόμενες από την ΣΔΙΤ μονάδες διαχείρισης -στη Σκάλα για τη Λακωνία και στην Καλλιρρόη για τη Μεσσηνία και τους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας- να μπορέσουν να λειτουργήσουν στα τέλη του ερχόμενου φθινοπώρου.

Στο διάστημα μέχρι τότε, πρόσθεσε ο Π. Νίκας, γίνεται αγώνας ώστε το φετινό καλοκαίρι να μην προκύψουν δυσκολίες για κανέναν δήμο.

 

Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΤΙΜΟΥ

Στη σημερινή συνάντηση, εξ άλλου, τέθηκε το κρίσιμο ζήτημα της συγκέντρωσης των χρημάτων που πρέπει να καταβάλλουν οι εξυπηρετούμενοι στην Παλαιόχουνη ΟΤΑ, προκειμένου να πληρωθεί η εταιρεία διαχείρισης.

Οπως τονίστηκε, η σχετική προθεσμία λήγει στις 15 Ιουλίου και μέχρι σήμερα το σχετικό αντίτιμο έχει καταβληθεί μόνο από τον Δήμο Τρίπολης.

Κατά την σύσκεψη επισημάνθηκε ότι εφόσον μέχρι την πιο πάνω ημερομηνόα δεν υπάρξει καταβολή χρημάτων από τους υπόλοιπους εξυπηρετούμενους ΟΤΑ της πρώτης διαχειριστικής ενότητας -και τους εκτός αυτής που προσωρινά διαθέτουν απορρίμματα στη μονάδα της Παλαιόχουνης- θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος οι οποίες προβλέπουν την δέσμευση πιστώσεων από την πηγή. Ταυτόχρονα θα δημοσιοποιείται ο δήμος που δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Ας σημειωθεί, ότι στη σημερινή σύσκεψη εκφράστηκε προβληματισμός από την πλευρά του Δήμου Τρίπολης για την τακτική του υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο, όπως κατατέθηκε στη σχετική συζήτηση, λαμβάνει αποφάσεις αγνοώντας επί της ουσίας τον δήμο της αρκαδικής πρωτεύουσας, στην περιοχή του οποίου λειτουργεί η μονάδα διαχείρισης της Παλαιόχουνης.

 

ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΥΛΙΚΑ

Αλλο στοιχείο που γνωστοποιήθηκε, εξ άλλου, στη σημερινή σύσκεψη, είναι ότι υπάρχουν 16 τόνοι μη αποδεκτά από την μονάδα διαχείρισης στην Παλαιόχουνη υλικά, η διαχείριση των οποίων θα γίνει από τον ΦοΔΣΑ σε συνεργασία με εταιρεία.

Τέλος, επαναλήφθηκε η επισήμανση ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους δήμους οι παλιές χωματερές, καθώς διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι από αστυνομία και πυροσβεστική, ενώ έγινε υπενθύμιση της αρμοδιότητας των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου στις περιοχές ευθύνης τους.

Η νέα συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου με τους δημάρχους της πρώτης διαχειριστικής ενότητας προγραμματίζεται μεταξύ 12 και 14 Ιουλίου.

Σύσκεψη στο Μαξίμου για το Πύργος – Τσακώνα με περιφερειάρχες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και βουλευτές Μεσσηνίας και Ηλείας

Posted: 01 Jul 2022 12:22 PM PDT

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας θα συμμετάσχει στην υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σύσκεψη που συγκαλείται στο Μέγαρο Μαξίμου, την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιουλίου, στις 10 το πρωί, για το θέμα του δρόμου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα.

Στην ίδια σύσκεψη, στην οποία έχουν κληθεί να μετάσχουν επίσης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης καθώς και οι βουλευτές Μεσσηνίας και Ηλείας, θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Υποδομών Κώστας Καραμανλής, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Γορτυνίας για προσωρινή διάθεση των απορριμμάτων του στην μονάδα Παλαιόχουνης

Posted: 01 Jul 2022 12:20 PM PDT

Σε κατεπείγουσα συνεδρίασή της, σήμερα Παρασκευή 1η Ιουλίου, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενέκρινε προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Γορτυνίας για την προσωρινή παραλαβή των απορριμμάτων του εν λόγω δήμου από την μονάδα διαχείρισης στην Παλαιοχουνη.

Η σχετική ενέργεια, όπως διευκρινίστηκε, αποσκοπεί αποκλειστικά στην διευκόλυνση του Δήμου Γορτυνίας και είναι καθαρά προσωρινού χαρακτήρα, μέχρι να αποπερατωθεί η μονάδα διαχείρισης στην Καλλιρρόη της Μεσσηνίας -η οποία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης, θα παραλαμβάνει τα απορρίμματα της Π.Ε. Μεσσηνίας και των Δήμων Μεγαλόπολης και Γορτυνίας.

Ενεργοποίηση διαδικασίας ανακλήσεων λιμναζόντων ποσών από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Posted: 01 Jul 2022 12:19 PM PDT

Στην ενεργοποίηση της διαδικασίας ανακλήσεων λιμναζόντων ποσών θα προβεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως επισημαίνει με σχετικό έγγραφό του προς τις Περιφέρειες και τις κατά τόπους ΕΥΔΕΠ -μεταξύ άλλων- ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.

“Με βάση τα στοιχεία παρακολούθησης της εκτέλεσης του ΠΔΕ, διαπιστώνεται απόκλιση μεταξύ του χρόνου υποβολής αιτήματος κατανομής χρηματοδότησης και του χρόνου εκταμίευσης από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ως αποτέλεσμα έχουμε τη δημιουργία λιμναζουσών πιστώσεων σε λογαριασμούς συγκεκριμένων έργων, ενώ θα μπορούσαν να διατεθούν σε έργα με μεγαλύτερη ωριμότητα πληρωμής. Ως λιμνάζον ορίζεται οποιοδήποτε ποσό κατανεμήθηκε υπέρ συγκεκριμένου έργου και το οποίο τρεις μήνες μετά την ημερομηνία υλοποίησης της εντολής χρηματοδότησης δεν χρησιμοποιήθηκε για την καταβολή πληρωμών” σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο πιο πάνω έγγραφο του Δ. Σκάλκου.

“Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι χρήματα που λιμνάζουν θα επιστραφούν στο υπουργείο” δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος συγκάλεσε σήμερα Παρασκευή 1η Ιουλίου, σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας, με τη συμμετοχή στελεχών της, τεχνικών υπηρεσιακών παραγόντων από την Περιφέρεια και την ΕΥΔΕΠ Πελοποννήσου.

“Υπάρχουν όντως ορισμένα έργα με δυσκολίες υλοποίησης, ενώ όσον αφορά στις μελέτες, αυτές μπήκαν σε σειρά και θα γίνουν. Αμεσα, η Διεύθυνση Ανάπτυξης θα εκπονήσει μελέτη για να διαπιστωθεί πού υπάρχουν λιμνάζοντα χρήματα ώστε να προωθηθεί η διάθεσή τους σε έργα” σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Εξ άλλου, ο Π. Νίκας γνωστοποίησε ότι θα εξεταστεί και το σύνολο των έργων του ΕΣΠΑ, καθώς ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα κύκλος συζητήσεων με τους δικαιούχους για όσα από τα έργα του ΠΕΠ Πελοποννήσου βρίσκονται στο “κίτρινο” και στο “κόκκινο”.

“Θα γίνει μία προσπάθεια ώστε να δοθεί μια τελευταία ώθηση για την ολοκλήρωσή τους” τόνισε ο περιφερειάρχης.

 

 

Το έγγραφο του γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ μπορείτε να το δείτε εδώ:

Γ.Πρ. 2022 – 66820 – Έγγραφο – ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΔΕ 2022 – ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΝΑΚΛΗΣΕΩΝ ΛΙΜΝΑΖΟΝΤΩΝ ΠΟΣΩΝ.

Εργα του ΠΕΠ Πελοποννήσου στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

Posted: 01 Jul 2022 12:18 PM PDT

Σύσκεψη συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σήμερα Παρασκευή 1η Ιουλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με αντικείμενο την εξέλιξη των διαδικασιών στα έργα των Γηροκομείων Μεγαλόπολης και Κορίνθου, ενώ εξετάστηκε και η πρόοδος της παρέμβασης στα Δερβενάκια -στο πλαίσιο του συνδετήριου δρόμου της Αργολίδας με τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα.

Κατά την σύσκεψη, με τη συμμετοχή στελεχών της Περιφέρειας και υπηρεσιακών παραγόντων, δόθηκαν εντολές να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαδικασίες και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες δημοπράτησης.

Οπως είναι γνωστό, στα τέλη Μαΐου υπεγράφησαν από τον περιφερειάρχη η ένταξη στο ΠΕΠ αφ’ ενός του με προϋπολογισμό 1.835.200 ευρώ έργου επέκτασης του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου της Μητρόπολης Κορίνθου και αφ’ ετέρου του προϋπολογισμού 4.600.000 ευρώ έργου κατασκευής μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων στην Μεγαλόπολη.

Το τρίτο έργο που εξετάστηκε σήμερα αφορά στην βελτίωση της επαρχιακής οδού από κόμβο Αρχαίας Νεμέας – Δερβενάκια – Μυκήνες. Το εν λόγω έργο, που εντάχθηκε με υπογραφή του περιφερειάρχη Π. Νίκα στο ΠΕΠ με προϋπολογισμό 48.850.000 ευρώ, προβλέπει την κατασκευή συνδετήριου τμήματος 7 χιλιομέτρων (νέα επαρχιακή οδός Τίρυνθας – αρχαιότητες Ηραίου – Νέο Ηραίο – Μοναστηράκι – Μυκήνες με τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης στον κόμβο της Αρχαίας Νεμέας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here