Το δάσος των παραμυθιών: Το μοναδικό δρυοδάσος των Βαλκανίων βρίσκεται στην Ηλεία - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Το δάσος των παραμυθιών: Το μοναδικό δρυοδάσος των Βαλκανίων βρίσκεται στην Ηλεία

 


Όταν φέρνεις στο νου σου την Ηλεία -αν δε κατάγεσαι από εκεί- το πιθανότερο είναι πως θα σκεφτείς κάποιες καλοκαιρινές διακοπές τις οποίες έχεις να θυμάσαι με νοσταλγία.
Τεράστιες, αμμουδερές παραλίες, έντονη ζωή στην Κουρούτα και την διάσημη Ζαχάρω και φυσικά άπειρα μέρη για κάμπινγκ, οργανωμένο ή ανοργάνωτο, είναι μόλις μερικά από τα στοιχεία που καθιστούν το μέρος ιδανική επιλογή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον Σεπτέμβρη.
Όμως οι ομορφιές της Ηλείας, δεν σταματούν στα υπέροχα καλοκαίρια της, ούτε στα δημοφιλή χωριά της. Περίπου 15 χιλιόμετρα μακριά από την Αρχαία Ολυμπία, βρίσκεται ένας πνεύμονας πρασίνου που αν δεν έχεις γνωρίσει μέχρι σήμερα, ήρθε η ώρα να το κάνεις.
Ο λόγος για το υπέροχο δάσος της Φολόης -γνωστό και ως «δάσος των Κενταύρων»- το οποίο εκτός από ομορφιά, κρύβει και τεράστιο ενδιαφέρον για τους λάτρεις της ελληνικής μυθολογίας. Το δάσος της Φολόης πήρε το όνομα του από τον Κένταυρο Φόλο, ο οποίος φιλοξένησε τον Ηρακλή, όταν εκείνος έψαχνε να εντοπίσει τον Ερυμάνθιο Κάπρο. Το γεγονός αυτό έφερε τον Φολό σε αντιπαράθεση με τους υπόλοιπους Κενταύρους και πάνω στη μάχη, έπεσε νεκρός από άστοχη βολή του Ηρακλή.
Αφήνοντας, όμως στην άκρη το μυθολογικό κομμάτι, υπάρχουν άλλοι, πολύ πιο ουσιαστικοί λόγοι να ταξιδέψεις προκειμένου να δεις από κοντά το πανέμορφο δρυοδάσος της Φολόης, τόπο ιδανικό για εξερεύνηση και πεζοπορία.
Πού βρίσκεται
Το δάσος της Φολόης βρίσκεται σε υψόμετρο 688 μέτρων, στο όρος Φολόη της Ηλείας και καταλαμβάνει έκταση 33.000 στρεμμάτων. Πρόκειται για μια περιοχή ενταγμένη στο πρόγραμμα NATURA 2000, η οποία σε κάποια μέρη συναντάται με τον ποταμό Ερύμανθο και τον Λάδωνα και αποτελεί το μοναδικό δρυόδασος στα Βαλκάνια.
Οι ντόπιοι αναφέρουν πως στο δάσος υπάρχουν 5 εκατομμύρια δέντρα, με τα περισσότερα εξ’ αυτών να είναι βελανιδιές.
Οι σωτήριες βελανιδιές
Αυτό το μοναδικού φυσικού πλούτου δάσος, είχε την τύχη να μένει αλώβητο από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν «χτυπήσει» την περιοχή τα τελευταία χρόνια, χάρη στις βελανιδιές, που είναι δύσκολο -ευτυχώς- να καούν. Κάπως έτσι, το φυσικό αυτό διαμάντι, εξακολουθεί να δίνει ζωή στον νομό ολόκληρο.
Εξορμήσεις και πεζοπορία μέσα στη φύση
Το δάσος της Φολόης είναι επίπεδο, στοιχείο που το καθιστά μέρος ιδανικό για πεζοπορίες και ποδηλασία, κάθε εποχή του χρόνου. Μπορεί η ιδανική εποχή για να το επισκεφτείς να θεωρείται το φθινόπωρο, όμως ακόμα και μέσα στην καρδιά του χειμώνα, η εικόνα και η όλη ατμόσφαιρα παραμένουν μαγικές.
Στο δάσος υπάρχουν πολλά πεζοπορικά μονοπάτια που μπορείς να ακολουθήσεις, τα περισσότερα μέτριας δυσκολίας.
Η πιο ιδιαίτερη διαδρομή είναι εκείνη που ξεκινάει από την είσοδο του δάσους και ακολουθεί το φαράγγι του Ευρύμανθου. Περπατάς ή κάνεις ποδηλασία, δίπλα σε τοξωτά γεφύρια και τρεχούμενα νερά, μέσα στο πράσινο. Το πιο δημοφιλές μονοπάτι, ωστόσο, είναι γνωστό με το όνομα «γραβάτα» και εκτείνεται σε οκτώ χιλιόμετρα, στην καρδιά του δάσους.
Μετά την περιήγηση σου στο δάσος, το χωριό Φολόη σε περιμένει το μεσημέρι με τα παραδοσιακά του ταβερνάκια, με φρέσκα κρεατικά και ψητά-όνειρο, αφού η περιοχή φημίζεται για τέτοιου είδους πιάτα.
Αυτήν την εκδρομή θα έχεις να τη θυμάσαι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here