ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΣΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΣΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ


 Η Ελλάδα είναι γεμάτη εκκλησίες, μικρούς και μεγαλύτερους ναούς, ο καθένας με τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Πολλές από τις εκκλησίες της χώρας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση μαχών αλλά και σε ιστορικά γεγονότα. Αποτέλεσαν κρυφά σχολειά και καταφύγια κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης και σήμερα παραμένουν να θυμίζουν τα όσα συνέβησαν κατά την απελευθέρωση. Μια τέτοια περίπτωση είναι το άγνωστο «κάθετο» μοναστήρι της Ελλάδας που λέγεται Παναγία των Καταφυγίων. Βρίσκεται στην Πελοπόννησο και οι εικόνες από ψηλά προκαλούν δέος.

Παναγία των Καταφυγίων: Το άγνωστο «κάθετο» μοναστήρι της Ελλάδας που ήταν πολεμικό καταφύγιο

Παναγία των ΚαταφυγίωνΗ Παναγία των Καταφυγίων, λοιπόν, όπως την αποκαλούν βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα πιο νότια από το γνωστό Δερβένι Κορινθίας. Θα δεις ταμπέλες που οδηγούν στο ορεινό Σαραντάπηχο και το συγκεκριμένο μοναστήρι στο δρόμο προς τα εκεί. Πρόκειται για μια εκκλησία του 18ου αιώνα η οποία διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Μοναστήρι η Παναγία των ΚαταφυγίωνΗ θέση του μόνο τυχαία δεν είναι μιας και χτίστηκε σε ένα δυσπρόσιτο μέρος γεμάτο βράχια και σπηλιές καθώς εκεί είχαν καταφύγει κάτοικοι της περιοχής στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ο λόγος προφανής, για να κρυφτούν από τους διωγμούς των Τούρκων. Η περιοχή εκεί ονομάζεται Καταφύγια και από εκεί πήρε και το όνομά του το μοναστήρι.

Με την πάροδο των ετών, το μοναστήρι η Παναγία των Καταφυγίων ανακαινίστηκε και τα κελιά ενώθηκαν με ιδιαίτερο τρόπο μιας και έγινε σύνδεση με λαξευμένες στοές όλων των εσωτερικών χώρων της. Επιπλέον αρκετά πρόσφατα, σε σχέση με την κατασκευή του, τη δεκαετία του ’70 σκαλίστηκαν στους βράχους σκαλοπάτια που συνέδεσαν την εκκλησία με τον δημόσιο δρόμο. Οι εικόνες προκαλούν δέος και σε όσους φτάνουν στην περιοχή αλλά και σε όσους βλέπουν βίντεο και φωτογραφίες.

Τα ιδιαίτερα μοναστήρια της Ελλάδας

Στην Ελλάδα υπάρχουν κι άλλες εντυπωσιακές εκκλησίες οι οποίες προκαλούν δέος. Όπως για παράδειγμα είναι και η Μονή Φιλοσόφου, το «Κρυφό Σχολειό» της Αρκαδίας. Μια καθηλωτική στην όψη μονή στη Χαράδρα του Λούσιου. Επιπλέον η Παναγία η Πελεκητή είναι το μοναστήρι που ξεχωρίζει στο «θρόνο» των Αγράφων. Εξίσου εντυπωσιακή και ηΦωτμού, το έρημο μοναστήρι της λίμνης με το παράξενο όνομα αλλά και η Μονή Κηπίνας, το μοναστήρι που είναι σφηνωμένο μέσα στο βράχο. Όσο ταξιδεύεις στην Ελλάδα συναντάς εικόνες που δεν τις φανταζόσουν και μένουν χαραγμένες για πάντα στο μυαλό και την ψυχή σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here