Πόσος κόσμος χωράει σε 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης; Με αυτό το στοίχημα πρόκειται να αναμετρηθεί για ακόμη ένα καλοκαίρι η Ελαφόνησος της Λακωνίας, αφού πέρα από την Gen Z και τους φοιτητές που θα γεμίσουν το κάμπινγκ στον Σίμο, το νησί προτείνεται πλέον ως μικροσκοπικός παράδεισος με «τροπικά νερά» από lux εταιρίες κρουαζιέρας. Με άλλα λόγια, παύει να είναι απλά το καταφύγιο Αθηναίων και Πελοποννήσιων.
Τουλάχιστον 250.000 επισκέπτες κατέφθασαν πέρσι στην Ελαφόνησο, ενώ τα προγνωστικά για φέτος είναι ακόμη υψηλότερα. Το πολυσύλλαβο όνομα του νησιού κυκλοφορεί στα χείλη των τουριστών, κυρίως των Ιταλών, που διψάνε για εναλλακτικό καλοκαίρι στις ελληνικές αμμουδιές, μακριά από το στάτους της Μυκόνου ή της Σαντορίνης.
To GPS δείχνει σε κάθε περίπτωση την ακτογραμμή του Σίμου: οι δίδυμες αμμώδεις παραλίες που ενώνονται με τη στενή λωρίδα στεριάς είναι αναμφίβολα ο μεγάλος πρωταγωνιστής του νησιού, το πρώτο και κύριο αξιοθέατο που έχει οδηγήσει την Ελαφόνησο στην τουριστική έκρηξη των τελευταίων ετών.
Τα εναέρια πλάνα από τις αμμοθίνες είναι η καλύτερη διαφήμιση για την ομορφιά του νησιού, που είναι εξ ολοκλήρου ενταγμένο στο δίκτυο Natura. Γι’ αυτό και στο πικ της σεζόν, επικρατεί το αδιαχώρητο. Τόσο που η χρυσαφένια άμμος χάνεται κάτω από τις ομπρέλες.
Ευτυχώς, από την άλλη πλευρά του νησιού, εκεί που δύει ο ήλιος, απλώνεται μια μεγάλη αμμουδιά, που παραμένει άγνωστη στους τουρίστες του εξωτερικού. Τα νερά είναι και πάλι κρυστάλλινα, το τοπίο είναι απαράμιλλης ομορφιάς και κατά βάση ανόθευτο, ενώ όσοι κάτσουν μέχρι αργά θα έχουν να μνημονεύουν ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα της ζωής τους.
Κάτω Νησί, η πατρίδα των Κυκλώπων
Το όνομα παραπλανά, αλλά δεν πρόκειται για ένα από τα αδελφικά ξερονήσια της Ελαφονήσου: πρόκειται, όμως, για την παραλία που προσφέρει κολύμπι με θέα σε αυτά. Σε κοντινή απόσταση από την παραλία Κάτω Νησί ξεπροβάλλουν τέσσερις βραχονησίδες: οι Ξεροπούλες, το Λεπτό Νησί, το Πρασονήσι κι η Κασσέλα, που είναι και το μεγαλύτερο νησάκι. Ανάμεσά τους βουτά ο ήλιος την ώρα της Δύσης, βάφοντας όλο το τοπίο στα πορτοκαλί.
Γεωμορφολογικά, η παραλία δεν απέχει πολύ από τον διάσημο Σίμο: τα φρύγανα και οι κέδροι ντύνουν πίσω τον λοφίσκο, η αμμουδιά είναι κατάλευκη, μήκους ενός χιλιομέτρου περίπου, ενώ στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού εντοπίζονται πολλές σπηλιές. Είναι τόσες πολλές, μάλιστα, που η ντόπια παράδοση θέλει το Κάτω Νησί ως τη Χώρα των Κυκλώπων. Όπως και σε άλλα μέρη της χώρας με αντίστοιχη μορφολογία, τα παρακείμενα ξερονήσια λέγεται ότι εκσφενδονίστηκαν από τα μυθολογικά τέρατα.
Η διαφορά είναι ότι η ανθρώπινη παρέμβαση παραμένει ήπια: μερικές ψάθινες μόνο ομπρέλες και ένα ταβερνάκι στην παραλία Κάτω Νησί – τίποτα άλλο. Μερικά μέτρα πάνω από την παραλία, θα βρεις το εκκλησάκι της Παναγίας (γι’ αυτό και η παραλία αποκαλείται επίσης της Παναγίας), όπως και τον οικισμό Κατωνησί για να περάσεις αν θες το βράδυ εκεί αλλά και να βρεις κάποια ταβέρνα για να ξαποστάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου