ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΝΑΥΑΓΙΑ, ΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΟΛΙΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΝΑΥΑΓΙΑ, ΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΟΛΙΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

 


Μια επίσκεψη θα πείσει ακόμα και τους πιο επιφυλακτικούς.

Με το που ανοίγει ο καιρός και ο ήλιος αφήνει πίσω του την κυκλοθυμία του Μαρτίου, το μυαλό όλων μας ξεκινά να ταξιδεύει στα ομορφότερα ελληνικά μέρη, με τις θάλασσες – κρύσταλλο, τις απέραντες αμμουδιές και τις καλοκαιρινές βόλτες στα σοκάκια.

Κάπως έτσι, κορονοϊού επιτρέποντος, σε μερικές εβδομάδες από σήμερα θα ξεκινήσουν να πρώτα ταξίδια, με μερικούς από εμάς να έχουμε ήδη κυκλώσει τα πρώτα μέρη που θέλουμε να επισκεφτούμε. Στην κορυφή της λίστας, ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο μέρος, που ελάχιστοι έχουν ακουστά.

Μιλάμε για την Σαπιέντζα

Ναυάγια, σχήμα καρδιάς, και… μηδενικοί κάτοικοι

Αν δεν το γνωρίζεις, αν δεν πας στοχευμένα, δεν την πιάνει το μάτι σου.

Λογικό: η Σαπιέντζα μπορεί να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των μεσσηνιακών Οινουσσών μετά την Σχίζα, ωστόσο η έκτασή του είναι μόλις 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται στ’ ανοιχτά των νοτιοδυτικών ακτών της Μεσσηνίας, απέναντι από τη Μεθώνη.

Παρά το μικρό της μέγεθος έχει υπάρξει ξακουστή από αρχαιοτάτων σχεδόν χρόνων, καθώς από εκεί περνούσε ο ναυτικός δρόμος που ενώνει την Ιταλία με τη Μέση Ανατολή. Πέραν τούτου, αποτελούσε και αγκυροβόλιο για τους στόλους και γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση ως τέτοιο κατά τα βυζαντινά χρόνια.


Φωτογραφία:  Discover Greece

Κάτω από «σώμα» της, στα άγρια και γαλανά νερά της, κείτονται δεκάδες -ου μην και παραπάνω- ναυάγια πλοίων, τα οποία δεν κατάφεραν ν’ αποφύγουν τα απότομα βράχια της Σαπιέντζας και κατέληγαν στην αδυσώπητη αγκάλη της θάλασσας.

Μεταξύ αυτών, βέβαια, βρίσκονται και γερμανικά καράβια του γερμανικού στόλου, τα οποία γνώρισαν από πρώτο χέρι τι εστί «Υποβρύχιο Παπανικολής».

Κατά την απογραφή του 2011 στην Σαπιέντζα κατοικούσαν… επισήμως δύο μόλις κάτοικοι, όμως πλέον θεωρείται βέβαιο πως είναι ακατοίκητο. Ωστόσο, αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για σπάνια πουλιά και ζώα, τα οποία βρίσκονται εκεί σε ειδικό καθεστώς προστασίας.

Η πρόσβαση στο νησάκι γίνεται αποκλειστικά με τουριστικά πλοιάρια που αναχωρούν από την Μεθώνη, όμως αξίζει (αν μπορεί φυσικά) κανείς να το δει και από ψηλά, καθώς η διάσημη βραχονησίδα έχει ένα άκρως εντυπωσιακό σχήμα: θυμίζει καρδιά!

Το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου και η παραλία-όνειρο

Η Σαπιέντζα μαζί τη νήσο Σχίζα, το Βενέτικο, την Αγία Μαριανή και τις βραχονησίδες Δύο Αδέλφια, Μπόμπα και Αυγό αποτελούν το νησιωτικό σύμπλεγμα που είναι γνωστό ως «Μεσσηνιακές Οινούσσες», νότια του οποίου βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου. Ο λόγος για τον τάφρο των Οινουσσών (ή Φρέαρ των Οινουσσών), με βάθος 5.121 μέτρα!

Καταλαβαίνει λοιπόν εύκολα κανείς πως μιλάμε για εξαιρετικά «ατίθασα» νερά, καθώς στο δεύτερο-τρίτο βήμα παύεις να πατάς στον βυθό.

Η Σαπιέντζα έχει μονάχα μία παραλία, την ξακουστή Άμμο. Εκεί, σύμφωνα με τα όσα λένε οι ειδήμονες, έχουμε τα βαθύτερα νερά ολόκληρης της Ελλάδος, καθώς ο τολμηρός κολυμβητής δεν βλέπει βυθό με τίποτα.

Ωστόσο, πρόκειται για υπέροχη θάλασσα και το τοπίο γύρω είναι τόσο όμορφο και γαλήνιο, που αν κολυμπήσει κανείς με προσοχή θα απολαύσει στο έπακρο μία μοναδική εμπειρία, από εκείνες που δύσκολα επαναλαμβάνονται στην ζωή.

Αξίζει να αναφερθεί, φυσικά, και το δάσος με τις κουμαριές, το οποίο «απαρτίζεται» από δέντρα που φτάνουν έως και τα 15 μέτρα σχεδόν σε ύψος, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για τη χώρα μας. Ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση βρίσκεται η Σπαρτόλακκα, μια κόκκινη κοιλάδα που οφείλει το χρώμα της στην απολιθωμένη γύρη των φυτών.

Ένα ήρεμο νησάκι, σαν καρδιά, με πλούσια ιστορία, υπέροχα βαθιά νερά και πράσινο να τυλίγει τα πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here