ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ... - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ...

Αδιέξοδο "βλέπει" στις συνομιλίες Ελλάδας - πιστωτών ο γερμανικός Τύπος επισημαίνοντας πως, εκτός από την εσωκομματική ανταρσία ...
με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και η Άνγκελα Μέρκελ χάνει τους πιστούς τους στην διαπραγματευτική γραμμή του Βερολίνου.


Τα γερμανικά ΜΜΕ επικεντρώνουν το βάρος τους στην σημερινή συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ στις Βρυξέλλες επισημαίνοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος προσέρχεται στις συνομιλίες λαμβάνοντας υπόψη της την "γκρίνια" στελεχών του κόμματός της για το ελληνικό ζήτημα. Το κλίμα στην Κ.Ο των Χριστιανοδημοκρατών είναι βαρύ καθώς ο σκληρός πυρήνας του κόμματος απορρίπτει τις όποιες αλλαγές στην συμφωνία του Φεβρουαρίου αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας νέας ψηφοφορία στην Bundestag για τη συνέχιση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενημέρωσε χτες την Κ.Ο των Χριστιανοδημοκρατών ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε σε επίπεδο διαπραγματεύσεων ζητώντας από τα στελέχη του κόμματος να μην ακούνε τις φήμες, αναφέρουν γερμανικά δημοσιεύματα. Την ίδια ώρα, η Μέρκελ είχε συνάντηση με τον Σοσιαλδημοδημοκράτη, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομίας, προκειμένου να "ζυγίσει" την υποστήριξη των εταίρων στον κυβερνητικό συνασπισμό αναφορικά με το ελληνικό θέμα.

Die Zeit
Στη σημερινή συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ Τσίπρα στις Βρυξέλλες επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η γερμανική εφημερίδα "Die Zeit" την ώρα που, όπως επισημαίνει , πιέζει ασφυκτικά ο χρόνος για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα. Στις Βρυξέλλες υπάρχει απογοήτευση για τους Έλληνες. Σήμερα αναμένεται μία συνάντηση των Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα. Αλλά και αυτή η συνάντηση μπορεί να αποτύχει. "Η πίεση είναι μεγάλη...Ο πρόεδρος του Eurogroup ,Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζήτησε να γίνουν και άλλα . Μια συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα είναι δυνατή. Αλλά ο χρόνος είναι περιορισμένος", δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη χτες στο βράδυ στη Χάγη. Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει επικαλούμενη πηγές της Ε.Ε ότι, η συνάντηση των Μέρκελ, Τσίπρα και Ολάντ, είναι αναγκαία μόνο αν υπάρχει κάποια πρόοδος σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις.

Bild
O Αλέξης Tσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με εσωκομματική ανταρσία, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα αναφερόμενη στην επιστολή που συνέταξαν 22 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας μεταξύ άλλων, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

"Ανταρσία ενάντια στον αρχιεπαναστάτη", γράφει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας αναφερόμενη στον Έλληνα πρωθυπουργό και προσθέτει: "Η ανταρσία έγινε από τους δικούς του ανθρώπους".

Σε άλλο δημοσίευμά της, η εφημερίδα επισημαίνει: "Στο Βερολίνο συζητείται κάτι που έως τώρα εθεωρείτο ότι αποκλείεται: μια νέα ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για την ελληνική βοήθεια, η οποία όμως θα μπορούσε να θέσει σε δοκιμασία την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ". Μάλιστα κατά τη Bild, ολοένα και περισσότεροι χριστιανοδημοκράτες βουλευτές ομολογούν ανοιχτά ότι δεν θα υποστηρίξουν πλέον την ακολουθούμενη πορεία υπέρ της Ελλάδας.


Frankfurter Allgemeine Zeitung
"Πριν από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τη βοήθεια προς την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Τσίπρας έβγαλε στην επιφάνεια το εφιαλτικό σενάριο: αποτυχία των συνομιλιών θα σήμαινε την αρχή του τέλους για το ευρώ.

Αυτή η άποψη δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε μόνο αυτό που οι περισσότεροι πολιτικοί στην Ε.Ε. εξακολουθούν να θεωρούν ως ένα πραγματικό κίνδυνο και δη όχι μόνο για την νομισματική ένωση. (…) Αυτό το φόβο θέλει να κεφαλαιοποιήσει ο Τσίπρας. Η κυβέρνησή του ποντάρει στο γεγονός, ότι οι άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο παρά να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την Ελλάδα με δισεκατομμύρια (…). Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη σε κανέναν. Η Ε.Ε και οι θεσμοί της συνέβαλαν τα περασμένα χρόνια σε σημαντικό βαθμό με λόγια και έργα - καλά και κακά- στην εδραίωση αυτής της πεποίθησης στην Αθήνα", γράφει η εφημερίδα. Η ίδια εφημερίδα , επικαλούμενη πληροφορίες που δεν κατονομάζει, υποστηρίζει ότι, είναι πιθανή η διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας για τη βοήθεια προς την Ελλάδα στο γερμανικό κοινοβούλιο. Η καγκελάριος Μέρκελ φέρεται να βομβαρδίζεται με e-mails από βουλευτές του κόμματός της. Το μεγάλο ερώτημα είναι για πόσο ακόμα θα επιτρέπει η καγκελάριος την ολιγωρία των Ελλήνων, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

DPA
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA), η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος των Σοσιαλδδημοκρατών- του εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό- Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συναντήθηκαν εκτάκτως το βράδυ της Τρίτης για να συμφωνήσουν μεταξύ τους για την κοινή γραμμή για την Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο Χριστιανοδημοκράτης Γκίντερ Κρίχμπαουμ, πρόεδρος της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, ζήτησε αλλαγή πλεύσης από την Αθήνα, ώστε να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη . "Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να κάνει μια στροφή 180°», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγο πριν τη νέα συνάντηση του Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ στις Βρυξέλλες. Ο Κρίχμπαουμ επισήμανε, ότι τόσο η καταβολή περαιτέρω χρηματικής βοήθειας όσο και η παράταση του δεύτερου πακέτου βοήθειας θα πρέπει να εγκριθούν από την ολομέλεια της γερμανικής βουλής.

«Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν», είπε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός παραπέμποντας και στη θερινή διακοπή των εργασιών του γερμανικού κοινοβουλίου. Παράταση του προγράμματος βοήθειας «δεν θα υπάρξει με μηδενικό κόστος». Διαφορετικά, η υπερψήφισή του από την κοινοβουλευτική ομάδα των χριστιανοδημοκρατών δεν είναι καθόλου βέβαιη. «Ο χρόνος σπαταλήθηκε», είπε ο Κρίχμπαουμ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις των περασμένων μηνών. «Η δραστική περικοπή των ελληνικών δαπανών εξακολουθεί να παραμένει αναγκαία, όπως επίσης και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και οι αποφασιστικές ιδιωτικοποιήσεις κρατικής περιουσίας», πρόσθεσε.

Deutsche Welle
Στο δράμα του ελληνικού χρέους, Γερμανία και Γαλλία χάνουν την υπομονή τους με την Αθήνα. Στις Βρυξέλλες είναι προγραμματισμένη μια συνάντηση κορυφής της οποίας η κατάληξη είναι αβέβαιη. Πάντως, σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε., οι νέες ελληνικές προτάσεις δεν είναι ακόμα επαρκείς. "Οι Έλληνες υποτίμησαν την πολυπλοκότητα του θέματος", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ. Η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της, όταν βάλει σε τάξη τον προϋπολογισμό και θέσει την οικονομία σε τροχιά", πρόσθεσε, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκι τόνισε: "H επιτυχία απαιτεί πολιτική βούληση, πρωτίστως από την ελληνική πλευρά, δηλαδή λιγότερες μανούβρες τακτικής και περισσότερη ουσιαστική δουλειά". Σύμφωνα με τον Ντομπρόφσκι τα κεντρικά θέματα είναι αμφιλεγόμενα. Δεν υπάρχει για παράδειγμα συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας… Σε κύκλους της Ε.Ε λέγεται, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκει να εξαλείψει υπάρχουσες διαφορές με την καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο. Η συνάντηση θεωρήθηκε καταρχάς ως μη σίγουρη. Μόνο αν υπάρχει περαιτέρω κινητικότητα θα είχε νόημα μια συνάντηση, έλεγαν στις Βρυξέλλες. Η Γερμανία και η Γαλλία δεν βλέπουν έως τώρα τι νόημα θα είχε διαφορετικά μια ακόμα συνάντηση κορυφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here