ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΒΓΑΛΑΝ ΕΞΩ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΓΙΑ CAPITALS CONTROL... - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΒΓΑΛΑΝ ΕΞΩ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΓΙΑ CAPITALS CONTROL...

Έτοιμα σχέδια ακόμα και για την αρνητική εξέλιξη της επιβολής capital controls...
στην Ελλάδα φαίνεται πως έχουν οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Κι όπως αποκαλύπτουν οι εκπρόσωποί τους στο σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, παρότι ως Έλληνες πολίτες απεύχονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εντούτοις ως επιχειρηματίες είναι υποχρεωμένοι να έχουν ένα plan B για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εταιρειών τους.


Ο κ. Γιώργος Αλεβίζος οικονομικός διευθυντής της Fourlis Holdins SA η οποία έχει το franchise των καταστημάτων ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Βουλγαρία, ξέρει πως είναι να ζεις με capital controls. Ο ίδιος είδε τις πωλήσεις της εταιρείας να καταγράφουν πτώση περίπου 30% τρεις μήνες ακριβώς έπειτα από τη διάσωση της χώρας το Μάρτιο του 2013.

Τώρα, καθώς η Ελλάδα και οι πιστωτές της αναμετρούνται με φόντο είτε μια έξοδο από την Ευρωζώνη, είτε την επιβολή capital controls, οι επιχειρήσεις, αν και παραμένουν νευρικές, έχουν προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο, σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

«Έχουμε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν το ζήτημα αυτό, στην περίπτωση της Κύπρου» ανέφερε ο κ. Αλεβίζος. «Βραχυπρόθεσμα, όμως, υπάρχουν πάντα σοβαρές αναταράξεις» πρόσθεσε.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα πυροδότησε την κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ το 2009, οι εταιρείες οι οποίες αντέχουν με βοήθεια από τις τράπεζες αγωνίζονται να βγουν από την ύφεση και τη σκιά της αβεβαιότητας. Οι θυελλώδεις καιροί τους έχουν διδάξει πολύτιμα μαθήματα όπως το να έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για την ανάπτυξη των εξαγωγικών αγορών, αναφέρουν στελέχη στο Bloomberg.

Αυτή η προετοιμασία, μπορεί να θέσει σε δοκιμασία την Ελλάδα και τους πιστωτές της αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να προβεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να εκταμιευτεί η δόση των 7,2 δισ. ευρώ. Με το πρόγραμμα διάσωσης να λήγει στα τέλη του μήνα, ο χρόνος εξαντλείται. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα επιβληθούν capital controls όπως συνέβη και στην Κύπρο το 2013. Οι εταιρείες όμως είναι προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο αυτό, αναφέρει το Bloomberg.

Η ιστορία του Σαράντη
Το δημοσίευμα, αναφέρει ως παράδειγμα την επιχείρηση Σαράντης, που διανέμει από εντομοαπωθητικά προϊόντα μέχρι καλλυντικά της Estee Lauder. Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας έχουν κρατηθεί έξω από την Ελλάδα μετά την κρίση στην Κύπρο. Ο Σαράντης θα μπορούσε να δει πιθανώς μια πτώση των πωλήσεών του και το κόστος των εισαγόμενων αγαθών να αυξάνεται σε περίπτωση που επιβληθούν capital controls ή σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, αναφέρει ο ο Κώστας Ροζακέος, οικονομικός επικεφαλής της εταιρείας.

Πράγματι, σε περίπτωση Grexit η εταιρεία θα έχει μικρότερο κόστος παραγωγής επειδή τα ταμειακά της διαθέσιμα βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμεί να παραμείνουν σε ξένο νόμισμα, τονίζει ο κ. Ροζακέος.

«Στο τέλος της ημέρας, ο Σαράντης θα έχει οφέλη. Δεν το εύχομαι αυτό σαν πολίτης, ως Έλληνας πολίτης, αλλά ως επιχειρηματίας, μπορώ να δω τις ευκαιρίες.» πρόσθεσε.

Ο Σαράντης θα είναι ο μεγάλος παίκτης καθώς οι μικρότερες εταιρείες, οι πιο αδύναμοι αντίπαλοι, θα υποκύψουν στην ελληνική κρίση.

Περισσότερα από 100 δισ. ευρώ έχουν φύγει από το τραπεζικό σύστημα από τις καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τα τέλη του 2009, με τις απώλειες να έχουν αυξηθεί από την αρχή του τρέχοντος έτους, όταν άλλαξε η κυβέρνηση και ανέβηκε στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας,.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here