Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά την επιστροφή Τσίπρα από τις Βρυξέλλες - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά την επιστροφή Τσίπρα από τις Βρυξέλλες

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά την χθεσινοβραδινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες το μεσημέρι της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που τον συνόδευαν 
στις Βρυξέλλες επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα και συγκαλείται άμεσα κυβερνητικό συμβούλιο με θέμα τις προτάσεις των δανειστών.

Στη συνεδρίαση, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις των δανειστών και να διαμορφωθεί η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, εν όψει της νέας συνάντησης που θα έχει αύριο, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός με τον κ. Γιούνκερ.

Στην αυριανή συνάντηση θα είναι και πάλι παρών ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν μετά την συνάντηση Γιούνκερ - Τσίπρα αναφέρεται: «Ήταν μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση. Σημειώθηκε πρόοδος στην κατανόηση των θέσεων των δύο πλευρών, στη βάση διαφόρων προτάσεων. Συμφωνήθηκε ότι θα συναντηθούν εκ νέου. Θα συνεχιστεί η εντατική δουλειά».

Ψυχρολουσία στην Αθήνα

Πάντως, οι προτάσεις των δανειστών -έκτασης πέντε σελίδων- κάθε άλλο παρά χαμόγελα έφεραν στην ελληνική πλευρά, ενώ ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν την άποψη ότι το προσχέδιο των θεσμών αφήνει περιθώρια συμβιβασμών, ώστε να κλείσει μια συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δανειστές ζητούν δύο συντελεστές ΦΠΑ (11% και 23%) με στόχο έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2015. Οι δύο μόνο συντελεστές σημαίνουν σημαντικές αυξήσεις στην ενέργεια, στην εστίαση και στα φάρμακα.
Επίσης, προτείνουν περικοπές δαπανών στον ασφαλιστικό τομέα κατά 1% του ΑΕΠ για το 2015 και το 2016 και κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2015.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα θέτουν τους στόχους για τα επόμενα χρόνια ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτό το στάδιο η συζήτηση για το χρέος ήταν επιδερμική, καθώς δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ και για τα εργασιακά η πρόταση των θεσμών δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως οι επαφές του πρωθυπουργού αλλά και οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν, αν και πιθανότατα όχι σε επίπεδο Brussels Group, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 14 Ιουνίου, όπως αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση της Τετάρτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here