Για ποιους παρατείνεται η επιδότηση α’ κατοικίας - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Για ποιους παρατείνεται η επιδότηση α’ κατοικίας

 



Την τρίμηνη παράταση της επιδότησης δόσεων για στεγαστικά δάνεια που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα “Γέφυρα 1” συζητά η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς. Η παράταση αφορά περίπου 70.000 στεγαστικά δάνεια, των οποίων η επιδότηση των δόσεων λήγει τον Σεπτέμβριο

Το πρόγραμμα “Γέφυρα 1” προέβλεπε την εννεάμηνη επιδότηση των δόσεων για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας νοικοκυριών που επλήγησαν από τον κορονοϊό. Η εννεάμηνη επιδότηση έχει ήδη λήξει για τα περισσότερα δάνεια, με το πρόγραμμα να ολοκληρώνεται για το σύνολο των δανείων στα τέλη Νοεμβρίου (συνολικά πάνω από 120.000 στεγαστικά δάνεια). Το νέο ποσοστό της μηνιαίας επιδότησης θα κυμαίνεται γύρω στο 30-35% με μέγιστο ποσό μεταξύ 200 και 300 ευρώ.

Η στάση από ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM

Η πρόταση έχει ήδη συζητηθεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών, της ΕΚΤ και του ESM. Τώρα, οι θεσμοί έχουν παραλάβει την πρόταση, η οποία θα αξιολογηθεί σε ανώτερο επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πράσινο φως από τους θεσμούς αποτελεί το βασικότερο σενάριο, καθώς η ΕΚΤ εμφανίστηκε θετική κατά τις πρώτες επαφές. Ο ESM διατηρούσε μάλλον ουδέτερη στάση, ενώ η Κομισιόν εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις.

Πηγές από Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες εκτιμούν ότι πιθανότατα θα επικρατήσει η στάση της ΕΚΤ. Η θετική στάση της ΕΚΤ υποστηρίζεται από τις ανησυχίες των τεχνικών της ομάδων και των εποπτών που παρακολουθούν τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων. Η ΕΚΤ έχει παρατηρήσει ότι πανευρωπαϊκά αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας στο πρώτο τρίμηνο, έστω και σε μικρό ποσοστό, κάτι το οποίο παρατηρήθηκε και στην Ελλάδα.

Όχι, ένταξη νέων δανειοληπτών

Η παράταση θα αφορά μόνο σε στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται ήδη στο πρόγραμμα Γέφυρα 1, δηλαδή δεν προβλέπεται η ένταξη νέων δανείων. Επίσης, οι όροι και οι προϋποθέσεις παραμένουν οι ίδιοι με εκείνοι του αρχικού προγράμματος. Δηλαδή, οι επιδοτήσεις δόσεων αφορούν μόνο σε στεγαστικά δάνεια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και θα ισχύουν οι ίδιες διατάξεις που ορίζουν την έννοια του πληττομένων από την πανδημία. Για παράδειγμα, η αξία της πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα του ζευγαριού να μην ξεπερνά τα 30.000 ευρώ για τα δάνεια σε καθυστέρηση ή τα 42.000 ευρώ για τα ενήμερα, η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τα 500.000 ευρώ κλπ. Συνεπώς, όσοι ήδη βρίσκονται στο πρόγραμμα Γέφυρα 1 με το δάνειό τους να επιδοτείται μπορούν να επωφεληθούν από την παράταση για επιπλέον τρεις μήνες και όχι περισσότερο από τον Νοέμβριο ή το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα Γέφυρα 1 ξεκίνησε την 1η Αυγούστου 2020 και αφορούσε  στην κρατική επιδότηση των δανείων που βαρύνουν και απειλούν την κύρια κατοικία φυσικών προσώπων πληγέντων οικονομικά από τον κορονοϊό. Η επιδότηση έφτανε έως το 90% της μηνιαίας δόσης του δανείου. Εφόσον ο δανειολήπτης πληρώνει το μερίδιό του στη δόση του δανείου, τότε προστατεύεται η 1η κατοικία του από πλειστηριασμό. Το πρόγραμμα προβλέπει διαφορετικά ποσοστά επιδότησης ανά τρίμηνο και ανά κατηγορία δανείων, ανάλογα με τις ημέρες καθυστέρησης που έφταναν μέχρι το 90% για ενήμερα δάνεια για το πρώτο τρίμηνο της επιδότησης (με μέγιστο ποσό τα 600 ευρώ). Σταδιακά, το ποσοστό επιδότησης, ανά τρίμηνο έπεφτε φτάνοντας στο 30% (το γ’ τρίμηνο της επιδότησης) για τα καταγγελλόμενα δάνεια με μέγιστο μηνιαίο ποσό τα 300 ευρώ.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here