ΓΕΜΗ: Νέες υπηρεσίες από την πλατφόρμα - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

ΓΕΜΗ: Νέες υπηρεσίες από την πλατφόρμα

 


Υπηρεσίες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και παροχής εγκαίρως προειδοποιήσεων προς τις επιχειρήσεις που βρίσκονται «στο κόκκινο» και απειλούνται με πτώχευση μελετάται να προστεθούν στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Τούτο, εάν τελικά, θα προχωρήσει θα γίνει μέσω της ανταλλαγής στοιχείων με τις ΔΟΥ και τις τράπεζες, στην περίπτωση φυσικά που θα δεν θα υπάρξουν κωλύματα με ζητήματα προστασίας ευαίσθητων δεδομένων, καθώς και τραπεζικού απορρήτου.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι εξετάζεται να παρέχονται και συμβουλευτικές υπηρεσίες, προκειμένου οι επιχειρήσεις που βρίσκονται «στο κόκκινο» να αποφεύγουν τελικά την πτώχευση και να επανακάμπτουν.

Τον νέο ρόλο του ΓΕΜΗ που εξετάζεται αποκαλύπτει ειδική μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, ειδικά για το ελληνικό ΓΕΜΗ, μία μεταρρύθμιση που σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό κατέστησε την Ελλάδα την ευρωπαϊκή χώρα με τις ευκολότερες διαδικασίες για την έναρξη μίας επιχείρησης.

«Το παράδειγμα της Ελλάδας μπορεί να είναι χρήσιμο και σε άλλες χώρες κατά τον σχεδιασμό της πολιτικής τους για βελτίωση της σύστασης επιχειρήσεων», τονίζεται στη μελέτη, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η ελληνική εμπειρία δείχνει πώς η συνεργασία μεταξύ δημοσίων υπηρεσιών και μεταξύ δημοσίων υπηρεσιών και ιδιωτών στον σχεδιασμό και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην αλλαγή και να αυξήσει τις πιθανότητες για επιτυχείς μεταρρυθμίσεις».

Το ΓΕΜΗ, που ως ηλεκτρονική πλατφόρμα συμπλήρωσε φέτος 10 χρόνια λειτουργίας, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ενώ ένα πρώτο βήμα είχε γίνει το 2008 κυρίως με τη μείωση του ποσού που απαιτείτο ως αρχικό κεφάλαιο και τη μείωση του χρόνου δημοσίευσης της σύστασης μιας επιχείρησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Για να αντιληφθεί κάποιος καλύτερα τι ίσχυε πριν μερικά χρόνια και τι τώρα αρκούν μερικά δεδομένα: Το 2007 για να κάνει κάποιος έναρξη μία εταιρείας περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ) χρειαζόταν να προβεί σε 15 διαφορετικές διαδικασίες οι οποίες απαιτούσαν 38 ημέρες και το κόστος μόνο για αυτές τις διαδικασίες σε χρήμα ήταν 21,7% του κατά κεφαλήν εισοδήματος ή 4.200 ευρώ. Εκτός αυτού ο επιχειρηματίας έπρεπε να καταβάλλει σε τράπεζα ή συμβολαιογράφο ελάχιστο κεφάλαιο ύψους 22.500 ευρώ.

Σήμερα για τη σύσταση μίας ΕΠΕ χρειάζονται μόλις 3 διαδικασίες που ολοκληρώνονται σε 4 ημέρες, το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 250 ευρώ και δεν απαιτείται ελάχιστο υποχρεωτικό κεφάλαιο.

Συμπληρωματική του ΓΕΜΗ θα έλεγε κάποιος είναι μια ακόμη μεταρρύθμιση που έγινε το 2012 και πρόκειται για τη θέσπιση της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ). Σύμφωνα με τη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας οι ΙΚΕ αποτελούν σήμερα το 23,7% των ενεργών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο ποσοστό, 32%, αποτελούν οι ομόρρυθμες επιχειρήσεις, όμως έχουν μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 2012, όταν αποτελούσαν το 42,8% των ενεργών επιχειρήσεων.

Η ΙΚΕ είναι επίσης η πρώτη εταιρική μορφή η οποία κατέστη δυνατό να γίνεται η σύστασή της και ηλεκτρονικά, μέσω της ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μιας Στάσης (e-ΥΜΣ) η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 2018.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here