Απόλυτα διακριτή θα είναι η μεταχείριση της Μεγαλόπολης ως προς την επιδότηση των επιχειρήσεων που επενδύουν στην περιοχή της, συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές της Περιφέρειας που περιλαμβάνονται στο Εδαφικό Σχέδιο Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ) στην μεταλιγνιτική εποχή.
Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε σήμερα Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, στην Τρίπολη, με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση αρμόδιο για θέματα ιδιωτικών επενδύσεων, τον Κωστή Μουσουρούλη πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΔΑΜ Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης και τον Ορέστη Καβαλάκη γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιο ιδιωτικών επενδύσεων και ΣΔΙΤ.
Ο περιφερειάρχης με τους κυβερνητικούς παράγοντες, επισκέφθηκαν διαδοχικά τους δήμους που περιλαμβάνονται στο ΕΣΔΙΜ, δηλαδή τους Δήμους Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Οιχαλίας και Γορτυνίας, όπου είχαν συναντήσεις με τους δημάρχους τους οποίους και ενημέρωσαν για τον σχεδιασμό των παρεμβάσεων του ΣΔΑΜ (Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης) και τον προγραμματισμό για την υλοποίησή τους.
Ειδικότερα, στην αρκαδική πρωτεύουσα είχαν συνάντηση με τον Κώστα Τζιούμη, στη Μεγαλόπολη με τον Θανάση Χριστογιαννόπουλο, στον Μελιγαλά με την Παναγιώτα Γεωργακοπούλου και στη Δημητσάνα με τον Στάθη Κούλη, οι οποίοι αναγνώρισαν την ανάγκη να προηγηθεί η Μεγαλόπολη, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για τις παρεμβάσεις.
Ικανοποίηση εξέφρασε και ο περιφερειάρχης, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ειδική μεταχείριση προς την περιοχή της Μεγαλόπολης, η οποία επιβεβαιώθηκε κατά τις σημερινές συναντήσεις –“είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος για την διακριτή αυτή μεταχείριση της Μεγαλόπολης, καθώς αποτελούσε παράγοντα τον οποίον είχα εξ αρχής τονίσει και επί ένα χρόνο τώρα με επιμονή επαναλάμβανα” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Συγκεκριμένα, κατά τις σημερινές συναντήσεις του κυβερνητικού κλιμακίου και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου με τους αυτοδιοικητικούς των πιο πάνω τεσσάρων δήμων, επισημάνθηκαν τα εξής:
– Η μεταχείριση της Μεγαλόπολης ως προς την επιδότηση των επιχειρήσεων που επενδύουν στην περιοχή θα είναι απόλυτα διακριτή, συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές της Περιφέρειας που περιλαμβάνονται στο Εδαφικό Σχέδιο Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ) στην μεταλιγνιτική εποχή. Ηδη περί τις 10 επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον Δήμο Μεγαλόπολης, όπως έγινε γνωστό.
Επιδοτήσεις θα ισχύσουν βεβαίως και για τις επενδύσεις στις περιοχές των Δήμων Τρίπολης και Γορτυνίας στην Αρκαδία και Οιχαλίας στη Μεσσηνία.
– Εχει ξεκινήσει η διαδικασία για τον προσδιορισμό χώρου επιχειρηματικού πάρκου 1.800 στρεμμάτων, στην περιοχή του Λεύκτρου, παράλληλα με τον αυτοκινητόδρομο.
– Προωθούνται οι διαδικασίες και διατίθενται ήδη οι πρώτες πιστώσεις για την μελέτη ίδρυσης και λειτουργίας, σε έκταση 30 στρεμμάτων, του εκθεσιακού κέντρου – αντένας της ΔΕΘ, στη Μεγαλόπολη, ο χαρακτήρας του οποίου θα είναι απολύτως συγκεκριμένος με κατεύθυνση τα τυποποιημένα εξαγώγιμα αγαθά, κυρίως αγροτοδιατροφικού χαρακτήρα. Ικανοποίηση εξέφρασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας και για την εξέλιξη αυτή.
– Σύντομα υπογράφεται η σύμβαση για την παραχώρηση από την ΔΕΗ των 100 στρεμμάτων στο πεδίο της Μεγαλόπολης για την λειτουργία πίστας μότοκρος.
– Οσον αφορά στον Δήμο Τρίπολης, προχωρούν ταχύτατα οι διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία αγροτικών φυλακών στον δήμο της αρκαδικής πρωτεύουσας. Η αναλογία θα είναι 2,5 εργαζόμενοι ανά έγκλειστο.
– Οσον αφορά στον Δήμο Γορτυνίας, εξετάζονται συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν γίνει από τον πρώην υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο για την αξιοποίηση κτηρίων στο Ελληνικό ιδίως από ΑΕΙ της χώρας, για μεταπτυχιακά προγράμματα.
– Οσον αφορά στον Δήμο Οιχαλίας, επισημάνθηκε η ανάγκη να διευρυνθεί χωρικά η ΒΙΠΕ Μελιγαλά, όπως και αυτή στη Σπερχογεία -κοντά στην Καλαμάτα- καθώς υπάρχει έλλειψη μεγάλων οικοπέδων τα οποία προσελκύουν επενδύσεις. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι δύο αυτές περιοχές θα επηρεαστούν θετικά από την δυναμική των επενδύσεων στη Μεγαλόπολη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου