ΚΑΘΟΔΙΚΕΣ οι αποδόσεις στα πρώτα αγουρέλαια - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

ΚΑΘΟΔΙΚΕΣ οι αποδόσεις στα πρώτα αγουρέλαια

 


Έξι κιλά ελιές για ένα κιλό αγουρέλαιο στους Αγίους Αποστόλους.

Την ώρα που η επίσημη πολιτεία κωφεύει στις εκκλήσεις των ελαιοπαραγωγών για στήριξη του κλάδου, με ένα πακέτο για την ακαρπία, οι επιπτώσεις από τον αλλοπρόσαλλο καιρό της άνοιξης και του χειμώνα, από τον καύσωνα και την παρατεταμένη ανομβρία, ήδη κάνουν εμφανή την παρουσία τους κατά την διαδικασία της ελαιοποίησης.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Μπατσάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, οι πρώτες αποδόσεις είναι σαφώς πιο κάτω από πέρσι. Το 2020 τέτοια εποχή για να βγει ένα κιλό αγουρέλαιο χρειάζονταν να ελαιοποιηθούν πέντε κιλά καρπού. Φέτος, η αναλογία αυτή έχει αλλάξει προς το χειρότερο και απαιτούνται σήμερα, έξι κιλά καρπού, δηλαδή 6:1. Πρόπερσι, μας λέει ο κ. Μπατσάκης, η αναλογία στα πρώτα αγουρέλαια ήταν 4,8:1, ενώ οι καλύτερες αποδόσεις που έχει επιτύχει ο Συνεταιρισμός με τα 700 μέλη – ελαιοπαραγωγούς του, είναι τα 4,4:1.

Ο κ. Μπατσάκης αποδίδει τη μείωση της ελαιοπεριεκτικότητας στις άκρως αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν φέτος κι όπως μας λέει ήδη οι παραγωγοί κάνουν… κράτει και σταματούν την ελαιοποίηση, μη τυχόν αλλάξει και ο καιρός και βελτιωθεί η κατάσταση.

Σημειωτεόν ότι στο νομό Λακωνίας, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας (π.χ. Δυτική Στερεά), υπάρχουν τμήματα που έχει να βρέξει κανονικά έως και έξι μήνες.

Με αφορμή και αυτό το πρόβλημα, ο κ. Μπατσάκης ζητά επιτέλους η ελληνική πολιτεία και το ΥπΑΑΤ να ασχοληθούν σοβαρά ενισχύοντας τον παραγωγικό αυτό κλάδο με ρευστότητα. Σημειώνεται ότι ο Συνεταιρισμός δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τιμές για τα αγουρέλαια, καθώς το εμπόριο δεν έχει δώσει ακόμα τιμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here