ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - Αλμα στις εξαγωγές με «καύσιμο» το ελαιόλαδο - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - Αλμα στις εξαγωγές με «καύσιμο» το ελαιόλαδο

Αλμα στις εξαγωγές με «καύσιμο» το ελαιόλαδο

Ιστορικό ρεκόρ πενταετίας στις ελληνικές εξαγωγές, εάν εξαιρεθεί η αξία των εξαγωγών πετρελαιοειδών, σημειώθηκε τον Ιανουάριο με? «καύσιμο» το ελαιόλαδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων η αξία των εξαγωγών ελαιολάδου κατέγραψε εκρηκτική αύξηση πάνω από 301%! Σε αντίθετο μήκος κύματος οι εξαγωγές πετρελαιοειδών, ως αποτέλεσμα της πτώσης των διεθνών τιμών. Ειδικότερα:
1 Τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουάριο, δείχνουν μείωση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 12,8% στο 1,8 δισ. ευρώ από 2,17 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2014). Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών καταγράφεται αύξηση 8,2%, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.
2 Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μεικτή εικόνα καταγράφεται και στην πορεία των εξαγωγών ανά κύριο κλάδο δραστηριότητας. Ξεχωρίζει η εκρηκτική άνοδος των εξαγωγών ελαιολάδου (301,3%), μετά την ανάκαμψη των επιπέδων παραγωγής, ακολουθούμενη από την άνοδο στα εμπιστευτικά προϊόντα (46,8%), στα μηχανήματα (38,1%) και τα προϊόντα της κατηγορίας ποτά-καπνός (18,9%). Αξιοσημείωτη είναι και η συνέχιση της ανόδου των βιομηχανικών προϊόντων (4,4%).
Αλμα στις εξαγωγές με «καύσιμο» το ελαιόλαδο 3Αντίθετα, μειωμένες ήταν οι εξαγωγές για τα διάφορα βιομηχανικά (3,9%), τα τρόφιμα -4,6%), τις πρώτες ύλες (5,9%), τα χημικά προϊόντα (-12,3%), με αρνητικό πρωταγωνιστή τα καύσιμα (-43,5%).
Αντίθετα με τις εξαγωγές, η μείωση της συνολικής αξίας των εισαγωγών προήλθε κατά κύριο λόγο μεν από τις Τρίτες Χώρες (40,4%), ωστόσο μειωμένες ήταν οι εισαγωγές και από τις χώρες της Ε.Ε. (14,3%). Εάν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή, προκύπτει αύξηση τόσο από τις χώρες της Ε.Ε. (4,2%), όσο και από τις Τρίτες Χώρες (3%).
5 Το αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων ήταν να μειωθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 21%, στο 1,26 δισ. ευρώ (από 1,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2014). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 15,5 εκατ. ευρώ ή κατά 1,4%.
Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις αναθεωρημένες προβλέψεις για το 2015, εκτιμά ότι τα έσοδα από ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν φέτος κατά 5,6% (μετά από αύξηση 8% το 2014). Το ποσοστό αυτό, αντανακλά πρόβλεψη αύξησης των εσόδων από εξαγωγές ελληνικών προϊόντων κατά 2%-3% στο τρέχον έτος, ήτοι ως και τα 24,4 δισ. ευρώ από 23,64 δισ. ευρώ το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here