ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Τον απεγκλωβισμό των τραπεζών από τον ELAεπιχειρεί σταδιακά ηΤράπεζα της Ελλάδος, η οποία ζήτησε και φυστικά πέτυχε μικρότερο όριο έκτακτης χρηματοδότησης από την ΕΚΤ μέσω... 
του έκτακτου αυτού μηχανισμού. Ετσι, χθες το όριο του ELA με βάση τα όσα καταγράφει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τραπεζικές πηγές, διαμορφώθηκε από χθες στα 89,7 δισ. ευρώ έναντι 91 δισ. ευρώ που ίσχυε πριν.
Συγχρόνως πρέπει να σημειωθεί πως τον Ιούλιο οι τράπεζες είχαν φθάσει τη χρήση της βοήθειας αυτής συνολικά στα 85,3 δισ. ευρώ έναντι 86,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. To παραπάνω αίτημα για χαμηλότερο όριο του ELA αποδίδεται στη βελτίωση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.
Ρευστότητα
Η βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών οφείλεται:
• Στις εισροές που σημειώθηκαν μέσα στον Αύγουστο. Υπολογίζεται αύξηση καταθέσεων γύρω στα 400 εκατ. ευρώ από τις αρχές του Αυγούστου.
Επιστρέφουν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες
Τον Ιούνιο οι καταθέσεις ιδιωτών και Δημοσίου, με βάση τα επίσημα στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει η ΤτΕ, ήταν 130,5 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς το Δημόσιο οι καταθέσεις τον Ιούνιο είχαν οδηγηθεί στα 122 δισ. ευρώ. Περαιτέρω ήταν η πτώση των καταθέσεων τον Ιούλιο, με το συνολικό τους ύψος να αγγίζει τα 127 δισ. ευρώ.
• Στο γεγονός πως δεν είναι εφικτή η μαζική ανάληψη καταθέσεων λόγω των capital controls, με αποτέλεσμα μισθοδοσίες κ.λπ. να μην εκρέουν από το σύστημα. Βεβαίως η εικόνα αυτή αναμένεται να αλλάξει μερικώς από το τέλος Αυγούστου, οπότε θα ξεκινήσουν να αποπληρώνονται οι φορολογικές υποχρεώσεις και άρα θα σημειωθούν εκροές καταθέσεων εκ νέου.
Εκτιμάται πως το μαξιλάρι που διαθέτουν οι τράπεζες μέσω ELA είναι υπεραρκετό στην παρούσα τουλάχιστον φάση. Μάλιστα, μετά τις 20 Αυγούστου, όταν θα αποπληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ ως τμήμα του χρέους της χώρας προς τους θεσμούς, θα είναι πιθανόν δυνατή -και πάντως θα επιδιωχθεί- η επαναφορά των τραπεζών στην κανονική και ασφαλώς φθηνότερη γραμμή χρηματοδότησης.
Δεύτερος στόχος για τις ελληνικές τράπεζες και για την Τράπεζα της Ελλάδος είναι τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας να ενταχθούν στην ποσοτική χαλάρωση, στο λεγόμενο QE.
Ασφαλώς προς αυτήν την κατεύθυνση ιδιαίτερα βοηθά η προγραμματισμένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Την ίδια στιγμή, τράπεζες και ευρωσύστημα ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης φαίνεται να συζητούν το ενδεχόμενο τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματά τους για το εξάμηνο με έναν μήνα καθυστέρηση, δηλαδή μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου αντί για το τέλος Αυγούστου, κάτι το οποίο είχε συμβεί και στην προηγούμενη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here