Τι αλλάζει στο Λύκειο στις εξετάσεις, στα επιστημονικά πεδία και όχι μόνο - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Τι αλλάζει στο Λύκειο στις εξετάσεις, στα επιστημονικά πεδία και όχι μόνο

Αλλαγές ξανά για τους μαθητές του Λυκείου. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας («Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» – το νομοσχέδιο εδώ) προχωρά σε αρκετές αλλαγές που αφορούν τη διάρθρωση του Λυκείου, τον τρόπο εξέτασης, τις ομάδες προσανατολισμού, τη βαθμολογία και πώς αυτή υπολογίζεται, τον μέσο όρο προαγωγής, τις γραπτές εξετάσεις. Παρουσιάζουμε τα βασικά σημεία των του νέου Λυκείου τα οποία στη συνέχεια θα μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικότερα. Συγκεκριμένα,το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε αλλαγές που θα ισχύσουν από την επόμενη σχολική χρονιά στις τρεις τάξεις του Λυκείου: 
Σε όλα τα μαθήματα που διδάσκονται στο Λύκειο γραπτή ωριαία εξέταση και στο δεύτερο τετράμηνο (με την εξαίρεση όμως: (α) του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, στο οποίο δεν διεξάγεται καμία γραπτή ωριαία εξέταση, (β) του μαθήματος της Πληροφορικής, στο οποίο ανατίθεται σε κάθε μαθητή η εκπόνηση ερευνητικής εργασίας, αντί για ωριαία γραπτή εξέταση και (γ) του μαθήματος της Πολιτικής Παιδείας, στο οποίο οι μαθητές εκπονούν επιπλέον και ερευνητική εργασία, η βαθμολογία της οποίας διαμορφώνει το 50% του βαθμού του εν λόγω (δεύτερου) τετραμήνου. 
Η Β′ τάξη Λυκείου παραμένει τάξη στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει τόσο μαθήματα γενικής παιδείας όσο και μαθήματα δύο ομάδων προσανατολισμού, όπως ισχύει, άλλωστε, μέχρι και το φετινό σχολικό έτος. Προβλέπονται, επίσης, η μείωση των Ομάδων Προσανατολισμού της Γ′ τάξης Λυκείου από τέσσερις σε τρεις.σταθμίζοντας λόγους οργανωτικούς και συνάφειας μεταξύ μαθημάτων. Ο καθορισμός της πρόσβασης στις σχολές και τα Τμήματα των τεσσάρων Επιστημονικών Πεδίων ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού και το Επιστημονικό Πεδίο που επιλέγει υποχρεωτικά ο κάθε υποψήφιος. Κατάργηση της προσμέτρησης του βαθμού του απολυτηρίου της Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επαναφέρονται στις πανελλαδικές εξετάσεις οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο μαθήματα ανά Επιστημονικό Πεδίο. Για την προαγωγή και απόλυση των μαθητών στο Γενικό Λύκειο απαιτείται γενικός μέσος όρος δέκα (10) τουλάχιστον, αντί για εννέα και πέντε δέκατα (9,5) που απαιτείται σήμερα. Προκύπτει από τον μέσο όρο των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των, γραπτώς και μη, εξεταζόμενων μαθημάτων, με εξαίρεση το μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Κατάργηση της δεύτερης εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου για τους μαθητές των Α′ και Β′ τάξεων Λυκείου. Διατηρείται, κατ’ εξαίρεση, η δεύτερη εξεταστική περίοδος του Ιουνίου ειδικά για τους μαθητές της Γ’ τάξης Λυκείου. 
Οι μαθητές των Α′ και Β′ τάξεων του Γενικού Λυκείου, που δεν επιτυγχάνουν τον γενικό μέσο όρο δέκα (10) τουλάχιστον, παραπέμπονται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, πριν από την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους, σε ειδική εξεταστική περίοδο, για να εξεταστούν στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10), γραπτώς για τα μαθήματα της Ομάδας Α′ και προφορικώς για τα μαθήματα της Ομάδας Β′. την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου παραπέμπονται και οι μαθητές της Γ’ τάξεως Λυκείου που δεν επιτυγχάνουν γενικό μέσο όρο δέκα (10) τουλάχιστον ούτε στη δεύτερη εξεταστική περίοδο του Ιουνίου. Συστήνεται εκ νέου ο θεσμός της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (Τ.Θ.Δ.Δ.) στο Λύκειο. Στα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα των προαγωγικών εξετάσεων των μαθητών των Α′ και Β′ τάξεων κάθε τύπου Λυκείου, καθώς και των απολυτήριων εξετάσεων της Γ΄ τάξης κάθε τύπου Λυκείου, τα θέματα των εξετάσεων ορίζονται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) με τυχαία επιλογή από την Τ.Θ.Δ.Δ. και κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες το αντίστοιχο μάθημα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here