ΟΙ 3 ΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΑ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

ΟΙ 3 ΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΑ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

 


Προβλέπονται τρίμηνες συμβάσεις για την αναπλήρωση όσων δεν εμβολιαστούν, αλλα δεν ορίζεται χρόνος για την αναστολή εργασίας και δεν υπάρχει αναφορά σε απολύσεις.

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, η οποία προβλέπει αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών και άνευ ασφαλιστικών εισφορών επ αόριστον για όσους εργαζόμενους δε συμμορφωθούν.

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμου αφορά, όπως είχε προαναγγελθεί και σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής, στους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ (η υποχρεωτικότητα επιβάλλεται από τις 16 Αυγούστου) και τους υγειονομικους δημοσίου και ιδιωτικου τομέα (η υποχρεωτικότητα επιβάλλεται από την 1η Σεπτεμβρίου).

Ο εργαζόμενος θα πρεπει να ενημερώνει τον εργοδότη-προϊστάμενο για τον εμβολιασμό του, επιδεικνύοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού του. Προβλέπονται τρίμηνες συμβάσεις για την αναπλήρωση όσων δεν εμβολιαστούν, αλλα δεν ορίζεται χρόνος για την αναστολή εργασίας, δεν υπάρχει αναφορά σε απολύσεις, ενώ για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο δεν προβλέπεται παραπομπή στο πειθαρχικό.

Ειδικότερα η ρυθμιση αναφέρει:

“Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού, επέρχονται οι ακόλουθες συνέπειες:

α) Ειδικώς στην περίπτωση εργαζομένων των παρ. 1 και 2 σε φορείς του δημοσίου τομέα, υπό την έννοια της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), με απόφαση του επικεφαλής του φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με τη συμπλήρωση δεκατεσσάρων ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση.

β) Σε κάθε άλλη περίπτωση πλην της περ. (α), ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας λόγω εφαρμογής του παρόντος. To προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο.”

Κυρώσεις προβλέπονται και για όσους εργοδότες απασχολούν ανεμβολίαστο προσωπικό (αφορά προφανώς ιδιωτικές δομές υγείας και γηροκομεία). Συγκεκριμένα επιβάλλεται πρόστιμο από 10.000 για κάθε παράβαση έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, από 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.

Εφόσον εργαζόμενοι δεν έχουν εμβολιαστεί και τεθούν σε αναστολή εργασίας, η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα να προσληφθεί προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου αντίστοιχων προσόντων, κατηγορίας/εκπαιδευτικής βαθμίδας, κλάδου/ειδικότητας του προσωπικού που έχει τεθεί σε αναστολή καθηκόντων. Ο ανώτατος αριθμός του προς πρόσληψη προσωπικού δεν δύναται να υπερβαίνει τον αριθμό του προσωπικού, που έχει τεθεί σε αναστολή καθηκόντων. Οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δεν δύναται να διαρκούν πέραν των τριών μηνών.

Από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Οι λόγοι υγείας, στη βάση ειδικής λίστας εξαιρέσεων που προσδιορίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εγκρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, οι οποίες αποτελούνται από ιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πανεπιστημιακούς ιατρούς.

Υπενθυμίζεται ότι το Μαξίμου είχε “αδειάσει” τους υπουργούς Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και Εσωτερικών Μάκη Βορίδη καθώς και την υφυπουργό Εργασιας Δόμνα Μιχαηλίδου που είχαν μιλήσει για απολύσεις και για παραπομπή των δημοσίων υπαλλήλων που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν στο πειθαρχικό.

Η κυβερνητικη εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είχε προαναγγείλει την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης και είχε διαβεβαιώσει εκ μέρους της κυβέρνησης ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν θα συνδέεται με απολύσεις. Τίθεται βεβαίως το ερώτημα τι θα συμβεί στην πράξη εάν ο εργαζόμενος ουδέποτε δεχθεί τον εμβολιασμό του και άρα παραμείνει θεωρητικώς επ αόριστον σε αναστολη εργασίας άνευ αποδοχών.

Η κυβέρνηση πάντως τονίζει ότι οι εργαζόμενοι σε τομείς που έρχονται σε επαφή με ασθενείς και ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν για λογους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Σημειωτέον ότι στο τραπέζι ήδη έχει πέσει το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού εκπαιδευτικών προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά και πανεπιστημιακών και φοιτητών, ώστε να λειτουργήσουν ξανά τα αμφιθέατρα.

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here