ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ των καταναλωτικών δανείων; - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ των καταναλωτικών δανείων;

 


Ίσως η άνοδος των καταθέσεων από τα νοικοκυριά κατά 14 δισ. ευρώ τους τελευταίους 18 μήνες να μην είναι αντιπροσωπευτική. Οι τράπεζες διαπιστώνουν αργή αποκλιμάκωσης στους ρυθμούς αποταμίευσης, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται σημαντική ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια κάθε είδους -από υπεραναλήψεις μέχρι παραδοσιακά καταναλωτικά δάνεια ή μέσω δόσεων από εμπορικές αλυσίδες.

Από εκτιμήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν εκταμιευθεί καταναλωτικά δάνεια συνολικού ύψους 420 εκατ. ευρώ, όταν σε όλη τη διάρκεια του 2020, το αντίστοιχο ποσό έφτασε τα 700 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί στην εκτίμηση ότι η συνολική καταναλωτική πίστη (καθαρές-νέες εκταμιεύσεις) θα ξεπεράσει μέχρι το τέλος του έτους τα 900 εκατ. με 1 δισ. ευρώ.

H μεγάλη επιστροφή των καταναλωτικών δανείων

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις στις πιστώσεις προς νοικοκυριά των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ένα σημαντικό μέρος των καταναλωτικών δανείων συνδέεται με την αγορά αυτοκινήτου που συνεχίζει να κινείται έντονα ανοδικά. Μάλιστα, ιδιαίτερη ζήτηση εμφανίζεται στην ηλεκτροκίνηση, με τις τράπεζες να έχουν λανσάρει ειδικά προγράμματα.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της φετεινής ζήτησης καταναλωτικά δάνεια είναι αποτέλεσμα της αναζωπύρωσης των στεγαστικών δανείων και της ζήτησης για αγορά ακινήτων. Παραδοσιακά, η απόκτηση ακινήτου συνδέεται με αύξηση δαπανών για διαρκεί καταναλωτικά αγαθά, οικιακό εξοπλισμό ή με δαπάνες για επισκευές.

Το τρίτο κομμάτι της ζήτησης στην καταναλωτική πίστη αφορά σε πιστώσεις για κάλυψη εκτάκτων ή προγραμματισμένων αναγκών, όπως θέματα υγείας, επισκευές, εκπαίδευση, κλπ. Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των δανείων αυτών έπαιξαν οι νέες εφαρμογές των τραπεζών και τα αντίστοιχα δάνεια έως 3000 ευρώ που ζητώνται και εγκρίνονται μέσα σε λίγα λεπτά μέσω κινητών τηλεφώνων. Ο μεγαλύτερος όγκος των αιτήσεων και εγκρίσεων κινείται μεταξύ 900 ευρώ και 1.500 ευρώ. Αρκετοί μάλιστα είναι οι πελάτες τραπεζών που κάνουν χρήση της εφαρμογής αυτής προκειμένου να εξασφαλίσουν, πχ 1000 ευρώ με χαμηλότερο επιτόκιο, πχ από το ποσό της υπερανάληψης ή μιας πιστωτικής κάρτας (ή υπέρβαση πιστωτικής) που αποπληρώνουν. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις, τραπεζικά στελέχη συμβουλεύουν τους ενδιαφερόμενους να ζητήσουν από την τράπεζά τους μεταφορά υπολοίπων σε ένα καταναλωτική ή άλλη λύση αναχρηματοδότησης.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here