Έκπτωση φόρου 30% με e-πληρωμές - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Έκπτωση φόρου 30% με e-πληρωμές

 


Ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση της φορολογικής βάσης έχει στα σκαριά το οικονομικό επιτελείο με ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μέσω της παροχής κινήτρων για συγκεκριμένα φορολογικά έτη και συγκεκριμένα από φέτος έως και το 2025.

Μεταξύ των μέτρων συγκαταλέγεται και έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου του 30% των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σε ορισμένους τομείς της οικονομίας στους οποίους παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή.

Σε ό,τι αφορά στο νέο σύστημα συλλογής αποδείξεων, αυτό θα έχει φοροεκπτώσεις 30% από επαγγέλματα και υπηρεσίες που παρουσιάζουν όπως προαναφέρθηκε, υψηλή φοροδιαφυγή από το νέο έτος.

Το νέο σύστημα εντάσσεται στο πακέτο των μέτρων ενθάρρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών για την τόνωση της οικονομίας που θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς  πόρους καθώς πολλές από τις νέες δράσεις περιλαμβάνονται στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης για την περίοδο 2021- 2025.

Τα επαγγέλματα

Σύμφωνα με το σχέδιο, στο υπουργείο θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα στην κατάρτιση σχετικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί Νοέμβριο στη Βουλή και θα εξασφαλίζει έκπτωση 30% από το φορολογητέο εισόδημα στους φορολογούμενους που θα κόβουν αποδείξεις με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής από συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, όπως:

 • συνεργεία αυτοκινήτων,
 • ενοικιαζόμενα δωμάτια,
 •  ταβέρνες,
 • μπαρ,
 • υδραυλικοί,
 • ηλεκτρολόγοι,
 • ελαιοχρωματιστές,
 • κομμωτήρια,
 • γυμναστήρια,
 • κέντρα αισθητικής,
 • ιδιαίτερα μαθήματα,
 • δικηγόροι,
 • γιατροί,
 • τεχνικά γραφεία κ.α..

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που συναλλάσσεται με έναν ηλεκτρολόγο και λαμβάνει απόδειξη 300 ευρώ, το 30% αυτού του ποσού, δηλαδή 90 ευρώ, θα μειώνει το δηλωθέν εισόδημα του. Στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος υπόχρεος έχει εισόδημα που φορολογείται με συντελεστή 22% τότε θα έχει έκπτωση φόρου 19,80 ευρώ. Αν το εισόδημα του είναι πολύ μεγαλύτερο και φορολογηθεί με τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή, δηλαδή με 44%, τότε θα έχει μείωση φόρου κατά 39,6 ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να δημιουργήσουν επιπλέον κίνητρα στους φορολογουμένους να ζητούν αποδείξεις, ώστε να περιοριστεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή από ομάδες που βρίσκονται στην ζώνη υψηλού κινδύνου και να ενισχυθούν τα άδεια από την υγειονομική κρίση κρατικά ταμεία.

Βέβαια, το δέλεαρ θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν η έκπτωση του 30% γινόταν από τον φόρο, που το κέρδος σε αυτή την περίπτωση θα κάλυπτε τον ΦΠΑ που συνήθως προσφέρουν ως έκπτωση οι επαγγελματίες προκειμένου να αποφύγουν την έκδοση της απόδειξης.

Διπλό το κέρδος για το Δημόσιο

Το κέρδος για το Δημόσιο υπολογίζεται από αρμόδιους παράγοντες ότι θα είναι διπλό, αφενός γιατί θα εισπράττεται ο ΦΠΑ που σήμερα βάζουν στην τσέπη τους οι επαγγελματίες που δεν κόβουν απόδειξη, αφετέρου θα  έχει περισσότερα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος καθώς θα αυξηθούν τα φορολογητέα εισοδήματα των επαγγελματιών που συνήθως δηλώνουν εισοδήματα τα οποία δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ.

Στο τραπέζι αλλαγές και στη φορολοταρία

Παράλληλα, εξετάζονται αλλαγές και στη φορολοταρία με μεγαλύτερα χρηματικά ποσά και έπαθλα ή ακόμη και την δημιουργία ειδικής φορολοταρίας όπου θα μπαίνουν οι αποδείξεις που προέρχονται από τους αυτοαπασχολούμενους. Το κίνητρο για τον κόσμο θα είναι τα μεγαλύτερα έπαθλα εφόσον οι ηλεκτρονικές συναλλαγές προέρχονται από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα.

Η χρήση πάντως των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση το περασμένο έτος λόγω των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 1,150 δισ. ευρώ το 2020 από 976 εκατ. ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 18%, ενώ ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες ανήλθε σε 1,029 δισ. ευρώ από 857 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, αυξημένος κατά 20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here