ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ οι δακοπληθυσμοί και οι προβλέψεις για μειωμένη παραγωγή - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ οι δακοπληθυσμοί και οι προβλέψεις για μειωμένη παραγωγή

 


Κάμψη ενδιαφέροντος , που ακολουθεί το σύνηθες μοτίβο της θερινής περιόδου, εντοπίζεται σε διάφορες ελαιοκομικές περιοχές της χώρας. Η αγωνία, βέβαια, παραμένει ως προς τα προβλήματα που δημιούργησε για τη νέα χρονιά ο πασχαλινός καύσωνας, παράλληλα με τους αυξημένους δακοπληθυσμούς. Μπορεί η ζέστη των προηγούμενων ημερών να καθήλωσε κάπως το έντομο, όμως η επαναφορά των θερμοκρασιών επαναφέρει και τις ανησυχίες.

«Επειδή τώρα οι συνθήκες είναι πάλι ευνοϊκές, θα πρέπει οι παραγωγοί και η Διεύθυνση Γεωργίας να μεθοδεύσουν την ύπαρξη ψεκασμών αυτή την εβδομάδα» σχολίασε ο  Νεκτάριος Παρασκάκης , υπεύθυνος δραστηριότητας ελαιολάδου του ΑΣ Χανίων, αναφέροντας ότι αυτή την περίοδο γίνονται καλύψεις από τους παραγωγούς.

Παράλληλα, η ανομοιομορφία της παραγωγής φέρνει και πιο επιλεκτική διαχείριση (άρδευση, ψεκασμούς) από τους καλλιεργητές.

Με ανησυχία παρακολουθούν το έντομο και στην περιοχή της Κριτσάς, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού,  Νίκο Αφορδακό , δεν υπάρχουν ακόμη προσβολές, όμως ο λίγος ελαιόκαρπος αφήνει την ελιά ευάλωτη σε προσβολές. Η επόμενη παραγωγή στην περιοχή αναμένεται κάτω από το 50% σε σύγκριση με μία κανονική χρονιά, λόγω της ζέστης του Πάσχα που βρήκε στην άνθιση τις ελιές. «Το ποσοστό αυτό έχω την αίσθηση ότι αφορά σχεδόν όλη την Κρήτη», συμπλήρωσε ο κ. Αφορδακός.

 

Απευκταίο σενάριο για την Κρήτη η επανάληψη του περσινού σκηνικού

Τα παραπάνω δεδομένα ανησυχούν όσους ασχολούνται με το προϊόν για τυχόν επανάληψη του περσινού σκηνικού. «Υπάρχει ένας προβληματισμός για την εξέλιξη της επόμενης ελαιοκομικής σεζόν, τουλάχιστον για τον βόρειο άξονα στα Χανιά, λόγω των πολύ μειωμένων ποσοτήτων, αλλά και του ποια θα είναι η ποιότητα του λαδιού που θα παραχθεί και ιδιαίτερα του ΠΟΠ», ανέφερε ο κ. Παρασκάκης. «Υπάρχει ο φόβος, αλλά είναι νωρίς ακόμη για ασφαλή συμπεράσματα», σχολίασε ο κ. Αφορδακός.

Στην περιοχή των Χανίων, η τιμή εξακολουθεί να κυμαίνεται μεταξύ 3,10-3,20 ευρώ για τον παραγωγό, με τις τιμές βυτίου μεταξύ 3,25-3,35, μετά την υποχώρηση το προηγούμενο διάστημα. Το ενδιαφέρον για πράξεις χαρακτηρίζεται περιορισμένο, ενώ και οι παραγωγοί πωλούν μόνο με βάση τις ανάγκες τους.

Τους περίπου 100 τόνους που του απομένουν θα επιδιώξει να «διώξει» ως τυποποιημένο ο Συνεταιρισμός της Κριτσάς, που αναζητά και νέους προορισμούς για το πολυβραβευμένο ελαιόλαδό του, με την τυποποίηση να βρίσκεται ήδη στο 30%-35%. Ο ίδιος ανέφερε ότι τον τελευταίο ενάμιση μήνα δεν γίνονται ιδιαίτερες πράξεις στην περιοχή.

 

«Μισολαδιά» μάλλον η ερχόμενη για τη Μεσσηνιακή Μάνη

Στα 3,20-3,30 ευρώ είναι εδώ και έναν μήνα οι τιμές για τους παραγωγούς του Δήμου Δυτικής Μάνης. «Πιστεύω ότι το 80%-85% του λαδιού έχει φύγει» σχολίασε ο ελαιοτριβέας  Δημήτρης Πουλάκος , εξηγώντας ότι υπάρχουν και οι παραγωγοί που στέλνουν στους εμπόρους για φύλαξη και κανονίζουν ανεξαρτήτως χρονικής στιγμής τη διάθεσή του. «Οι παραγωγοί κοιτάνε να το διώξουν, γιατί υπάρχει ένα φυσικό κίνητρο -το μοναδικό μάλλον- που είναι η τιμή» σχολίασε, αφού τα 3,20-3,30 ευρώ ακούγονται αρκετά καλύτερα από τα 2,40-2,60 ευρώ του χειμώνα, ενώ και οι έμποροι δείχνουν ενδιαφέρον.

Σε ό,τι αφορά τη νέα χρονιά, τα πράγματα δεν σχολιάζονται ιδιαίτερα ευχάριστα, αφού η έξαρση του δάκου, μαζί με το όχι και τόσο ιδανικό δέσιμο της ελιάς και τα προβλήματα ξηρασίας έχουν μετατρέψει τις αρχικές προσδοκίες σε μία μάλλον «μισολαδιά».

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here