Μέτρα , χρέος και 16 δισ. φέρνει στην Αθήνα η Ρουμάνα του ΔΝΤ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Μέτρα , χρέος και 16 δισ. φέρνει στην Αθήνα η Ρουμάνα του ΔΝΤ

Το πράσινο φως για το ταξίδι της στην Ελλάδα πήρε από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον η σκληρή Ρουμάνα του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου, μετά την απόφαση του ΔΝΤ για τη συνέχιση της στήριξης προς την Ελλάδα μέσω μιας τρίτης δανειακής.
Οι εκτελεστικοί διευθυντές του Ταμείου εξέτασαν το αίτημα που απέστειλε την προηγούμενη Παρασκευή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Ταμείο για ένα νέο δανειακό πρόγραμμα, αίτημα το οποίο η Ελλάδα υπέβαλε στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έλαβε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου.
Η Ευρώπη -μη θέλοντας να επαναλάβει το λάθος του δεύτερου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας στο οποίο δεν υπήρχε χρονική ταύτιση του ευρωπαϊκού σκέλους με αυτό του ΔΝΤ (το ευρωπαϊκό έληγε το Δεκέμβριο του 2014 και του Ταμείου τον Φεβρουάριο του 2016)- συμπεριέλαβε στις υποχρεώσεις της Ελλάδας την υποβολή αιτήματος για νέο δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αντί της επέκτασης της ήδη εγκριμένης χρηματοδότησης (ύψους 16 δισ. ευρώ). Έτσι, όπως γράφει το in.gr, ο στόχος είναι και τα δύο προγράμματα, του ESM και του ΔΝΤ, να εκπνέουν στο τέλος του 2018.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντιτάχθηκε αρχικά στην τριετή παράταση της παρουσίας του ΔΝΤ στην Ελλάδα , ωστόσο αναγνωρίζοντας το ρόλο του Ταμείου ως μοχλό πίεσης στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους τελικά «ενέδωσε».
Σε κάθε περίπτωση η χθεσινή έγκριση του ελληνικού αιτήματος από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ επέτρεψε στην επικεφαλής του κλιμακίου για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου να αναχωρήσει για την Αθήνα, στην οποία αναμένεται να αφιχθεί σήμερα.
Η κ. Βελκουλέσκου και η ομάδα της θα αποτυπώσουν τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, θα προχωρήσουν σε προβλέψεις για το μεσοπρόθεσμο διάστημα και θα καταλήξουν στις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας έως το 2018.
Στη βάση αυτή θα προκύψει και το ποσό του νέου δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, το οποίο πληροφορίες τοποθετούν άνω των 16 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως το κλιμάκιο του ΔΝΤ είναι επιφορτισμένο μεταξύ άλλων με την τεχνική τεκμηρίωση των τρόπων που θα καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Χθες η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εστίασε στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ως βασικό παράγοντα για την επιτυχία του νέου προγράμματος.
Όπως είπε, άλλοι βασικοί παράγοντες είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας εκ μέρους της Ελλάδας, η διασφάλιση της ομαλής χρηματοδότησης της χώρας έως ότου εξέλθει εκ νέου στις αγορές και η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη.
Στην Αθήνα θα βρεθεί αύριο και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ καθηγητής Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ο οποίος θα έχει σειρά συναντήσεων με την κυβέρνηση για τα θέματα του Ταμείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here