Γιορτές γεύσεων εφέτος στη Μεσσηνία - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Γιορτές γεύσεων εφέτος στη Μεσσηνία

Πολλές γιορτές θα γίνουν εφέτος στη Μεσσηνία με τοπικά προϊόντα. Η γαστρονομία αποτελεί μεγάλο μέρος της πολιτιστικής παράδοσης του νομού. Η αυθεντική μεσσηνιακή κουζίνα είναι μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές κουζίνες της μεσογειακής διατροφής, όπου πρωταγωνιστούν αγνές πρώτες ύλες, με κυρίαρχη την ελιά.
Ο γαστρονομικός αυτός προορισμός επιφυλάσσει εκπλήξεις που θα επιτρέψουν στους επισκέπτες να γνωρίσουν μιαν άλλη πτυχή του πολιτισμού του ευλογημένου τόπου μας και να εμπλουτίσουν την ταξιδιωτική τους εμπειρία. 
Η ποικιλία των μεσσηνιακών ελιών φιγουράρουν στα ράφια καταστημάτων διεθνώς, όπως και το ντόπιο ελαιόλαδο...
 Η γαστρονομία αποτελεί μεγάλο μέρος της πολιτιστικής παράδοσης της Μεσσηνίας. Η αυθεντική μεσσηνιακή κουζίνα είναι μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές κουζίνες της μεσογειακής διατροφής, όπου πρωταγωνιστούν αγνές πρώτες ύλες, με κυρίαρχη την ελιά της μεσσηνιακής γης. Ο γαστρονομικός αυτός προορισμός επιφυλάσσει εκπλήξεις που θα επιτρέψουν στους επισκέπτες να γνωρίσουν μια άλλη πτυχή του πολιτισμού αυτού του ευλογημένου τόπου και να εμπλουτίσουν την ταξιδιωτική τους εμπειρία. 
Αρχικά, αξίζει να αναφέρουμε κάποια από τα ντόπια προϊόντα που είναι στη διατροφή των Μεσσηνίων εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η ποικιλία των μεσσηνιακών ελιών, τσακιστές με λεμόνι, μαύρες Καλαμών, χαρακτές ξιδάτες και θρούμπες, φιγουράρουν στα ράφια καταστημάτων διεθνώς, όπως και το ντόπιο ελαιόλαδο.
Επίσης παγκοσμίου φήμης είναι τα μεσσηνιακά κρασιά, οι αποξηραμένες σταφίδες και τα σύκα, ενώ ένα αγνό παραδοσιακό, φημισμένο γλύκισμα αποτελεί το παστέλι, που με τις εξαιρετικές του ιδιότητες εμφανίζεται σε διάφορους ευφάνταστους συνδυασμούς.
Για τους λάτρεις του αλμυρού, προτείνεται να γευτούν το μανιάτικο παξιμάδι, που σερβίρεται ελαφρά νοτισμένο με νερό και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ψιλοκομμένη ντομάτα. Η σφέλα, ένα άσπρο τυρί από αιγοπρόβειο γάλα με υφάλμυρη γεύση, αποτελεί ένα από τα εκλεκτά μεσσηνιακά τυριά. Τα μανιάτικα λαλάγγια ή τηγανίτες είναι ένα ακόμη προϊόν που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και ξεχωρίζει, μιας και δε λείπει από κανένα σπίτι κατά τη διάρκεια των μεγάλων θρησκευτικών εορτών. Τα μεσσηνιακά αλλαντικά είναι φημισμένα χάρη στην ιδιαίτερη γεύση και το άρωμα του πορτοκαλιού. Το ίδιο ισχύει και για το παστό (με πορτοκάλι), που εξακολουθεί να παρασκευάζεται με παραδοσιακό τρόπο. Τέλος, τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε κατά την επίσκεψή σας στην πανέμορφη Μεσσηνία είναι τα μαυρομάτικα με σπανάκι, το μυρωδάτο σύγκλινο και ο καλαματιανός καπαμάς.
Σημαντικές γιορτές με θεματικές τα τοπικά προϊόντα είναι:
-Γιορτή του Κρασιού/Ιούλιο σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. Ενώ στις 10 Αυγούστου οι παραγωγοί προσφέρουν δωρεάν κρασί, σπιτικούς μεζέδες με τη συνοδεία ορχήστρας.
-Γιορτή του σύκου/ 18 Αυγούστου από το Μορφωτικό Σύλλογο Πολυλόφου
-Γιορτή του καρπουζιού/ μέσα Ιουνίου από το Δήμο Τριφυλίας
-Γιορτή της μπάμιας/αρχές Αυγούστου στο χωριό Αρμενιοί της Τριφυλίας
-Γιορτή του Βακαλάου/ στις 6 Αυγούστου στο Δ.δ. Σπηλιά της Κυπαρισσίας
-Γιορτή της Αγκινάρας/ μέσα Ιουλίου στη Μικρομάνη Καλαμάτας
-Γιορτή του Ρυζιού/ κάθε Ιούλιο στη Σπερχογεία Καλαμάτας
-Γιορτή για το Ελαιόλαδο και τη Σταφίδα/ 24, 25 Ιουλίου στη Βάλτα
-Γιορτή του Μούστου/ στα τέλη Σεπτέμβρη στου Αβραμιού Μεσσήνης
-Γιορτή του Αγρότη/ κάθε καλοκαίρι στον Άρι
-Γιορτή της Σαρδέλας/ κάθε Αύγουστο στη Μαραθόπολη.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Μεσσηνία επισκεφθείτε την ιστοσελίδα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here