ΔΕΝ ΤΡΑΒΑ ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ Ο EFSF - ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΔΕΝ ΤΡΑΒΑ ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ Ο EFSF - ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν καθιστά άμεσα απαιτητά τα δάνεια προς το ελληνικό Δημόσιο, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να το πράξει παρακολουθώντας... 
συνεχώς την κατάσταση, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωσή του. Ουσιαστικά το ΔΣ του EFSF, που κλήθηκε να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του μετά τη μη πληρωμή από την Ελλάδα των δόσεων Ιουνίου στο ΔΝΤ, αποδεχόμενο τη σχετική εισήγηση του επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν τραβά την πρίζα στην Ελλάδα, απαιτώντας άμεση εξόφληση των δανείων, αλλά επιφυλάσσεται αναλόγως και των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ εισηγήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου να μην ζητήσει την άμεση αποπληρωμή των δανείων, συνολικού ύψους 130,9 δισ. ευρώ, αλλά ούτε να παραιτηθεί του συγκεκριμένου δικαιώματός του.

Με την έκδοση Επιφύλαξης Δικαιωμάτων, ο EFSF διατηρεί όλες τις επιλογές του ανοικτές ως πιστωτής.

«Ο EFSF είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής στην Ελλάδα. Αυτή η περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων είναι αιτία βαθιάς ανησυχίας. Καταστρατηγεί τη δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα να τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της, και ανοίγει την πόρτα σε σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό», ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ.

«Ο EFSF βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τα μέλη της ευρωζώνης, την Κομισιόν και το ΔΝΤ για τις μελλοντικές κινήσεις του» πρόσθεσε ο Κ. Ρέγκλινγκ.

«Επιφύλαξη Δικαιωμάτων»

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο EFSF-ESM αναφέρει ότι το ΔΣ αποφάσισε την Παρασκευή να επιλέξει την «Επιφύλαξη Δικαιωμάτων» για τα δάνεια του Ταμείου στην Ελλάδα, μετά την μη πληρωμή από τη χώρα των δόσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Βάσει της εισήγησης του ΔΝΤ, αυτή η αθέτηση πληρωμής αποτελεί «γεγονός χρεοκοπίας» για την Ελλάδα με βάση τις συμφωνίες του EFSF με τη χώρα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σε ευθυγράμμιση με την εισήγηση του επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινκ, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αποφάσισε να μην ζητήσει την άμεση εξόφληση των δανείων, ούτε να παραιτηθεί του δικαιώματός του για δράση (οι άλλες δυο επιλογές που υπήρχαν). Με την επιλογή της «Επιφύλαξης Δικαιωμάτων» ο EFSF κρατά ανοικτές όλες τις επιλογές του ως πιστωτής. Η κατάσταση θα παρακολουθείται συνεχώς και το EFSF θα επανεξετάζει τακτικά τη θέση του.

Πληροφορίες ανέφεραν, αργά το βράδυ της Παρασκευής, ότι μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ του EFSF και την επιλογή «Επιφύλαξης Δικαιωμάτων» του, εστάλη επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση, και συγκεκριμένα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με την οποία ο πιστωτικός οργανισμός την ενημερώνει για τις προθέσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here