ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ CAPITAL CONTROLS - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ CAPITAL CONTROLS

Κραυγή αγωνίας από τον επιχειρηματικό κόσμο για το έμφραγμα που προκαλούν στην αγορά τα capital controls. Φορείς, επιχειρηματίες και τραπεζικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αφανισμό της επιχειρηματικότητας... 
στην Ελλάδα και για κατάρρευση της οικονομίας γενικότερα με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα.
Ακόμη και η αδυναμία να λειτουργήσει το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά από 22 ημέρες λουκέτου, δείχνει το πραγματικό πρόβλημα της οικονομίας.
Ο κίνδυνος να μπουν χιλιάδες λουκέτα και να αυξηθεί δραματικά η ανεργία αυξάνεται όσο οι τραπεζικές συναλλαγές είναι αδύνατες εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων που έχουν προκληθεί από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Μπορεί οι τράπεζες να άνοιξαν ωστόσο μια σειρά από συναλλαγές είναι αδύνατον να υλοποιηθούν ενώ δε γίνεται λόγος για χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βουλιάζουν καθημερινά. Την ίδια ώρα η στάση πληρωμών προμηθευτών και εργαζόμενων είναι πλέον καθεστώς προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Ο βασικός φόβος είναι το κλείσιμο χιλιάδων μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων ή η φυγή στο εξωτερικό, με τον πρόεδρο των εμπόρων να υποστηρίζει ότι 60.000 επιχειρήσεις έκαναν αίτηση να φύγουν για τη Βουλγαρία.
Ακόμη πιο δραματικά είναι τα στοιχεία που έδωσαν οι εργαζόμενοι της Alpha Bank που σε ανακοίνωσή τους περιγράφουν ως εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τα capital controls.
«Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και οι αρνητικές επιπτώσεις έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας της Ελληνικής Οικονομίας», υποστηρίζει ανακοίνωση των εργαζομένων της Alpha Bank.
Όπως αναφέρει «το κλείσιμο των Τραπεζών και η επιβολή των capital controls πάγωσαν κάθε οικονομική δραστηριότητα με αποτέλεσμα, εξαιτίας αυτού του γεγονότος, μέσα σε 20 ημέρες να χαθούν 8 δισ. ευρώ!, να αυξηθούν οι δανειακές ανάγκες κατά 26 δισ. ευρώ, να αυξηθεί το δημόσιο χρέος που θα πλησιάσει το 200% του ΑΕΠ το 2017, να μειωθούν κατά 10,7 δισ. ευρώ τα αποθεματικά των φορέων (ασφαλιστικά Ταμεία κλπ) προκειμένου η Κυβέρνηση να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του Δημοσίου και να γίνει μια απόλυτη στάση πληρωμών τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα».
Ο ΕΒΕΑ
Την προώθηση ρυθμίσεων που να διευκολύνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους σε προμηθευτές και πελάτες του εξωτερικού ζητεί με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα και την πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κα. Λούκα Κατσέλη ζητεί ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Ο κ. Μίχαλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ολική καταστροφή των ελληνικών επιχειρήσεων που λόγω των περιορισμών στην τραπεζική πίστη έχουν αθετήσει ή κινδυνεύουν να αθετήσουν τις συμφωνίες με τους προμηθευτές και τους πελάτες στους στο εξωτερικό και κατά συνέπεια για έκρηξη της ανεργίας.
«Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία μας ήδη εκκρεμούν τουλάχιστον 6.000 αιτήματα επιχειρήσεων για αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό που αφορούν πληρωμές πρώτων υλών κι εμπορευμάτων. Με τον αριθμό να μεγαλώνει καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο. Αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί σήμερα, οι προμηθευτές του εξωτερικού απειλούν να προβούν σε διακοπή συναλλαγών μαζί μας λόγω αθέτησης των συμφωνιών μας, γεγονός που όπως καταλαβαίνετε θα οδηγήσει σε ένα νέομπαράζ λουκέτων και φυσικά έκρηξης της ανεργίας», αναφέρει.
ΕΒΕΠ
Έπειτα από τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας και περιορισμού στη διακίνηση των κεφαλαίων, όπου ανετράπη η εύρυθμη λειτουργία των συνήθων επιχειρηματικών συναλλαγών, καθώς «πάγωσε»  κάθε οικονομική δραστηριότητα, με την έναρξη λειτουργίας όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, με επείγουσες επιστολές του Προέδρου του, κ. Β. Κορκίδη, καθώς και οι παραγωγικοί φορείς της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, ζήτησαν από τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς, να υπάρξει νομοθετική μέριμνα, προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων, ώστε να αποκατασταθεί γρηγορότερα η ομαλότητα,
Παράταση
Την παράταση κατά ένα μήνα των προθεσμιών εξόφλησης όλων των εκκρεμών υποχρεώσεων των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.
Σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο, ο Πρόεδρος του ΒΕΑ Π. Ραβάνης, τονίζει ότι η πολυήμερη ανωμαλία στη λειτουργία της αγοράς και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκάλεσε η τραπεζική αργία στον επιχειρηματικό κόσμο, έχουν φέρει τις επιχειρήσεις, σε ασφυξία, ενώ ακόμη και μετά το άνοιγμα των Τραπεζών χρειάζεται εύλογος χρόνος, μέχρι να είναι σε θέση να διευθετήσουν κατά προτεραιότητα, τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο.
Το ΒΕΑ επισημαίνει ακόμη ότι το μέγα πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι ο κίνδυνος να βρεθούν στη μαύρη λίστα του "Τειρεσία", λόγω "λήξης" επιταγών που έχουν εκδώσει. Μετά τη λήξη της ειδικής αργίας, οι επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει επιταγές θα πρέπει να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους εντός 8 ημερών, διαφορετικά κινδυνεύουν να βρεθούν στη μαύρη λίστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here