Το παρασκήνιο της παραίτησης Σαμαρά - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Το παρασκήνιο της παραίτησης Σαμαρά

Το παρασκήνιο της παραίτησης ΣαμαράΤο απόγευμα της Κυριακής τίποτα δεν προμήνυε ότι οι εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ θα είναι τόσο καταιγιστικές. Στελέχη του κόμματος αναμένοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημείωναν χαρακτηριστικά “το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο ενώ η νύχτα θα είναι μακρά”.
Τελικά είχαμε ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα που λίγες ώρες αργότερα θα οδηγούσε στην παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την προεδρία της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς ανέλαβε την ευθύνη για το δυσμενές αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έφερε τη καθολική επικράτηση του “ΌΧΙ” με ποσοστό άνω του 60%.
“Παραιτούμαι από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, και ζήτησα ήδη από τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναλάβει προσωρινός Πρόεδρος. Και να κινήσει τις κατάλληλες διαδικασίες” ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ στις δηλώσεις που έκανε μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.
Λίγο μετά τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που πιστοποιούσαν την εκλογική επικράτηση του ΝΑΙ βουλευτές και στελέχη της “γαλάζιας” παράταξης άρχισαν με δηλώσεις τους να βάλλουν κατά της ηγεσίας του κόμματος του ζητώντας την παραίτησή του κ. Σαμαράς χρεώνοντας στον ίδιο της ευθύνες της ήττας.
Σε όλα αυτά προστέθηκε το τηλεφώνημα – επιβεβαιώθηκε και από την πλευρά Σαμαρά- της Ντόρας Μπακογιάννη το μεσημέρι του Σαββάτου στον κ. Σαμαρά όπου του είπε “Πρέπει να παραιτηθείς και αν το πρόβλημα είναι προσωπικό τότε παραιτούμαι και εγώ από τη διεκδίκηση της ηγεσίας” για να πάρει την απάντηση ότι ” εγώ δεν κάνω τέτοια”.
Εκείνο που φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να οδήγησε τον πρώην πρωθυπουργό στην παραίτηση ήταν η δήλωση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ. Ο Σάκης Ιωαννίδης γύρω στις δέκα το βράδυ από τα σκαλιά της Συγγρού δήλωσε “το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο. Ο ελληνικός λαός και η νέα γενιά γύρισαν την πλάτη τους στο παλιό πολιτικό σύστημα. Το υπάρχον πολιτικό προσωπικό να αποχωρήσει″ ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς από τον κ. Σαμαρά να παραιτηθεί.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ θα τηλεφωνήσει λίγη ώρα αργότερα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και θα του ανακοινώσει την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία της ΝΔ και να ανακοινώσει τον ίδιο ως μεταβατικό πρόεδρο. Προκειμένου να τηρηθούν οι καταστατικές διαδικασίες ο κ. Σαμαράς όρισε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη έτσι ώστε σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 19 του καταστατικού μετά την παραίτηση του προέδρου χρέη προέδρου τελεί ο αντιπρόεδρος με ευθύνη να οδηγήσει το κόμμα στις καταστατικές διαδικασίες διαδοχής. Ο κ. Σαμαράς αμέσως μετά τη δήλωσή παραίτησής του θα αποχωρήσει από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ μέσα σε ένα κλίμα συγκινησιακής φόρτισης με πολλά στελέχη που είχαν μαζευτεί στην είσοδο των κεντρικών γραφείων της ΝΔ να χειροκροτούν και να επευφημούν τον απερχόμενο πρόεδρο.
Ο κ. Μεϊμαράκης μετά την παραίτηση Σαμαρά προσήλθε γύρω στις μια τα μεσάνυχτα στη Συγγρού συνοδευόμενος από στενούς του συνεργάτες όπως ο Θόδωρος Αμπατζόγλου, ο Σωτήρης Κορομάντζος και ο Τάσος Ευαγγελίου.”Όλα θα γίνουν με σεβασμό στις καταστατικές διαδικασίες και σε συνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά” τόνισε μεταξύ άλλων ο νέος πρόεδρος της ΝΔ στις πρώτες δηλώσεις του.
Σήμερα ο κ. Μεϊμαράκης θα μεταβεί στις 10 το πρωί στο προεδρικό μέγαρο όπου θα συμμετέχει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ενώ αμέσως μετά πρόκειται να έχει συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στη Συγγρού. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο σύγκλησης της “γαλάζιας” Κοινοβουλευτικής Ομάδας -ακόμη και σήμερα το απόγευμα- από την οποία ο κ. Μεϊμαράκης θα ζητήσει τυπική έγκριση και θα τη ενημερώσει για τις εξελίξεις.
Θοδωρης Δαφέρμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here