"Χρησμοί" Τσιρώνη για τη δόμηση στην Κυπαρισσία - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

"Χρησμοί" Τσιρώνη για τη δόμηση στην Κυπαρισσία

"Χρησμοί" Τσιρώνη για τη δόμηση στην Κυπαρισσία«Η συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης όχι μόνο δεν έχουν αντιφατικότητα, αλλά μπορούν να γίνουν το εφαλτήριο για μια βιώσιμη ανάπτυξη» τόνισε χθες από την Ελαία όπου βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.
Χαρακτήρισε κινδυνολογίες τα όσα λέγονται για την απαγόρευση δόμησης στα όρια ενός εθνικού πάρκου από το λιμάνι της Κυπαρισσίας μέχρι το Επιτάλιο:  «Αυτά τα πράγματα είναι κινδυνολογίες. Δεν μου αρέσει. Μην διασπείρονται τέτοια  πράγματα. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο ούτε στην Ελλάδα περιοχή που να έχει πνιγεί επειδή είναι εθνικό πάρκο» ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του υπουργού, τα οποία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα.
Ο κ. Τσιρώνης συναντήθηκε με φορείς και κατοίκους της περιοχής σε Καλό Νερό και Ελαία, όπου έγινε και σύσκεψη ακούγοντας τις απόψεις και τις θέσεις του. Ο ίδιος εξήγησε ότι μετά την απόρριψη του Προεδρικού Διατάγματος από το ΣτΕ βρίσκονται σε επαφή με αυτό ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις πάνω στις παρατηρήσεις που έχουν γίνει και να ξανακατατεθεί για έγκριση. Τόνισε πως στόχος του υπουργείου είναι η συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η περιοχή αυτή είναι μοναδική και υψίστης σημασίας. Σε επίμονα ερωτήματα σε σχέση με τις οικιστικές ζώνες, τόνισε πως και σε άλλα εθνικά πάρκα υπάρχουν οικιστικές ζώνες. Σημείωσε πως πρέπει να δουν τους χώρους που πρέπει να γίνουν οικισμοί και μίλησε για την ανάγκη οριοθέτησης των οικισμών με την παράλληλη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας που υποδέχθηκε τον υπουργό εξέφρασε την αγωνία όλων τους για το μέλλον της περιοχής σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ, στο να γίνει εθνικό πάρκο στην περιοχή, και τόνισε ότι στην απόφασή του δεν προσδιορίζονται οι λόγοι. Στην σύσκεψη που ακολούθησε, σημείωσε πως στην περιοχή δεν υπάρχει καμία μορφή ανάπτυξης στο δήμο που να έχει προσβάλει το περιβάλλον. Ζήτησε ο δήμος να εισακούγεται από το υπουργείο και αυτός, όπως είπε, πρέπει να είναι βασικός συνομιλητής, λέγοντας μάλιστα ότι πρέπει να μιλάνε άνθρωποι που εκφράζουν την περιοχή και όχι οποιοιδήποτε επισκέπτες. Με σαφείς αιχμές κάλεσε τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας να προσφέρουν τις περιουσίες τους να τις εντάξουν στο εθνικό πάρκο.
Από τις παρεμβάσεις που έγιναν από πολίτες στο Καλό Νερό ζητήθηκε από τον υπουργό να προστατεύσει την περιοχή και τους κατοίκους. Στην Ελαία στην σύσκεψη που ακολούθησε, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας Παύλος Γρέκης πρότεινε την διατήρηση του περιβάλλοντος όπως υπάρχει σαν εργαλείο υποδομής. Ο Βασίλης Κουφομιχάλης πρότεινε την δημιουργία δημοτικού κάμπινγκ, προσθέτοντας πως χωρίς κόσμο το δάσος κινδυνεύει.
Ο Βίκτωρ Στιβανάκης μέλος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων μίλησε για αποσπασματικές κινήσεις που έχει δει τόσα χρόνια να γίνονται χωρίς να έχει γίνει μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα βοηθούσε και τους ανθρώπους και τις χελώνες. Η Σταματία Αλεξοπούλου πρόεδρος της ΤΚ Κυπαρισσίας τόνισε πως πρέπει να είναι και ο δήμος συνομιλητής του υπουργείου, ενώ ο πρόεδρος της ΤΚ Ελαίας Αρης Σκλάβος σημείωσε πως πρέπει να γίνει ένας φορέας διαχείρισης για το δάσος, ενώ πρότεινε και αυτός την δημιουργία οργανωμένου οικοκάμπινγκ στην περιοχή.
Η υπεύθυνη του Συλλόγου "Αρχέλων" Παναγιώτα Θεοδώρου σημείωσε ότι κατέστη ξεκάθαρο ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να υπάρξει μια βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή με ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, ειδικά του παράκτιου που είναι τόσο ευαίσθητο. Και σημείωσε: "Νομίζω ότι ξεκάθαρα διαψεύστηκαν οι όποιες δηλώσεις υπήρξαν τον τελευταίο καιρό ότι η περιοχή πρόκειται να ερημοποιηθεί, ότι δεν θα επιτραπεί καμία είδους ανάπτυξη και ότι ουσιαστικά θα ζητηθεί από τον κόσμο ακόμη και να φύγει από τα σπίτια του. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το οποίο ζητάμε είναι προστασία του περιβάλλοντος και ανάπτυξη της περιοχής και οι κάτοικοι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς από την προστασία και να την επιδιώκουν και να μην την φοβούνται".
Από την πλευρά του ο κ. Τσιρώνης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Βρίσκομαι στην Τριφυλία που είναι ένα μαγευτικό τοπίο, ένα μνημείο της φύσης. Προφανώς αυτό δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες αλλά και μεγάλα στοιχήματα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η φύση μπορεί να συνυπάρξει με τον άνθρωπο, ο άνθρωπος μπορεί να συνυπάρξει με την φύση. Δεν υπάρχει καμία αντιφατικότητα και όχι μονάχα να μην είναι εμπόδιο η ανάπτυξη, αλλά να είναι εφαλτήριο μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Οσοι αυτοί τη στιγμή ενσπείρουν φόβους ότι η φύση είναι εχθρός τους και καταστρέφει και θα τους καταστρέψει τις περιουσίες ή θα τους καταπνίξει, αυτό δεν ισχύει. Το υπουργείο είναι εδώ, είναι κοντά στον πολίτη. Πραγματικά πιστεύω ότι η ανάπτυξη που θα γίνει στην περιοχή θα είναι κόσμημα και υπόδειγμα για τις επόμενες γενιές».
Από εκεί και πέρα για την πορεία του ΠΔ σημείωσε πως το πολύ ένα μήνα θα αναπέμψουν διορθωμένο το σχέδιο ΠΔ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, λέγοντας πως ήδη έχουν επικοινωνία με το ΣτΕ για τι ακριβώς εννοούν και πώς το εννοούν. Από εκεί και πέρα εκτίμησε ότι το φθινόπωρο θα ψηφιστεί το διάταγμα και θα προχωρήσει.
Σε ερώτημά μας για τα όσα λέγονται για την απαγόρευσης οικιστικής δόμησης σε όλη τη ζώνη του Κυπαρισσιακού εφόσον γίνει εθνικό πάρκο, σημείωσε: «Αυτά τα πράγματα είναι κινδυνολογίες. Δεν μου αρέσει. Μην διασπείρονται τέτοια  πράγματα. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο ούτε στην Ελλάδα περιοχή που να έχει πνιγεί επειδή είναι εθνικό πάρκο. Αυτό θα το δούμε, θα δούμε πώς θα γίνει οικιστική ανάπτυξη. Αλλωστε εχθρός όλων των περιοχών είναι η άναρχη δόμηση. Αυτό το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν το θέλει και νομίζω καλά κάνει. Ούτε νομίζω οι κάτοικοι το θέλουν, γιατί υπάρχουν περιουσίες. Αν γίνει άναρχη οικιστική ανάπτυξη, κανένας δεν πρόκειται να ωφεληθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here