Σε αχαρτογράφητα νερά πλέει από το βράδυ της Κυριακής η χώρα μας, με δεδομένο και το καθαρό «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα. Η ανάγκη για μια συμφωνία που θα ηρεμήσει τα πνεύματα και σταδιακά θα αποκαταστήσει την κανονικότητα στο εσωτερικό της χώρας μοιάζει πλέον αδήριτη, κάτι που τόνισαν δια των δηλώσεών τους τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.Βεβαίως, η καθαρή άρνηση του ελληνικού λαού στο σχέδιο των θεσμών εκλαμβάνεται από πολλούς στην Ευρωζώνη ως «ΟΧΙ» και στο ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας, με τις επόμενες μέρες να κρύβουν καθοριστικές εξελίξεις για το μέλλον της Ελλάδας.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης
Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει πλέον πανίσχυρος. Εκ δεξιών του ο Αντώνης Σαμαράς υπέστη δεύτερη σερί πολιτική ήττα και αποχώρησε από την ηγεσία της ΝΔ, ενώ κανείς άλλος δεν έχει το διαμέτρημα να εκτοπίσει τον Πρωθυπουργό. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι μέρες που έρχονται γι’ αυτόν είναι εύκολες. Το μαρτυρά άλλωστε τόσο η επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών σήμερα στο προεδρικό μέγαρο όσο και οι παραινέσεις του Προκόπη Παυλόπουλου για αδιαπραγμάτευτη παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, την ώρα που τα σύννεφα ενός πιθανού Grexit πυκνώνουν εκ νέου πάνω από τη χώρα μας.
Τώρα τρέχουμε
Πλέον, η κυβέρνηση καλείται να επιταχύνει, αν πραγματικά επιθυμεί μια συμφωνία, η οποία μοιάζει αυτή την ώρα απαραίτητη προκειμένου η ελληνική οικονομία να πάρει μια ανάσα.
Ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του από το Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Κυριακής ξεκαθάρισε πως «δεν έχει εντολή ρήξης» και πως θα επιταχύνει τις διαδικασίες προκειμένου να εξευρεθεί κοινός τόπος με τους εταίρους μας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που συγκαλείται το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, ώστε τις κρίσιμες αυτές ώρες για την Ελλάδα να επικρατήσει η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Πρόσκληση για εθνική συναίνεση απηύθυναν με δηλώσεις τους και ο μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.
Επίδικο στην ουσία είναι να προσέλθει η Ελλάδα με κοινή διαπραγματευτική γραμμή, μιας και η εμπιστοσύνη που έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποκλειστικά και μόνο στην κυβέρνηση είναι ελάχιστη. Υπό αυτό το πρίσμα, στο τραπέζι πέφτει το ζήτημα της αλλαγής της διαπραγματευτικής ομάδας, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να είναι βασικός υποψήφιος για να μείνει εκτός, μιας και θεωρείται persona non grata για τους εταίρους, ενώ αναμένεται να φανεί και αν στην πράξη θα συγκροτηθεί η λεγόμενη ομάδας εθνικής διαπραγμάτευσης.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε εύκολη θέση, μιας και επί της ουσίας έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους: της δύσκολης και επώδυνης συμφωνίας και της εξόδου από την Ευρωζώνη. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα σενάρια, διότι, όταν κανείς πλέει σε αχαρτογράφητα νερά, βεβαιότητες δεν υφίστανται. Παρά το ότι πρέπει, θα καταστεί εφικτό εν τέλει να υπάρξει συμφωνία; Μπορεί ο Πρωθυπουργός, μετά από αυτό το καθαρό «ΟΧΙ» να διαχειριστεί πολιτικά, έστω και με τη στήριξη της αντιπολίτευσης, μια σκληρή συμφωνία; Επιθυμεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μια συμφωνία, η οποία πόρρω απέχει από αυτά που υποσχέθηκε ακόμα και προδημοψηφισματικά; Και τέλος, μπορεί να διαχειριστεί πολιτικά ένα Grexit αυτή η κυβέρνηση, σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση;
Βαριά ατμόσφαιρα στην Ευρώπη
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ιδιαίτερα η καθαρή απόσταση ήρθε σαν σοκ σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το μόνο σίγουρο είναι πως η απόφαση αυτή του ελληνικού λαού δημιουργεί ένα αρνητικό τετελεσμένο, το οποίο δεν είναι διαχειρίσιμο με κάθε κόστος πλέον για πολλούς κορυφαίους Ευρωπαίους παράγοντες. Ήδη κορυφαίοι παράγοντες, όπως ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ μίλησαν για την ανάγκη να υπάρξει ακόμα και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα, ώστε να διευκολυνθούν οι άνθρωποι.
Η Καγκελαρία αρκέστηκε σε μια σιβυλλική ανακοίνωση, στην οποία αναγνωρίζει το αποτέλεσμα, όμως το κλίμα στο Βερολίνο έχει βαρύνει επικίνδυνα. Πολλοί παράγοντες αναφέρουν πως «η Ελλάδα πυροβόλησε τα πόδια της», εκτιμώντας πως μια σύγκλιση με την κυβέρνηση είναι ακόμα πιο δύσκολη μετά από αυτό το αποτέλεσμα. Όλη την εβδομάδα πηγές του Βερολίνου διαμήνυαν πως «απαιτείται μια καθαρή επιλογή», μιας και αυτό θα συνιστά εθνική κατεύθυνση. Αυτή την ώρα εκτιμάται πως είναι δύσκολο να υπάρξει αναστροφή της πορείας, με δεδομένο πως η εμπιστοσύνη με την κυβέρνηση έχει καταρρεύσει.
Ήδη, οι επόμενες δύο μέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Για σήμερα Δευτέρα προγραμματίζονται συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ και του Euroworking Group,ενώ από το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ έχει συνομιλίες με τους υπόλοιπους 18 ηγέτες της Ευρωζώνης. Παράλληλα, επίσης σήμερα θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Μάριο Ντράγκι και τον Ντόναλντ Τουσκ. Για την Τρίτη προγραμματίζεται έκτακτο Eurogroup και το κερασάκι στην τούρτα θα είναι η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ στις 19:00.
Για να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις χρειάζεται απόφαση του Eurogroup, ενώ φημολογείται πως η ΕΚΤ προσανατολίζεται στο να ζητήσει από τους ηγέτες της Ευρωζώνης εγγύηση επί των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών που διακρατά, κάτι που είχε κάνει ο Μάριο Ντράγκι και τον Ιούλιο του 2012. Όπως και να έχει όμως, αυτό που προκύπτει είναι πως η θέση της Ελλάδας είναι εξαιρετικά δύσκολη, με τη χώρα μας να φλερτάρει με το Grexit, αν δεν υπάρξει άμεσα μια συμφωνία, έστω και με επαχθείς όρους.
Άλλωστε, το κλίμα αποτυπώνεται ανάγλυφα και στην ανακοίνωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, αργά το βράδυ της Δευτέρας. «Η νίκη του “ΟΧΙ” είναι πολύ λυπηρή για το μέλλον της Ελλάδας», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δύσκολα μέτρα και μεταρρυθμίσεις είναι αναπόφευκτα. Τώρα θα περιμένουμε πρωτοβουλίες από τις ελληνικές αρχές. Το Eurogroup θα συζητήσει την κατάσταση την Τρίτη, 7 Ιουλίου» αναφέρει. Τούτων δοθέντων, κάθε σενάριο είναι ανοιχτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου