H Ελλάδα στη μεσογειακή κούρσα για Covid free προορισμούς - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Σάββατο 1 Μαΐου 2021

H Ελλάδα στη μεσογειακή κούρσα για Covid free προορισμούς


Η μάχη των Covid Free νησιών στη Μεσόγειο ξεκίνησε και φαίνεται πως τα ελληνικά νησιά έχουν το προβάδισμα εν όψει μιας τουριστικής περιόδου απαιτητικής και κρίσιμης για τις χώρες του νότου στην Ευρώπη.

Την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική DW σε άρθρο της με τίτλο «Κούρσα Covid free νησιών στη Μεσόγειο για τουρίστες» διερωτάτο αν πράγματι νησιά της χώρας μας, όπως η Σάμος και η Νάξος προηγούνται σε αυτή την ευγενή τουριστική άμιλλα των τουριστικών προορισμών στην Ευρώπη. Αυτός είναι σίγουρα ο φόβος αρκετών στην Ισπανία και την Ιταλία που έχουν ακολουθήσει διαφορετική πολιτική αναφορικά με τους Covid free προορισμούς, σημείωνε το ίδιο δημοσίευμα.

Covid Free δεκάδες ελληνικά νησιά που έχουν ήδη εμβολιαστεί
Αρχικά, το προβάδισμα των ελληνικών νησιών ενισχύει το γεγονός πως ήδη τα μικρότερα νησιά έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με αποτέλεσμα να μπορούν να φιγουράρουν στη λίστα των ελκυστικών προορισμών ως covid-free. Από τα μέσα Απριλίου μάλιστα ξεκίνησε ο οριζόντιος εμβολιασμός σε όλα τα νησιά της Ελλάδος, πέραν εκείνων με πληθυσμό μικρότερο των 5.000 κατοίκων.

«Στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση έχει εμβολιάσει με μια ειδική εκστρατεία εμβολιασμού όλους του κατοίκους 70 περίπου μικρότερων και μεγαλύτερων νησιών, όπως πχ. η Σάμος, η Νάξος, η Ρόδος, η Σκόπελος, η Κως και η Κέρκυρα. Στόχος για τα νησιά αυτά είναι να είναι Covid free μέχρι τα μέσα Μαΐου. Οι περισσότεροι κάτοικοι πάντως εμβολιάζονται προφανώς επειδή τα νησιά τους ζουν από το τουρισμό» σημείωνε το δημοσίευμα της DW.

Η Ελλάδα ανοίγει πρώτη στη νότια Ευρώπη τον τουρισμό
Παράλληλα, η Ελλάδα έχει ήδη ανοίξει τα σύνορά της για όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά και πέντε ακόμη χώρες (μεταξύ των οποίων το Ισραήλ, η Βρετανία και η Σερβία) από τις 19 Απριλίου. Επίσης, η χώρα μας θα εκκινήσει και επίσημα την τουριστική περίοδο στις 15 Μαΐου, ενώ η Ιταλία μεταθέτει αυτή την ημερομηνία για τις 2 Ιουνίου.

Από την πλευρά της, η Ισπανία δεν έχει ακόμα ορίσει ημερομηνία για ολόκληρη τη χώρα, όμως η Μαγιόρκα υποδέχθηκε πανηγυρικά το καθολικό Πάσχα τις πρώτες αφίξεις αεροσκαφών με τουρίστες παρά το γεγονός ότι το νησί κάθε άλλο παρά Covid free είναι, όπως παρατηρεί η DW.

Παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα ανοίγει επίσημα στις 14 Μαΐου, ήδη στα τέλη Μαρτίου προσγειώθηκαν τα πρώτα αεροσκάφη με τουρίστες στην Κρήτη. Το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ κέντρισε παράλληλα και το πείραμα ξενοδοχειακής μονάδας στη Ρόδο, που κάλεσε μερικές δεκάδες τουριστών από την Ολλανδία να περάσουν ένα διάστημα στις εγκαταστάσεις της πριν ανοίξει η τουριστική περίοδος.

Τα διθυραμβικά αφιερώματα ξένων ΜΜΕ για την Ελλάδα
Πριν μερικές ημέρες, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων βρέθηκε στην Ελαφόνησο, όπου η εμβολιαστική κάλυψη ξεπέρασε το 70% και κατέγραψε τον ενθουσιασμό των κατοίκων του νησιού που αναμένουν σύντομα να υποδεχτούν τουρίστες. Νωρίτερα, η ιταλική Corriere della Sera εκθείαζε το μικρό Καστελλόριζο που ήδη από τον Φεβρουάριο είχε καταφέρει να ανακηρυχθεί σε Covid free προορισμό.

Οι πρώτες covid free περιοχές στην Ελλάδα πρόκειται να γίνουν μέχρι τα τέλη Απριλίου τα νησιά του Αιγαίου, καθώς οι προσπάθειες εμβολιασμού εντείνονται σε τουριστικούς προορισμούς ελπίζοντας για εισροή τουριστών, επεσήμαινε σε δημοσίευμά της πριν από δύο εβδομάδες και η βρετανική Guardian.

Κάπως έτσι, στην επίσημη ιστοσελίδα των EBD, μια ιστοσελίδα για τους Καλύτερους Ευρωπαϊκούς Προορισμούς που βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της Κομισιόν και στη λίστα με τις 15 κορυφαίες περιοχές όπου θα μπορούν να ταξιδεύουν οι τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί, η Ελλάδα απαριθμά πέντε προορισμούς, μεταξύ των οποίων το Ρέθυμνο, την Κεφαλλονιά, την πρωτεύουσα Αθήνα, τη Ρόδο και την Κω.

Η διαφορά στρατηγικής Ελλάδας και Ιταλίας
Στην Ιταλία από την άλλη, τα μικρά νησάκια εμφανίζονται ως ιδιαίτερα θελκτικοί προορισμοί σε ένα ακόμη covid καλοκαίρι. Ωστόσο, η γειτονική χώρα δεν μπόρεσε να προχωρήσει με το πρόγραμμα εμβολιασμού όπως η Ελλάδα, εμβολιάζοντας δηλαδή πλήρως τους κατοίκους των νησιών της.

«Θα χαιρόμασταν πολύ αν επιτέλους έρχονταν στο νησί μας Γερμανοί τουρίστες», δήλωνε ο δήμαρχος του νησιού Κάπρι στον κόλπο της Νάπολης με 14.000 κατοίκους, μιλώντας στην DW. Πρόσφατα ο δήμαρχος επεσήμανε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι για να σωθεί η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος θα έπρεπε να εμβολιαστούν το ταχύτερο όλοι οι κάτοικοι του νησιού.

Με άλλα λόγια ζητούσε από την κυβέρνηση της Ρώμης μια εξαίρεση από τις προτεραιότητες εμβολιασμού. Λίγο αργότερα χτυπούσαν την πόρτα του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι με παρόμοιο αίτημα τα δύο μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου Σικελία και Σαρδηνία με συνολικά 6,6 εκατομμύρια κατοίκους επιχειρηματολογώντας ότι είναι σε θέση να διεξάγουν αυστηρούς ελέγχους σε λιμάνια και αεροδρόμια.

Εν τέλει η ιταλική κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα. Ο Πάολο Φιλιουόλο, εκπρόσωπος του ειδικού επιτρόπου για ζητήματα πανδημίας, δήλωσε μάλιστα ότι «ο αρμόδιος επίτροπος γνωρίζει τη σημασία του τουρισμού για τη χώρα, αλλά προς το παρόν δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις». Στο δεύτερο μισό του Μαΐου η Ιταλία θα λάβει περισσότερα από 50 εκατομμύρια εμβόλια. Μόνο τότε υπάρχει μια πιθανότητα αλλαγών στις προτεραιότητες εμβολιασμού.

Φόβοι στη Μαγιόρκα για ήττα στην τουριστική κούρσα από την Κρήτη
Παρά τις αφίξεις τουριστών το καθολικό Πάσχα στη Μαγιόρκα ξενοδόχοι, εστιάτορες και έμποροι ανησυχούν μήπως βγουν χαμένοι στην τουριστική κούρσα με την Κρήτη, την Τουρκία, την Κροατία ή άλλους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς.

Όπως περιγράφει το δημοσίευμα της DW, οι κυβερνήσεις στη Πάλμα και τη Μαδρίτη δεν δείχνουν να λαμβάνουν υπόψη τον τουρισμό ούτε στην εκστρατεία εμβολιασμού, αλλά ούτε και στο σχεδιασμό της σταδιακής χαλάρωσης.

Ο τουριστικός κλάδος των Βαλεαρίδων νήσων ζητά από τους κυβερνώντες να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στο τουρισμό μόλις εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες. Επιχειρηματολογούν μάλιστα ότι άλλοι τουριστικοί προορισμοί σε Ιταλία, Ελλάδα, Κροατία και Τουρκία έχουν περισσότερη στήριξη στους εμβολιασμούς από τις κυβερνήσεις τους.

Πηγή: iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here