Απογοητευμένοι οι παραγωγοί από την τιμή της σταφίδας - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Απογοητευμένοι οι παραγωγοί από την τιμή της σταφίδας

Απογοητευμένοι είναι οι παραγωγοί σταφίδας από την τιμή που ανακοινώθηκε για την φετινή τους παραγωγή. Η τιμή φτάνει το 1,25 ευρώ το κιλό, είναι δηλαδή κατά 20 λεπτά χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι προσδοκίες ήταν για μια ανάλογη τιμή ή ακόμη και καλύτερη. Οπως σημειώνουν παραγωγοί που μίλησαν στην «Ε», δεν δικαιολογείται να πέφτει η τιμή την στιγμή που και η ζήτηση αυξάνεται και η προσφορά είναι μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν. Με αυτές τις τιμές υπογραμμίζουν ότι η καλλιέργεια γίνεται ασύμφορη, αφού το κόστος συνεχώς αυξάνεται χωρίς να υπάρχουν και τα ανάλογα έσοδα.
Ομως το κύριο μέρος της ευθύνης το επιρρίπτουν στους ίδιους τους παραγωγούς που, όπως μας είπαν, δίνουν το προϊόν τους από νωρίς χωρίς να υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη τιμή. Το δίνουν και από εκεί και μετά ό,τι καθοριστεί. Τονίζουν όμως ότι αυτό είναι καταστροφικό, καθώς κανείς έμπορος που θα έχει πάρει ήδη το προϊόν, δεν θα πάει μετά να στο πληρώσει ακριβότερα, αφού ήδη το έχει εξασφαλίσει.
Από την περιοχή των Γαργαλιάνων ο Καλλίνικος Κυριακουλόπουλος σημείωσε: «Ολοι οι παραγωγοί είμαστε απογοητευμένοι από τις τιμές που έβγαλε η ΣΚΟΣ για την φετινή χρονιά. Αναμέναμε κάτι καλύτερο για την σταφίδα. Η σταφίδα είναι ένα προϊόν που θα πρέπει να στηριχτεί. Ομως αντί για αυτό, βλέπουμε χρόνο με το χρόνο να αποδυναμώνεται και κυρίως σε ό,τι αφορά την τιμή της. Αν και δείχνει ότι είναι ένα προϊόν που έχει μεγάλη δυναμική στο εξωτερικό, από την άλλη έχουμε το κόστος καλλιέργειας που έχει αυξηθεί κατακόρυφα και βρίσκεται σε αντίστροφη πορεία από ό,τι οι τιμές. Ολα αυτά αποδυναμώνουν την καλλιέργεια και απογοητεύουν τους παραγωγούς. Για φέτος περιμέναμε την τιμή γύρω στο 1,45, στα επίπεδα δηλαδή που ήταν και πέρυσι. Με έκπληξη όμως είδαμε ότι η τιμή όχι μόνο δεν κρατήθηκε σε αυτά τα επίπεδα, αλλά έπεσε κιόλας. Θα πρέπει όμως και οι παραγωγοί να αλλάξουν τακτική. Δεν θα πρέπει να δίνουν το προϊόν τους στους εμπόρους αν δεν έχει καθοριστεί από πριν η τιμή του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here