Αύξηση στην ευρωπαϊκή παραγωγή κρασιού-Ξεχωρίζει το ελληνικό κρασί - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Αύξηση στην ευρωπαϊκή παραγωγή κρασιού-Ξεχωρίζει το ελληνικό κρασί

Μια καλή συγκομιδή για τον φετινό ευρωπαϊκό τρύγο δείχνουν τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, από τις κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, με αύξηση έως και 15,2 % σε σχέση με τα επίπεδα του 2012. Παράλληλα, σημειώθηκε καθυστέρηση του τρύγου δύο εβδομάδων, κατά μέσο όρο, ως αποτέλεσμα ακραίων καιρικών συνθηκών. Μιλώντας σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας των Copa – Cogecaγια τον οίνο, κ. Thierry Coste, δήλωσε «Η παραγωγή ανέκαμψε σημαντικά κατά το τρέχον έτος και η ποιότητα είναι καλή, μετά τη μικρή συγκομιδή του προηγούμενου έτους, αν και τα αποθέματα παραμένουν σφιχτά.
Οι τιμές είναι επίσης σταθερές και φαίνεται ότι θα είναι μια καλή σεζόν. Η ΕΕ έχασε ορισμένες αγορές το περασμένο έτος , λόγω των μικρών όγκων που τώρα θα πρέπει να αποκατασταθούν». Και συνεχίζοντας ανέφερε: «Όμως, η παραγωγή καθυστέρησε στις περισσότερες χώρες, εκτός από την Ελλάδα, όπου οι καιρικές συνθήκες ήταν άριστες και η ποιότητα είναι πολύ καλή. Στην Ισπανία, το 30% της συγκομιδής ακόμα δεν έχει ακόμη γίνει αν και οι εκτιμήσεις είναι καλές και η ποιότητα είναι μια χαρά. Στην Ουγγαρία, η παραγωγή είναι πολύ καλύτερη φέτος και η συγκομιδή θα τελειώσει αυτή την εβδομάδα. Επίσης, στην Πορτογαλία, η συγκομιδή δεν έχει ακόμη τελειώσει, αλλά η παραγωγή είναι υψηλότερη από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους. Καθυστερημένος είναι ο τρύγος και σε Πολωνία, Αυστρία, και Γερμανία, αλλά η παραγωγή είναι αρκετά σταθερή. Στην Ιταλία, η παραγωγή αυξήθηκε, αλλά παραμένει κάτω από το μέσο όρο της πενταετίας και η συγκομιδή έχει καθυστερήσει.
Στη Γαλλία, αναμένεται μικρή συγκομιδή φέτος». Ολοκληρώνοντας την συνέντευξη ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, δήλωσε: «Παρά τις καλές προοπτικές, θα πρέπει ακόμα να είμαστε προσεκτικοί. Η ισορροπία στην αγορά είναι εν μέρει αποτέλεσμα των επιπτώσεων της αναδιάρθρωσης και εκρίζωσης κατά τα προηγούμενα έτη. Πρέπει να παρακολουθηθεί εκ του σύνεγγυς η παραγωγή για να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις. Όσον αφορά το εμπόριο, η αγορά των ΗΠΑ είναι ο πρώτος προορισμός για τις εξαγωγές των κρασιών μας. Θα είναι σημαντικό στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι συνομιλίες να επικεντρωθούν στην πρόσβαση στην αγορά, στους μη δασμολογικούς φραγμούς. Επίσης στην επίλυση εκκρεμών ζητημάτων από τη συμφωνία του 2006 για τον οίνο, δηλαδή την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των παραδοσιακών όρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here