ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ενοίκια και ποιοι κουρεμένα 40% τον Μάιο - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ενοίκια και ποιοι κουρεμένα 40% τον Μάιο


 
Εντός της εβδομάδας, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας, για τον Μάιο, το οποίο όμως ελάχιστα θα θυμίζει το προηγούμενο, αφού ένα μεγάλο μέρος αυτών ήδη έχουν αποσυρθεί. Ωστόσο κάποιες επιχειρήσεις θα είναι κλειστές, τουλάχιστον ένα μέρος του Μαΐου και κατά συνέπεια για αυτές θα ισχύουν τα μηδενικά ενοίκια, όπως επίσης και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας για τους εργαζομένους αυτών.

Η κυρίαρχη άποψη είναι το «κούρεμα» να περιοριστεί, στο 40% όπως ισχύει για και σήμερα για τις επιχειρήσεις που είναι μεν ανοικτές, αλλά έχουν ΚΑΔ που ανήκει στους πληττόμενους. Στην περίπτωση αυτή το κράτος θα καλύψει το 50% της ζημιάς του ιδιοκτήτη και το ποσό αυτό θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Πάντως είναι σχεδόν βέβαιο ότι το μέτρο με τα «κουρεμένα» ενοίκια βαίνει προς το τέλος του. Και οι ιδιοκτήτες μέσω της ΠΟΜΙΔΑ ζητούν να τερματιστεί το μέτρο της αναγκαστικής μείωσης ενοικίου.

Παράλληλα θα πρέπει οι περίπου 270.000 ιδιοκτήτες που έλαβαν προκαταβολικά αποζημίωση για κουρεμένα ενοίκια του Μαρτίου, να υποβάλλουν μέχρι και τις 14 Μαΐου την δήλωση Covid στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ που άνοιξε χθες.

Πιο συγκεκριμένα συνολικά 269.461 ιδιοκτήτες ακινήτων έλαβαν ποσό  ύψους 182,5 εκατ. ευρώ, με το οποίο το κράτος κάλυψε έως και το 80% της μείωσης του μισθώματος για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Επειδή όμως για την προκαταβολή της αποζημίωσης του Μαρτίου είχαν τεθεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις η ΑΑΔΕ καλεί τους ιδιοκτήτες και υπεκμισθωτές ακινήτων να υποβάλουν τη δήλωση Covid για τα κουρεμένα ενοίκια του περασμένου μήνα έως τις 14 Μαΐου 2021 προκειμένου να «τρέξει» τους σχετικούς ελέγχους και τις διασταυρώσεις στα στοιχεία των ιδιοκτητών και ενοικιαστών ακινήτων με «κουρεμένα» μισθώματα.

Όσοι δεν υποβάλουν τη δήλωση θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος της αποζημίωση καθώς η νέα απόφαση των Χρήστου Σταϊκούρα, Θεόδωρου Σκυλακάκη και Απόστολου Βεσυρόπουλου ορίζει ρητά ότι «για τις περιπτώσεις που προκαταβληθεί αποζημίωση αλλά δεν υποβληθεί «Δήλωση Covid» έως τις 14 Μαΐου 2021 το ποσό καθίσταται απαιτητό».

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Σημειώνεται ότι η προκαταβολή του ποσού της αποζημίωσης για τον μήνα Μάρτιο 2021 διενεργήθηκε  στους δικαιούχους που έχουν υποβάλλει δήλωση Covid  για το μήνα Φεβρουάριο 2021, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-επιχείρηση να είναι κατά περίπτωση δικαιούχος απαλλαγής της υποχρέωσης καταβολής του συνολικού μισθώματος ή του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Μάρτιο 2021 βάσει των ΚΑΔ
  • Να τελεί σε αναστολή για τον μήνα Μάρτιο η σύμβαση εργασίας/ναυτολόγησης, του μισθωτή ή συζύγου/ έτερου μέρος συμφώνου συμβίωσης.
  • Να τελεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας, για τον μήνα Μάρτιο, ενός τουλάχιστον γονέα με τέκνο – εξαρτώμενο μέλος το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here