Τι ισχύει με διαδημοτικές μετακινήσεις – Πώς θα ψωνίζουμε από τη Δευτέρα - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Τι ισχύει με διαδημοτικές μετακινήσεις – Πώς θα ψωνίζουμε από τη Δευτέρα


Τη διάταξη που είχε κατατεθεί στη Βουλή κι έδινε τη δυνατότητα διενέργειας rapid test από τα ιδιωτικά φαρμακεία και την καταγραφή των αποτελεσμάτων τους, απέσυρε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας , ύστερα και από τη σωρεία αντιδράσεων από τον φαρμακευτικό κλάδο, καθώς το επιχείρημα το οποίο επικαλούνταν οι φαρμακοποιοί είναι ότι κάτι τέτοιο αποτελεί νοσηλευτική πράξη και θα απαιτούσε πρόσληψη επιπλέον εξειδικευμένου προσωπικού..  Με την «νομοτεχνική βελτίωση» στην οποία προχώρησε ο κ. Κοντοζαμάνης στο σχετικό νομοσχέδιο θα δίνεται η δυνατότητα στα φαρμακεία να διαθέτουν rapid test ή self test αλλά δεν θα υποχρεούνται να τα διενεργούν εντός των καταστημάτων τους.

Τα φαρμακεία θα μπορούν να πωλούν τα rapid tests και να διαθέτουν δωρεάν τα self tests, χωρίς όμως να έχουν την υποχρέωση να διενεργούν αυτά τα τεστ, όπως είχε καταρχάς αφήσει να εννοηθεί η προηγούμενη ρύθμιση. Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της Covid-19 αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή άμεσα. Στην επίμαχη παράγραφο και συγκεκριμένα στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου στην αρχική του εκδοχή αναφερόταν ότι: «Ιδιωτικά φαρμακεία δύναται να διαθέτουν ιατροτεχνολογικά προϊόντα ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test) για τη διενέργεια ελέγχων νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε φυσικά πρόσωπα. Τα ελάχιστα αναγκαία χαρακτηριστικά των ιατροτεχνολογικών προϊόντων ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test), για τη διενέργεια ελέγχων νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 είναι η κλινική ευαισθησία για SARS-CoV-2 σε σύγκριση με μοριακό test αναφοράς, η ύπαρξη ποσοστού κλινικής ειδικότητας για SARS-CoV-2, καθώς και η συμπερίληψη στις ενδείξεις αποτελέσματος ένδειξης εγκυρότητας της εκτέλεσης της δοκιμασίας, εκτός από την ένδειξη για θετικό ή αρνητικό. Με απόφαση του υπουργού Υγείας, δύνανται να εξειδικεύονται περαιτέρω τα ελάχιστα αναγκαία χαρακτηριστικά διαγνωστικής επάρκειας των ιατροτεχνολογικών προϊόντων ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test) που διατίθενται μέσω φαρμακείων, να χορηγείται το δικαίωμα διενέργειας των ελέγχων και καταγραφής των αποτελεσμάτων τους στους φαρμακοποιούς, καθώς και να καθορίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος».

 

Ωστόσο με τη τη νομοτεχνική βελτίωση στην οποία προχώρησε ο ο κ. Κοντοζαμάνης διαγράφηκε η πρόβλεψη ότι: «να χορηγείται το δικαίωμα διενέργειας των ελέγχων και καταγραφής των αποτελεσμάτων τους στους φαρμακοποιούς», την οποία θα καθόριζε απόφαση του Υπουργού.

Οι αντιδράσεις αυτές είχαν επικοινωνηθεί και από τα μέλη του Φαρμακευτκού Συλλόγου Μεσσηνίας, αφού όπως τόνισε και στην τηλεόραση BEST ο αντιπρόεδρος Παύλος Μπουζιάνης επρόκειτο για μια διαδικασία  που δεν ήταν φρόνιμο να πραγματοποιείται “για λόγους ασφάλειας”.


Πώς θα γίνεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο τα Σαββατοκύριακα

Νέα μέτρα «αποσυμπίεσης» ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Η χρυσή τομή βρέθηκε εν τέλει και, ύστερα από την εισήγηση των ειδικών, η κυβέρνηση αποφάσισε αναπροσαρμογή κάποιων μέτρων, εφιστώντας όμως την προσοχή ούτως να μην υπάρχει κατάχρησή τους. «Το νέο μείγμα των μέτρων με περιορισμούς και επιτήρηση θα δώσει μικρές ανάσες ελευθερίας. Προϋπόθεση είναι η ατομική ευθύνη και η τήρηση των μέτρων και να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις στα σπίτια και τα πάρτι» τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς, εστιάζοντας στη σημασία της χρήσης μάσκας, της τήρησης των αποστάσεων και των κανόνων υγιεινής.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι από το Σάββατο (03/04) -και μόνο για τα Σαββατοκύριακα- θα επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση με το κωδικό «6» στο 13033 έως 3 άτομα.

Σημειώνεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες μόνο τα Σαββατοκύριακα και εντός νομού.

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε μάλιστα πως οι διαδημοτικές μετακινήσεις ανοίγουν πιλοτικά, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους πολίτες πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να πάρει πίσω το μέτρο αν διαπιστωθεί κατάχρησή ή χρήση του για άλλους λόγους εκτός της άσκησης.

 

Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για άνοιγμα των σχολείων

Για την επόμενη εβδομάδα μετατίθενται οι αποφάσεις ειδικών και κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Παρά τις πιέσεις που υπήρχαν ώστε η επαναλειτουργία κάποιων σχολικών βαθμίδων να γίνει από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου, η κυβέρνηση -ύστερα από εισήγηση των λοιμωξιολόγων- αποφάσισε η συζήτηση να μετατεθεί για την επόμενη εβδομάδα, με προοπτική για έναρξη ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι η επιστροφή μαθητών και καθηγητών στις αίθουσες θα γίνει με υποχρεωτική διενέργεια self test κάθε Δευτέρα, ενώ σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Παιδείας περιγράφεται ότι η υποβολή σε τεστ για τον κοροναϊό θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε σχολεία, πανεπιστήμια και σε άλλες εκπαιδευτικές δομές.

Τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Η σκέψη του υπουργείου είναι να γίνονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές άνω των 12 ετών στο σπίτι.

«Οι γονείς θα τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία, θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο, το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς. Είμαστε στο σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας, το πώς δηλαδή θα προσέρχονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και με ποια βεβαίωση θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ και είναι αρνητικό» είπε η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ.

Αν υπάρχει θετικό τεστ, θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπου θα δηλώνεται για να διενεργηθεί νέο τεστ σε εξεταστικό κέντρο, πια. Στην αρχή τουλάχιστον της διαδικασίας όλοι οι μαθητές θα ελεγχθούν και αν κάποιος είναι θετικός δεν θα μπει στην τάξη, είπε η κ. Γκίκα.

 

 Το 13032 μπαίνει στη ζωή μας – Πώς θα ψωνίζουμε από τη Δευτέρα

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την Δευτέρα 5 Απριλίου ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτική Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως εξήγησε ο υφυπουργός το άνοιγμα αφορά τα καταστήματα, πλην των εμπορικών κέντρων.

Οι αγορές θα γίνονται τόσο με τη μέθοδο του click in shop, όσο και του click inside. Στην περίπτωση των αγορών με ραντεβού θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά και μέγιστο όριο 20 πελάτες.

Πώς θα πηγαίνουμε για ψώνια

Έτσι λοιπόν, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στη ζωή μας μπαίνει ένας νέος πενταψήφιος αριθμός. Ο λόγος για το 13032, το οποίο θα μας «επιτρέπει» να μετακινηθούμε για ψώνια.

Το SMS θα έχει τρίωρο περιορισμό, ενώ θα μπορούμε να το στείλουμε μια φορά τη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here