Self test: ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ στον ιδιωτικό, τον δημόσιο τομέα, τους κληρικούς και τα σχολεία - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Self test: ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ στον ιδιωτικό, τον δημόσιο τομέα, τους κληρικούς και τα σχολεία



Τον οδικό χάρτη της διαδικασίας αυτοδιάγνωσης με self test έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής, για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, καταδεικνύεται για μία ακόμη φορά η χρησιμότητα του εργαλείου των self-tests στον αγώνα αντιμετώπισης της πανδημίας και ειδικότερα στον έλεγχο της μετάδοσης και διασποράς του ιού.

“Ένα εργαλείο που έρχεται να συμπληρώσει τα εργαλεία που ήδη χρησιμοποιούμε και είναι τα ταχέα διαγνωστικά τεστ και ο μοριακός διαγνωστικός έλεγχος”, όπως είπε.

Σε διαδικτυακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Κοντοζαμάνη, του υφυπουργού παρά τον Πρωθυπουργό, κ. Σκέρτσου, και εκπροσώπων των φαρμακοποιών, φαρμακαποθηκαρίων και της ΗΔΙΚΑ, προσδιορίστηκε ο τρόπος χορήγησης των self test για το επόμενο διάστημα στους εργαζόμενους οκτώ κλάδων του ιδιωτικού τομέα και πιο συγκεκριμένα σε όσους εργάζονται στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων και στις σχολές οδηγών.

Όπως αποφασίστηκε, οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, 24 ώρες πριν από την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στο τόπο εργασίας τους και να δηλώνουν το αποτέλεσμα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ πριν την προσέλευσή τους στη δουλειά, με ημερομηνία έναρξης τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2021.

Οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στη διαδικασία από τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2021 μέχρι την Κυριακή 2 Μαΐου 2021 θα μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία δωρεάν 2 self test με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Τα δυο self test αντιστοιχούν στην κάλυψη δύο ελέγχων για τις δύο προσεχείς εβδομάδες και συγκεκριμένα από 26.04.2021 έως 02.05.2021 και από 03.05.2021 έως 09.05.2021.

Κατά την εβδομάδα από 03.05.2021 έως 09.05.2021 οι εργαζόμενοι θα προμηθευτούν ένα ακόμα self test που θα αντιστοιχεί στην κάλυψη της υποχρέωσης διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου από αυτούς για την εβδομάδα από 10.5.2021 μέχρι 16.05.2021.

Μέχρι και τις 2 Μαΐου 2021, οπότε και ισχύει η μεταβατική περίοδος, τα κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση σε εργοδότες και εργαζόμενους. Από 03 Μαΐου και μετά, σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Και οι εργαζόμενοι των δημοσίων υπηρεσιών δικαιούχοι των self test

Το πρόγραμμα διάθεσης self-tests σε ομάδες του πληθυσμού από τη Δευτέρα 26 Απριλίου επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 26 Απριλίου εντάσσονται και όλοι οι εργαζόμενοι των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Έτσι, και καθώς από τις 10 Μαΐου σταδιακά θα αυξάνεται το προσωπικό που θα παρέχει εργασία με φυσική παρουσία, όπως τόνισε ο ίδιος, και θα περιορίζεται το ποσοστό των εργαζομένων που θα εργάζεται με τηλεργασία, καθίσταται απαραίτητος ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος.

Από την υποχρέωση παρουσίας από την εργασία θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται οι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Self test και στους κληρικούς

Στην κατηγορία που ξεκινά η διάθεση των self-tests την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνονται οι κληρικοί, οι ιεροψάλτες και το προσωπικό που ασχολείται στους τόπους λατρείας όλων των θρησκειών.

Έτσι, από τη Δευτέρα 26 Απριλίου μέχρι την Κυριακή 2 Μαΐου, στις παραπάνω κατηγορίες που αναφέρονται στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, θα χορηγηθούν δυο τεστ που θα καλύψουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Εβδομάδα της Διακαινησίμου.

Στους εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπό προσωπικό των σχολείων η διάθεση των self-tests θα ξεκινήσει ξανά την Πέμπτη του Πάσχα.

Πότε θα χορηγηθούν τα τεστ σε όλους τους πολίτες

Σε ερώτηση του iatropedia.gr και του newsit.gr προς το αναπληρωτή υπουργό Υγείας, πότε προτίθεται η κυβέρνηση να χορηγήσει τα 4 δωρεάν self test τον μήνα σε όλους τους πολίτες, ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε ότι αυτά θα χορηγηθούν για διάστημα 8 εβδομάδων:

“Ξεκίνησε η υλοποίηση αυτού του προγράμματος μεθοδικά, κατόπιν προγραμματισμού, έτσι ώστε να μην έχουμε καταρχάς προσέλευση όλου του πληθυσμού στα φαρμακεία της χώρας προκειμένου να παραλάβουν το self-test. Μετά τις ομάδες του πληθυσμού στις οποίες θα διατεθούν τα τεστ, το επόμενο χρονικό διάστημα σειρά έχει ο γενικός πληθυσμός”, κατέληξε.

Πηγή: Γιάννα Σουλάκη /iatropedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here