Ρύθμιση -ανάσα για τα κορωνοχρέη: παράταση αλλά μέχρι πότε; - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Ρύθμιση -ανάσα για τα κορωνοχρέη: παράταση αλλά μέχρι πότε;


 Τα χρέη τα οποία μπορούν να ενταχθούν σε μια νέα βελτιωμένη ρύθμιση ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ - Πρόκειται για το 50% των κρατικών δανείων (ύψους 8,2 δις ευρώ) που έλαβαν επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και για τους φόρους και τις δόσεις ρυθμίσεων που ανεστάλησαν λόγω της πανδημίας.

Ανάσα 6 μηνών σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την αποπληρωμή των λεγόμενων «κορωνο-χρεών». Πρόκειται για το 50% των κρατικών δανείων (ύψους 8,2 δις ευρώ) που έλαβαν επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και για τους φόρους και τις δόσεις ρυθμίσεων που ανεστάλησαν λόγω της πανδημίας.
Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία να ξεπερνούν τα 109 δισ. ευρώ και τους φόρους που έμειναν απλήρωτοι στο πρώτο τετράμηνο του 2021 να φθάνουν στα €2,33 δισ., η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει βοηθήσεις ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία και θα βρεθούν από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2022 απέναντι σε ένα νέο βουνό οφειλών και δόσεων.
Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο επανεξετάζει το πλαίσιο για τα χρέη της πανδημίας και δεν αποκλείεται τόσο οι οφειλές προς το Δημόσιο που έπρεπε να είχαν καταβληθεί κανονικά την περίοδο Μαρτίου - Ιουνίου 2020, αλλά «πάγωσαν» και μετατέθηκαν για εξόφληση μέχρι και τις 31/12/2021, όσο και κάποιες άλλες οφειλές που παρέμειναν απλήρωτες κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων μηνών της πανδημίας να ενταχθούν σε νέο πλαίσιο ρύθμισης τμηματικής καταβολής, ακόμη πιο ευνοϊκό από αυτό που ήδη έχει εξαγγελθεί (αλλά δεν έχει ακόμη νομοθετηθεί) και προβλέπει αποπληρωμή είτε σε 24 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.
Στο πλαίσιο της νέας αυτής ρύθμισης ενδέχεται να ενταχθούν και οι οφειλές που προκύπτουν από την ένταξη εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων στα προγράμματα οικονομικών ενισχύσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής. Για τις οφειλές αυτές ισχύουν ήδη ευνοϊκές ρυθμίσεις που προβλέπουν εξόφληση έως και σε 60 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο χαμηλότερο του 1%, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022. Προβλέπεται δε έκπτωση 15% για όσους πληρώσουν το επιστρεπτέο ποσό εφάπαξ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της έναρξης των αποπληρωμών όλων των παραπάνω οφειλών, για τα μέσα του επόμενου έτους ενώ είναι πιθανό να υπάρξει και μια «ολιστική» ρύθμιση προκειμένου να αποπληρωθούν μαζί τα και κρατικά δάνεια της επιστρεπτέας (το 50%) οι φόροι και οι υποχρεώσεις του 2020 .
Συνολικά, τα χρέη τα οποία μπορούν να ενταχθούν σε μια νέα βελτιωμένη ρύθμιση ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ απλήρωτοι φόροι και ρυθμίσεις κατά την περίοδο Μαρτίου - Ιουνίου 2020 και περίπου 4 δισ. ευρώ οφειλές από τα 7 προγράμματα της επιστρεπτέας προκαταβολής).
Όμως στη νέα ρύθμιση εξετάζεται να ενταχθούν περισσότερες φορολογικές οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν στην υγειονομική κρίση, όπως ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους οι νέες οφειλές που βεβαιώθηκαν και έμειναν απλήρωτες υπερέβησαν τα 7,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,68 δισ. ευρώ ήταν βεβαιωμένα ποσά φόρων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι αρκετά πιθανό η ρύθμιση όλων αυτών των χρεών να γίνει σε πολύ περισσότερες δόσεις από τις 24 ή 48 που έχουν ήδη εξαγγελθεί για τα αμιγώς φορολογικά χρέη της πανδημίας και ειδικά για τις οφειλές της επιστρεπτέας προκαταβολής όχι σε λιγότερες από τις 60 μηνιαίες δόσεις που ήδη έχουν νομοθετηθεί. Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να διατηρηθούν οι 24 άτοκες δόσεις, ενώ στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει περισσότερες δόσεις αυτές θα επιβαρύνονται με χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%. Η νέα ρύθμιση θα «τρέξει» από το 2022 με την καταβολή της πρώτης δόσης έως το τέλος Ιανουαρίου.
Ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να αποφασίσει οριστικά σχετικά με αυτό το θέμα είναι αρκετός, δεδομένου ότι η προθεσμία εφάπαξ εμπρόθεσμης πληρωμής τους λήγει επίσης στις 31/12/2021.
Δάνεια 8,2 δις ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής
Παράλληλα, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για έκπτωση φόρων και εισφορών σε όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες έλαβαν ενίσχυση μέσω των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, επιχειρήσεις που το 2020 είδαν το τζίρο τους να μειώνεται κατά τουλάχιστον 30% μπορούν:
Να πληρώσουν εφάπαξ εντός του 2021 το 50% της επιστρεπτέας που έλαβαν κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%.
Να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 ως πιστωτικό φέτος. Το ποσό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να αποπληρώσουν το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν σε 60 μηνιαίες δόσεις από 31/1/2022.
Να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν σε 60 μηνιαίες δόσεις το 50% της ενίσχυσης που έλαβαν αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:
1. Στον πρώτο στον πρώτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενισχύθηκαν 52.490 επαγγελματίες και επιχειρήσεις με το ποσό των 601,813 εκατ. ευρώ
2. Στον δεύτερο κύκλο ενισχύθηκαν 89.732 επαγγελματίες και επιχειρήσεις με το ποσό των 1,259 δισ. ευρώ
3. Στον τρίτο κύκλο ενισχύθηκαν 101.522 δικαιούχοι με το ποσό των 1,510 δισ. ευρώ
4. Στο τέταρτο κύκλο οι ενισχύσεις έφθασαν στα 2,174 δισ. ευρώ για 447.041 επιχειρήσεις και επαγγελματίες
5. Στον πέμπτο κύκλο το ύψος των ενισχύσεων ήταν 1,250 δισ. ευρώ για 361.505 επαγγελματίες και επιχειρήσεις
6. Στον έκτο κύκλο το ύψος των ενισχύσεων ήταν 524,6 εκατ. ευρώ για 280.109 επαγγελματίες και επιχειρήσεις
7. Στον έβδομο κύκλο το ύψος των ενισχύσεων ήταν 945,8 εκατ. ευρώ για 297.621 επαγγελματίες και επιχειρήσεις   protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here