Μετάλλαξη Δέλτα: Συανγερμός ότι θα «μολύνει» και τον τουρισμό - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Μετάλλαξη Δέλτα: Συανγερμός ότι θα «μολύνει» και τον τουρισμό

 


Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία φαίνεται ότι απειλεί την αισιοδοξία για ένα -σχεδόν φυσιολογικό- καλοκαίρι, δημιουργώντας πρόσθετες ανησυχίες στους επαγγελματίες του τουριστικού και ταξιδιωτικού κλάδου.

Αφού πρώτα έπληξε με σφοδρότητα την Ινδία και τις γειτονικές χώρες, τώρα η νέα μετάλλαξη, η οποία είναι πιο μεταδοτική και πιο θανατηφόρα, αρχίζει να εξαπλώνεται και στη Γηραιά Ήπειρο.

Προσφάτως, μάλιστα, εντοπίστηκε στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο οδήγησε τους επιστήμονες στη διεξαγωγή έκτακτης σύσκεψης, με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Επί τάπητος τέθηκε μια σειρά προληπτικών δράσεων για την αντιμετώπιση μιας πιθανής έξαρσης εν μέσω θέρους.

Μέτρα ζητούν Μέρκελ – Μακρόν

Το ζήτημα έφθασε μέχρι και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις Γερμανία και Γαλλία να εκφράζουν έντονη ανησυχία και να ζητούν την άμεση λήψη μέτρων.

«Προφανώς ανησυχούμε για τη μετάλλαξη Δέλτα» τόνισε η Άγκελα Μέρκελ, η οποία ζήτησε μια κοινή προσέγγιση ως προς τη διαχείριση των τουριστών που προέρχονται από χώρες με μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κάλεσε τα 27 κράτη – μέλη να υιοθετήσουν μια ενιαία στάση απέναντι σ’ όσους ταξιδεύουν προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Η «λευκή λίστα» της Ε.Ε.

Μέχρι στιγμής, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει σε μια «λευκή λίστα» 13 χωρών, ανάμεσα στις οποίες η Αυστραλία και οι ΗΠΑ, των οποίων οι κάτοικοι μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα (χωρίς καραντίνα) προς τις χώρες της Ευρώπης.

Όμως, από την εν λόγω λίστα απουσιάζει το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχίσει ανάμεσα στα νέα κρούσματα της Covid-19. Μάλιστα, Γαλλία και Γερμανία ζητούν απ’ όσους ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο να τίθενται σε υποχρεωτική καρταντίνα.

Ωστόσο, λόγω της απουσίας κοινής γραμμής, Πορτογαλία και Ισπανία -δύο χώρες με μεγάλη εξάρτηση από τους Βρετανούς τουρίστες (όπως και η Ελλάδα)- συνεχίζουν να επιτρέπουν κανονικά την ελεύθερη είσοδο των Βρετανών.

Τι θα γίνει με τους Βρετανούς

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα «απελευθερώσει» τα ταξίδια στο εξωτερικό μόνο για όσους Βρετανούς είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Βέβαια, μέχρι τότε, το σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη» θα παραμείνει σε ισχύ, θέτοντας σε υποχρεωτική καραντίνα όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Όλα τα παραπάνω, όπως είναι εύλογο, έχουν προκαλέσει τεράστια σύγχυση αλλά και ανησυχία στους επαγγελματίες του τουρισμού, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η ταξιδιωτική ζήτηση θα παραμείνει καθηλωμένη σε χαμηλά επίπεδα, όπως ακριβώς έγινε και το 2020.

Η Ελλάδα, σε κάθε περίπτωση, εξακολουθεί να στοχεύει σε σημαντική αύξηση των τουριστικών ροών (στο 45% των επιπέδων του 2019), προσδοκώντας ότι κρατήσεις θα ανεβούν κατακόρυφα τον Ιούλιο και κυρίως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Αρκεί βέβαια, να μην υπάρξει νέα έξαρση του ιού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, CNBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here