Κορωνοϊός: ΜΕΓΑΛΟ θράσος έχουν οι ειδικοί για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Κορωνοϊός: ΜΕΓΑΛΟ θράσος έχουν οι ειδικοί για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού

 


Για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19 μίλησαν μεταξύ άλλων ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

«Είναι καλό να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμένους και στο τέλος μπορούμε να συζητήσουμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Είναι ανοιχτό το θέμα. Θα μπει στην συζήτηση γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να δούμε όλες τις όψεις και απόψεις του», δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος σημειώνοντας πως είναι αναμφισβήτητο ότι ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος.

Τόνισε μάλιστα πως με το εμβολιασμό έχουμε πολλά πλεονεκτήματα όπως την προστασία της υγείας μας καθώς και την εύρυθμη λειτουργία ενός νοσοκομείου.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Νέες τοποθετήσεις ειδικών για παρενέργειες και τείχος ανοσίας

Σχετικά με το γεγονός ότι πολλοί πολίτες δεν εμβολιάζονται γιατί δυσκολεύονται να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα ανέφερε πως ο επόμενος στόχος είναι να δίνεται η δυνατότητα μαζικού εμβολιασμού και να γίνεται εύκολα στην γειτονιά μας πχ στον γιατρό μας ή στο φαρμακείο.

Παράλληλα, ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας για το πώς μπορούν να πεισθούν όσοι διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο πρότεινε τα εξής: Να δοθούν κίνητρα σε αυτούς που εμβολιάζονται τώρα που τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους και να ενεργοποιηθούν και άλλοι επιστήμονες όπως διαφημιστές κλπ για να πειστεί αυτό το κομμάτι της κοινωνίας.

«Το εμβόλιο αυτή την στιγμή είναι το κυριότερο όπλο για να ελέγξουμε την πανδημία» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καπραβέλος.

Όπως ανέφερε αν θέλουμε να ξεπεράσουμε την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια ως «όπλο» και υπογράμμισε πως ο μη εμβολιασμένος διευκολύνει την διασπορά – ανάπτυξη των μεταλλάξεων και υπάρχει κίνδυνος να τιναχτούν όλα στον αέρα.

«Το εμβόλιο δεν σε προφυλάσσει μόνο αλλά σπάει και την αλυσίδα της διασποράς», επισήμανε.

⇒ Διαβάστε επίσης: Ανίχνευση του κορωνοϊού με τον ήχο του βήχα

Παράλληλα, δήλωσε πως ίσως χρειαστεί να χορηγηθεί μια «αναμνηστική» δόση τον Σεπτέμβριο αλλά τόνισε ότι ο εμβολιασμένος είναι προστατευμένος απέναντι στον ιό.

«Οι πάνω από 60 ετών θα είναι πιο ευάλωτοι σε ένα πιθανό τέταρτο κύμα και μάλιστα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί» ανέφερε μεταξύ άλλων τονίζοντας πως ο κίνδυνος είναι μεγάλος. «Το 4ο κύμα θα μας απασχολήσει με αυτή την κατηγορία ασθενών. Πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εκτιμά πως για να μπει τέλος στην πανδημία απαιτείται καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

Τέλος, σημείωσε πως από την στιγμή που ένα νοσοκομείο περιορίζεται στη θεραπεία μιας νόσου, τότε αποδιοργανώνεται με αποτέλεσμα προβλημάτων στη λειτουργία του όπως πχ την ακύρωση χειρουργείων.

«Εμβολιασμός το καλοκαίρι, αλλιώς 4ο κύμα τον χειμώνα»

Παράλληλα, σύμφωνα με τον καθηγητή και εκπρόσωπο της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Γκίκα Μαγιορκίνη, παρατηρείται ύφεση σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας, αν και το και το φετινό καλοκαίρι δεν αναμένεται να είναι εντελώς ξέγνοιαστο.

«Το φετινό καλοκαίρι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό και να ετοιμαστούμε για έναν πιθανώς καλύτερο χειμώνα», ανέφερε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσκολίες του περασμένου χειμώνα, θα πρέπει οι πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

«Δεν θα έχουμε πλήρη κανονικότητα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε ό,τι αφορά το τείχος ανοσίας, ανέφερε ότι εάν η χώρα καταφέρει να αγγίξει ένα ποσοστό 60-70% στους εμβολιασμούς των πολιτών 20 – 39 ετών, θα έχει επιτευχθεί η οικοδόμησή του στο 80%.

932 νέα κρούσματα, 35 θάνατοι, 416 διασωληνωμένοι

Σε 932 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία διαγνώστηκαν στην Ελλάδα χθες Σάββατο σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Επιπλέον, ανακοινώθηκαν 35 θάνατοι.

Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονταν 416 ασθενείς.

Αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχων, προστίμων

Τέλος, υπνεθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς προανήγγειλε την αυστηροποίηση του πλαισίου που αφορά τους ελέγχους και τα πρόστιμα για τα «κορωνοπάρτι», τονίζοντας ότι θα ενεργοποιηθεί ειδική ομάδα ελέγχου γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Αν και η γενική εικόνα της χώρας βελτιώνεται, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, «η περιπέτεια αυτή δεν έχει λήξει, ούτε θα λήξει σύντομα». Για να προσθέσει, «η ξεγνοιασιά θα αργήσει να έρθει».

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here