Η «ηλεκτρονική ταυτότητα» τελικά μπλοκάρει τις μεταβιβάσεις - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Η «ηλεκτρονική ταυτότητα» τελικά μπλοκάρει τις μεταβιβάσεις



Οι ιδιοκτήτες ζητούν να ισχύσουν μέχρι το τέλος του χρόνου οι βεβαιώσεις μηχανικών να προλάβουν τις τρέχουσες αντικειμενικές άξιες – Ποια ακίνητα αφορά

Παράταση της ισχύος της βεβαίωσης μηχανικού μέχρι 31.12.2021 ζητούν από την κυβέρνηση οι ιδιοκτήτες ακίνητων ώστε να μην φρακάρουν στο στάδιο της έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας όσα ήδη βρίσκονται σε διαδικασία μεταβίβασης.

Η ανακοίνωσης των νέων αντικειμενικών, που θα ισχύσουν από το 2022, έχει προκαλέσει ένα κύμα γονικών παροχών και μεταβιβάσεων. Αυτήν την φορά όμως η διαδικασία δεν τόσο απλή καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι αντιμέτωποι και με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

Σε αυτή ενσωματώνονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στοιχεία και σχέδια για κάθε ακίνητο, ενώ μόνο με την απόκτησή της θα θεωρείται ολοκληρωμένη – και – η τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Υποχρέωση για ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου έχουν:

  1. Όλα τα νέα κτίρια και οι διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες.
  2. Τα παλαιότερα κτίρια κατά τη στιγμή της μεταβίβασής τους.
  3. Τα αυθαίρετα κατά την περαίωση των δηλώσεων.

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου ισχύει κανονικά από την 1η Φεβρουαρίου και υποχρεωτικά από την 1η Ιουλίου 2021. Όπως λένε οι ιδιοκτήτες πρόκειται για “μια νέα και αδοκίμαστη διαδικασίας, που απαιτεί σειρά απροσδιόριστων εγγράφων μεταξύ των οποίων και συνυποβολή μελέτης στατικής επάρκειας για την ταυτότητα ακόμη και μιας μικρής «αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας», κάτι που είναι δυνατό και έχει νόημα μόνον για ολόκληρα κτίρια.

Ως εκ τούτου η ζητούν από την κυβέρνηση μια ενδιάμεση λύση ωστε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν μεταβιβάσεις με τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Ενα από τα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσουν οι ενδιαφερόμενοι για να εφαρμοστεί η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι η βεβαίωση μηχανικού.

Πρόκειται για το έγγραφο που πιστοποιεί την ύπαρξη ή μη πολεοδομικών παραβάσεων. Με τη βεβαίωση αυτή διευκολύνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων για τα οποία έχει γίνει αυτοψία έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 από μηχανικό, αλλά δεν έχει καταστεί δυνατόν να υπογραφεί το συμβόλαιο μεταβίβασης πριν από τη λήξη της βεβαίωσης. Με σχετική τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος η ισχύς της έχει παραταθεί έως τις 30 Ιουνίου 2021.

Εν όψει της μαζικής προσέλευσης πολιτών για σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων και των ανυπέρβλητων δυσχερειών που συνεπάγεται η αποκλειστική ισχύς της Ταυτότητας Κτιρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με επιστολή την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ζητά τα εξής:
  • Να επιτραπεί η παράλληλη ισχύς της βεβαίωσης μηχανικού μέχρι την 31.12.2021, ώστε να μην παραλύσει η κτηματαγορά και καταστεί αδύνατον οι πολίτες να προβούν σε δικαιοπραξίες με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.
  • Να αφαιρεθεί η μελέτη στατικής επάρκειας από τις προϋποθέσεις για έκδοση ταυτότητας «Διηρημένης Ιδιοκτησίας», δηλαδή μεμονωμένων διαμερισμάτων κλπ.,
  • Να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης αυθαιρέτων κατηγορίας 5 μέσω αποκλειστικά της υποβολής ταυτότητας κτιρίου, μέσα στην προθεσμία ισχύος του νόμου, με τις νόμιμες προσαυξήσεις.
    newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here