ΧΩΡΙΣ προσανατολισμό η αγορά ελαιολάδου - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

ΧΩΡΙΣ προσανατολισμό η αγορά ελαιολάδου

 


Χωρίς ακόμη οι τιμές να έχουν κατασταλάξει, η ελαιοσυλλογή στο σύνολο της χώρας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Στη Δυτική Μεσσηνία, όπου εξακολουθούν να μαζεύουν Μαυρολιά, οι παραγωγοί διαπιστώνουν λιγότερες ποσότητες από τις ήδη μειωμένες που ανέμεναν.

«Λέγαμε ότι θα είναι στο 50%-60% της περσινής παραγωγής, αλλά φοβάμαι ότι πάμε ακόμη πιο κάτω», αναφέρει ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Νηλέας, εκτιμώντας ότι ήδη έχουν συγκομιστεί οι μισές ποσότητες. Τελειώνοντας με τη Μαυρολιά θα περάσουν στην Κορωνέικη, το αργότερο γύρω στις 10-15 Νοεμβρίου, συμπλήρωσε, αναφέροντας πολύ καλή ποιότητα και για τις δύο ποικιλίες.

«Νομίζω ότι δεν έχουν υπάρξει τιμές λόγω της πολύ χαμηλής παραγωγής που δεν έχουν συγκεντρωθεί ακόμη ποσότητες», εκτίμησε ο κ. Κόκκινος, προσθέτοντας ότι δόθηκε κάποια τιμή στο επίπεδο των 3,60 ευρώ, από Έλληνες όμως τυποποιητές, αλλά όχι για εξαγωγή στην Ιταλία, εξηγεί.

Τις πρώτες τιμές αναμένουν από μέρα σε μέρα και οι παραγωγοί του ΑΣ «Θερμασία Δήμητρα» στην Αργολίδα, έχοντας ξεκινήσει εδώ και πλέον του 15ήμερου τη συλλογή σε Μανάκι και Κορωνέικη. Για το Μανάκι, η μείωση της παραγωγής εκτιμάται στο 30% ίσως και παραπάνω, ενώ στο 20% υπολογίζεται στο Κορωνέικο, σύμφωνα με τον Γιάννη Κοροντίνη, γραμματέα στον συνεταιρισμό.

Οι δυσκολίες εξεύρεσης εργατικού δυναμικού καθιστούν μικρούς ακόμη και τους όγκους που μαζεύτηκαν, της τάξεως του 5%-10%, όπως εκτίμησε, όμως, η περιοχή ξεκινά πλέον πιο δυναμικά. Παράλληλα, υπάρχει και ο φόβος της καρπόπτωσης για το πιο χονδρόκαρπο Μανάκι, λόγω των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν. Το τέλος του μήνα θα φέρει και την πρώτη πώληση ενός βυτίου για την Οργάνωση, σε τιμή που θα γνωστοποιήσει το επόμενο διάστημα, ενώ έχει στείλει δείγματα για εξαγωγή χύμα προς Αμερική, από όπου διατηρεί και υψηλότερες προσδοκίες.

Η αφετηρία, πάντως, εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από τα περσινά 3,80 ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Παγωμένες οι τιμές για το περσινό λάδι στο Ηράκλειο

Πτώση της τάξεως του 60% για τη συνολική παραγωγή της Κρήτης, αλλά και κάποια πρώτα αγουρέλαια που ξεκίνησαν σε περιοχές του Ηρακλείου, μετέφερε ο Μύρος Χιλετζάκης αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου, εν αναμονή και της επίσημης έναρξης συγκομιδής σε περίπου 20 ημέρες. «Είναι πολύ νωρίς να πούμε τιμή. Μόνο το αγουρέλαιο έχει ξεκινήσει και αυτό σε μικρές ποσότητες και δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη» εξηγεί, αναφέροντας για το περσινό τιμές παγωμένες εδώ και ένα τρίμηνο στα 3,20-3,25 ευρώ.

«Υπάρχουν κάποια λίγα αποθέματα που δουλεύονται εδώ με ντόπιους τυποποιητές, τα οποία απορροφούν σιγά-σιγά», συμπλήρωσε.

Έχοντας εξαντλήσει αρκετά νωρίτερα τα αποθέματα, ο ΑΣ Εμπάρου αναμένει τη νέα παραγωγή από τις 20 Νοέμβρη. Η περιοχή όπου εδρεύει φαίνεται ότι βγαίνει σχετικά αλώβητη, με την Οργάνωση να αναμένει και φέτος περίπου τις περσινές ποσότητες, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Γιώργο Περογιαννάκη. «Εμείς διαθέτουμε το λάδι μόνο με διαγωνισμούς», υπογραμμίζει, τονίζοντας ότι αυτό εξασφαλίζει καλύτερη τιμή, αλλά και, το σπουδαιότερο, διαφάνεια.

Μάλιστα, ο τρόπος διάθεσης και η καλή ποιότητα εξασφάλισαν δύο αργυρά βραβεία για τον συνεταιρισμό, στη βράβευση ελαιοτριβείων που διοργάνωσε ο ΣΕΔΗΚ την Τρίτη, απονέμοντας 14 διακρίσεις ποιότητας και 8 εμπορίας στο πλαίσιο υβριδικής ημερίδας.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here