Νέος κατώτατος μισθός με παλινωδίες και υποσχέσεις... - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Νέος κατώτατος μισθός με παλινωδίες και υποσχέσεις...

 


Ο υπουργός Οικονομικών χθες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2022 και μετά. Υπογράμμισε ότι «με βάση το βασικό σενάριο του προϋπολογισμού θα υπάρχει βελτίωση ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας και επομένως υπάρχουν τα συστατικά για να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός το 2022 και τα επόμενα έτη», ενώ πρόσθεσε «περιμένουμε την εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας»

Ο υπουργός Εργασίας επίσης σχεδόν σε όλες τους τις συνεντεύξεις πλέον κάνει λόγο πως από το 2022 πάμε για νέα και ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού. Επομένως το 2022 θα είναι  έτος  κατά το οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να αναμένουν περαιτέρω αύξηση του μισθού τους πέρα του 2% που έχει ήδη ανακοινωθεί και μπαίνει σε ισχύ από 1/1/2022.

Οι παράγοντες

Η περαιτέρω αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, δίνει ώθηση για υψηλότερους μισθούς. Από την άλλη σε ένα περιβάλλον πληθωριστικών πιέσεων μια υπέρμετρη αύξηση των μισθών ίσως πυροδοτούσε ένα φαύλο κύκλο πληθωρισμού υποστηρίζουν κάποιοι αναλυτές. Επιπλέον το γεγονός πως ίσως βρισκόμαστε στον «χορό» μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε νέα και πιο «πλούσια» δεδομένα για τον κατώτατο μισθό. Πάντως όπως αναφέρουν και κυβερνητικά στελέχη η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει πράξη την προεκλογική της δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης.

Με τα σημερινά δεδομένα αυτό οδηγεί σε αύξηση του κατώτατου μισθού κοντά στο 12-13% ενώ εάν θα συνυπολογιστεί και η αύξηση του 2% (από 1.1.2022), σημαίνει πως πάμε για μια αύξηση της τάξεως του 10% επιπλέον από τον κατώτατο μισθό που ισχύει από τον Ιανουάριο του 2022. Συνεπώς οδηγούμαστε ολοταχώς σε έναν κατώτατο μισθό ύψους 730 ευρώ εκτός βέβαια εάν τα πράγματα εξελιχθούν διαφορετικά στην οικονομία λόγω των αβεβαιοτήτων της πανδημίας αλλά και του πληθωρισμού.

Το χρονοδιάγραμμα του 2022

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία για τον κατώτατο μισθό, την άνοιξη θα ξεκινήσει η νέα διαδικασία για τον καθορισμό του κατωτάτου μισθού. Ενώ το καλοκαίρι του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει συμφωνηθεί ο νέος κατώτατος μισθός. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, η νέα απόφαση για τον κατώτατο μισθό αναμένεται να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2023. Παρόλα αυτά εάν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις είναι πιθανό οι νέες αυξήσεις να ισχύσουν από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, δηλαδή αμέσως μετά την τελική κυβερνητική απόφαση.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here