Ατομική ευθύνη των πιστών τα μέτρα στις εκκλησίες - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Ατομική ευθύνη των πιστών τα μέτρα στις εκκλησίες

 


Η Εκκλησία συνεχίζει να εκθέτει τη κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στους ναούς. Παρά τα περί “συνεννόησης” εξακολουθεί να στέλνει αντιφατικά μηνύματα στους πιστούς.

Θέατρο του παραλόγου για ακόμη μία ημέρα σχετικά με το πεδίο εφαρμογής των νέων μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας έναντι των ανεμβολίαστων πολιτών. Από τη μια η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατυμπανίσει πως ήταν εκείνη που “συνέτισε” την Εκκλησία να προσαρμοστεί σε ελέγχους rapid ή PCR τεστ για την είσοδο του ποιμνίου στους ιερούς χώρους, από την άλλη η Ιερά Σύνοδος αφήνει να εννοηθεί πως “αυτορυθμίστηκε” και πως είναι συμβατή με τους νόμους του Κράτους.

Πράγματι, ο νόμος του Κράτους δεν προβλέπει έλεγχο δια κυρώσεων για ανεμβολίαστους που εισέρχονται σε χώρους λατρείας, παρά μόνο τεστ για τους ιερείς που δεν έχουν κάνει εμβόλιο κατά της COVID-19 (και θα ελέγχονται από τα ίδια τα όργανα της Εκκλησίας και όχι του Κράτους). Μετά την αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, η επίσημη Εκκλησία προσπάθησε να δώσει κάποιες εξηγήσεις μέσω του αντιπροσώπου της, κάνοντας πάντως σαφές πως δεν θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι την Κυριακή που έρχεται, κατά τις λειτουργίες. Έτσι, η Ιερά Σύνοδος επιβεβαιώνει αυτό που είναι και η ουσία των ημερών, ότι δηλαδή η Εγκύκλιός της αποτελεί μονάχα μια οδηγία προς “ναυτιλλομένους” και όχι πλαίσιο λειτουργίας που διέπεται από κυρώσεις. Αντιστοίχως, αναφέρει πως επαφίεται σε κάθε Μητροπολίτη το πώς θα εφαρμόσει τα μέτρα, ωστόσο για να υπάρξει αργία έναντι των ουκ ολίγων “ανταρτών”, θα πρέπει να κινηθούν οι επίσημες κεντρικές διαδικασίες της Ιεράς Συνόδου, με ο,τι αυτό συνεπάγεται περί γραφειοκρατίας.

Από την άλλη, και σε σχέση με τη μικροπολιτική των ημερών, ο εκπρόσωπος της Συνόδου ανέφερε πως η πρωτοβουλία για τις “παραινέσεις” ξεκίνησε από την ίδια τη Σύνοδο καθεαυτή, και εν συνεχεία υπήρξε και “συνεννόηση” με το Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε, μιλώντας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο υποστήριξε ότι “η Εκκλησία προτείνει αυτό που η κυβέρνηση δεν τολμά να εφαρμόσει”, για να πετάξει το “μπαλάκι” στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ατομική ευθύνη των πιστών

Αναλυτικότερα λοιπόν, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, Τιμόθεος, τοποθετήθηκε σχετικά με τα νέα μέτρα έναντι των ανεμβολίαστων πολιτών που ναι μεν αφορούν και την Εκκλησία, αλλά με δική της “ευθύνη”.

Ο ίδιος απάντησε πως η Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε στις 3 Νοεμβρίου και έλαβε την απόφαση με την οποία καλεί κληρικούς και πιστούς να εμβολιαστούν και παράλληλα διατυπώνει παραινέσεις και οδηγίες για rapid test για τους ανεμβολίαστους πολίτες, με την ανακοίνωση του Μαξίμου περί συνεννόησης με την Εκκλησία, να έρχεται μία ημέρα μετά. “Όντως η κυβέρνηση έμαθε την απόφασή μας και εν συνεχεία ζήτησε την απόφαση αυτή να τη διατυπώσουμε γραπτώς”, είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας τα όσα είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υποστήριξε πως η Εκκλησία μόνη της αποφάσισε “να εφαρμόσει τα μέτρα”.

“Εμείς θα αποτυπώναμε γραπτώς ούτως ή άλλως την απόφασή μας όπως και προγραμματίζεται πάντοτε για την υλοποίηση των αποφάσεων. Η έκκλησή μας είναι να εμβολιαστούν όλοι γιατί αυτό μας δίνει δύναμη να αντιμετωπίσουμε τον ιό”, συνέχισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Σε σχέση με τους Μητροπολίτες που αποφάσισαν να θέσουν σε αργία όσους κληρικούς δεν εμβολιαστούν, ο ίδιος είπε πως “δεν πρόκειται για κεντρική γραμμή της Ιεράς Συνόδου. Εμείς ελεύθερα και αβίαστα προτρέπουμε και παρακαλούμε, κάνουμε έκκληση προς τους Χριστιανούς μας και τους κληρικούς μας. Βεβαίως, βλέποντας ο κάθε Μητροπολίτης τα θέματα που ανακύπτουν στη Μητρόπολή του, έχει τη δυνατότητα να επέμβει. Χρειάζονται φυσικά διαδικασίες για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις αυτές, δε γίνονται αυτομάτως”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το αν θα γίνουν έλεγχοι στις εισόδους των Εκκλησιών την Κυριακή, όταν και θα έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα για τον γενικό πληθυσμό, ο Μητροπολίτης Τιμόθεος ήταν σαφής: “Όχι. Κατηγορηματικά όχι. Εσείς λοιπόν που θέλετε να πάτε στην Εκκλησία εάν σέβεστε τον εαυτό σας και αγαπάτε τους συνανθρώπους σας και πιστεύετε πραγματικά στον Θεό, το άριστο είναι να έχετε κάνει διαγνωστικό τεστ και να είστε βέβαιος πως είστε υγιής”.

“Βεβαίως μιλάμε για ατομική ευθύνη”, απάντησε επί λέξει, διαψεύδοντας τη “φημολογία” ότι θα γίνονται έλεγχοι στους ναούς. “Είναι στην ατομική βούληση του καθενός αλλά κάνουμε παράκληση προς όλους να κάνουν τον έλεγχο αυτό. Μέσα στους ναούς θα τηρούνται τα μέτρα απαρέγκλιτα”. Στην ουσία, επανέλαβε τις διατυπώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στη συνέντευξή του στο MEGA ανέφερε ότι στις εκκλησίες δεν μπορεί να γίνεται έλεγχος πιστοποιητικών εμβολιασμού και rapid test, σε αντίθεση με τα εμπορικά καταστήματα.

Είπε πάντως πως ο εκάστοτε ιερέας, δεν θα μπορεί να απομακρύνει κάποιον πιστό από το ναό. “Η Εκκλησία έχει συνταχθεί με την ελληνική Πολιτεία, μέσα από το πρίσμα των κανόνων μας και της πίστης μας και σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε η Σύνοδος και έτσι πήραμε την απόφαση προχθές, γιατί το θεωρήσαμε καθήκον μας. Από αγάπη και ενδιαφέρον κάναμε άμεσα τις κινήσεις μας και πήραμε τις αποφάσεις αυτές”.

Από τη δική του μεριά πάντως, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ είπε νωρίτερα πως για τον έλεγχο πιστοποιητικών κατά την είσοδο των πιστών στους ναούς, “από εδώ και πέρα θα γίνεται κάποιος έλεγχος”. Πρόσθεσε ωστόσο ότι χρειάζεται λεπτότητα και τάχθηκε κατά της υποχρεωτικότητας, λέγοντας ότι στην εκκλησία μπορεί να πηγαίνει κάποιος “να κλάψει για το παιδί του, να παρακαλέσει για κάτι που αφορά τη ζωή του και χρειάζεται λεπτότητα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here