ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΕΟΣ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΕΟΣ

 


Τα διάφορα ιστορικά γεγονότα και οι εξελίξεις στον ελλαδικό χώρο είχαν φυσικά σαν αποτέλεσμα οι διάφορες περιοχές να εξελίσσονται και να αποκτούν νέες κατασκευές ανά τους αιώνες που αποτελούν πλέον μνημεία. Ένα από αυτά που έχουμε ξεχωρίσει τόσο κυρίως της κατασκευής του όσο και του γεγονότος ότι δεν αποτελεί πολύ γνωστό αξιοθέατο και μνημείο της Ελλάδας βρίσκεται στην Πελοπόννησο. Ο λόγος για το υδατογέφυρο Μονής Λουκούς το οποίο βρίσκεται στο Άστρος Κυνουρίας. Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη κατασκευή που προκαλεί ενδιαφέρον και αξίζει μια επίσκεψη ώστε να το επεξεργαστείς και από κοντά. Αν βρεθείς στην περιοχή πλέον θα ξέρεις μερικές πληροφορίες παραπάνω για ένα από αυτά τα παράξενα της Ελλάδας.

Το μοναδικό στο είδος του υδατογέφυρο της Ελλάδας και η χρησιμότητά του

Το συγκεκριμένο υδατογέφυρο μοιάζει ουσιαστικά με γεφύρι αλλά θεωρείται ότι είχε μια επιπλέον χρησιμότητα από το να ενώνει απλώς δύο σημεία. Πιστεύεται, λοιπόν, ότι είναι μια ρωμαϊκή κατασκευή η οποία αντιστοιχεί και λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως το υδραγωγείο. Κάτι ανάλογο σε αυτό το ύφος κατασκευής δεν έχει βρεθεί στην Ελλάδα. Ουσιαστικά φαίνεται πως εξυπηρετούσε τις ανάγκες για μεταφορά νερού στην περιοχή. Και δεν αποτελεί γεφύρι με την κλασική έννοια του όρου. Κι αυτό γιατί δεν αποτελεί ένα κλασικό χτισμένο πετρογέφυρο όπως τα δεκάδες που συναντούμε στην Ήπειρο.

Στην πραγματικότητα έχει κατασκευαστεί απλώς για να δίνει την αίσθηση του γεφυριού. Τα δύο τόξα που διαθέτει έχουν λαξευτεί επάνω σε έναν συμπαγή βράχο δημιουργώντας αυτή την αίσθηση. Επάνω στη γέφυρα μπορείς να διακρίνεις ακόμη τις μεταλλικές σωλήνες οι οποίες είχαν τοποθετηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο για τη μεταφορά του νερού.

Το μοναδικό αυτό στο είδος του υδατογέφυρο βρίσκεται, όπως είπαμε στο Άστρος Κυνουρίας και θα το συναντήσεις στο ρέμα Καλογριάς το οποίο σε περίπου μισό χιλιόμετρο καταλήγει στον ποταμό Τάνο. Εκεί κοντά το ποτάμι ενώνεται με τον Αργολικό Κόλπο. Κοντά στο υδατογέφυρο είναι η βυζαντινή μονή Λουκούς στην περιοχή των Κάτω Δολιανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here