Ονομάζεται Αβλέμονας και σύμφωνα με μια εκδοχή το όνομα του είναι παράφραση της λέξης ευλίμενος, που σημαίνει όρμος που αγκυροβολούν τα καράβια.
Σε αυτό το σημείο αποβιβάστηκαν χιλιάδες χρόνια πριν και οι κατακτητές του νησιού. Ανάμεσα τους οι Μινωίτες που δημιούργησαν αποικία σε κοντινή απόσταση.
Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού της Αφροδίτης, στα Κύθηρα.
Σύμφωνα με την θεογονία του Ησίοδου η Αφροδίτη γεννήθηκε στα νερά των Κυθήρων. Όταν η Γαία δυσανασχέτησε με τον Ουρανό, ζήτησε από τον γιο της τον Κρόνο να τη βοηθήσει, ώστε να μη γεννήσει ξανά δικά του παιδιά.
Ο Κρόνος ακρωτηρίασε τον Ουρανό και τα γεννητικά του όργανα έπεσαν στη θάλασσα. Από τους αφρούς του γεννήθηκε η πανέμορφη Αφροδίτη, η οποία παρασύρθηκε μέσα σε ένα κοχύλι αρχικά στα Κύθηρα και μετά στην Κύπρο.
Το όνομα του νησιού αναφέρεται στα κείμενα των αρχαίων ποιητών και σύμφωνα με τον Γεωγράφο Ισίδωρο το νησί πήρε το όνομα του από την Κυθέρεια Αφροδίτη και το ρήμα κεύθω, που σημαίνει κρύβω τον έρωτα.
Εκεί χάρηκαν τον έρωτά τους και ο Πάρις με την Ελένη πριν φύγουν για την Τροία, σύμφωνα με τον Όμηρο.
Οι κατακτητές των Κυθήρων
Με το πέρασμα του χρόνου τα Κύθηρα πήραν διάφορα ονόματα από τους εκάστοτε κατακτητές που πέρασαν από το νησί.
Όταν οι Φοίνικες αποίκησαν το νησί, ονομαζόταν Πορφυρούσα, επειδή παρήγαγαν πορφύρα, τη χρωστική ουσία που προέρχεται από την επεξεργασία του οστράκου Haustellum brandaris.
Μετά τους Μινωίτες και τους Φοίνικες σειρά είχαν οι Μυκηναίοι και οι Δωριείς.
Ακολούθησαν οι Ρωμαίοι και μετά το νησί πέρασε στην κυριαρχία των αρχόντων από τη Μονεμβασία.
Η πλεονεκτική θέση των Κυθήρων, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε Πελοπόννησο και Κρήτη και ανάμεσα σε Αιγαίο και Ιόνιο πέλαγος, δεν άφησε αδιάφορους τους ξένους κατακτητές.
Το νησί υπέστη μεγάλο πλήγμα από τις επιδρομές πειρατών που λεηλατούσαν και εμπορεύονταν τους κατοίκους στα σκλαβοπάζαρα. Η πιο αιματηρή επιδρομή ήταν του αδίστακτου Μπαρμπαρόσα, ο οποίος έσφαξε και αιχμαλώτισε επτά χιλιάδες κατοίκους του νησιού.
Για να προστατευτούν από τις εχθρικές επιθέσεις, όταν οι Ενετοί κυριάρχησαν στην Ελλάδα έκαναν στα Κύθηρα σημαντικά οχυρωματικά έργα. Εκείνη την περίοδο το νησί ονομαζόταν Τσιρίγο.
Σειρά είχαν οι Γάλλοι το 1798, ένα χρόνο αργότερα οι Ρώσοι και έπειτα από μερικά χρόνια αναρχίας το νησί επέστρεψε ξανά στην κυριαρχία των Γάλλων.
Σημαντικά έργα πραγματοποίησαν και οι Άγγλοι. Κατασκεύασαν με τη βοήθεια των κατοίκων τα λοιμοκαθαρτήρια, δρόμους, σχολεία, φάρους και πέτρινα γεφύρια, ανάμεσα τους το πέτρινο γεφύρι Κατουνίου, το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι που χτίστηκε στην Ελλάδα.
Τελευταίος κατακτητής του νησιού ήταν οι Γερμανοί και οι Ιταλοί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι κάτοικοι του νησιού οργάνωσαν αντιστασιακή ομάδα και όταν το Σεπτέμβριο του 1944 οι Γερμανοί ξεκίνησαν να αποχωρούν, οι αντάρτες τους έδιωξαν μια ώρα αρχύτερα και τα Κύθηρα έγιναν η πρώτη περιοχή που ελευθερώθηκε από τους Γερμανούς.
Ταξίδι Στα Κύθηρα
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα το νησί, λόγω της θέσης του έχει δεχθεί επιρροές από διάφορους λαούς.
Η ομορφιά των Κυθήρων και η σπουδαία ιστορία τους, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες που το επισκέφτηκαν κατά καιρούς.
Ο Γάλλος ζωγράφος, Ζαν Αντουάν Βατό ζωγράφισε τον πίνακα “Επιβίβαση στα Κύθηρα” και ο Κάρολος Μπλωνταίρ έγραψε το ποίημα “Ταξίδι στα Κύθηρα” που μετέφρασε ο Κωστής Παλαμάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου