ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ


 Γνωστές και με την ονομασία Αράχωβα, οι Καρυές είναι ένα γραφικό και παραδοσιακό χωριό της Λακωνίας, μεταξύ της Τρίπολης και της Σπάρτης, απλωμένες στους πρόποδες του Πάρνωνα, σε μια περιοχή κατάφυτη από καρυδιές και καστανιές σε υψόμετρο 950 μέτρων.

Από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του χωριού ένα μνημείο αφιερωμένο στις Καρυάτιδες, το οποίο δημιουργήθηκε το 1983 και αποτελεί αντίγραφο τμήματος του αρχαίου ναού του Ερέχθειου στην Ακρόπολη.

Στα σημεία αναφοράς των Καρυών, επίσης, η κεντρική πλατεία με την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και τα παραδοσιακά καφενεδάκια και ταβέρνες, το «Ρολόι» που δεσπόζει σε ύψωμα στο δυτικό μέρος του οικισμού με ωραία θέα, το κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου, καθώς και οι υπεραιωνόβιοι πλάτανοι Μενελάου δίπλα από την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Στα όσα αξίζει κανείς να παρατηρήσει στο χωριό το Δάσος των Καρυών, γεμάτο με οξιές, καρυδιές και καστανιές, ενώ και η ευρύτερη περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορία -από εδώ περνάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4- και ποδηλασία στη φύση.

Ανδρίτσαινα, Ηλεία

Αμφιθεατρικά χτισμένη στην πλαγιά του Λυκαίου Όρους, η Ανδρίτσαινα –ένα από τα ομορφότερα χωριά του νομού Ηλείας που θυμίζει πολύ αγαπημένους προορισμούς στην Αρκαδία (βρίσκεται στα σύνορα του νομού με την Αρκαδία)– εντυπωσιάζει τον επισκέπτη τόσο με την προσεγμένη αρχιτεκτονική της όσο και με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον ολόγυρά της. Λιθόστρωτα, δαιδαλώδη σοκάκια, μεγαλοπρεπή αρχοντικά και πέτρινες βρύσες συνθέτουν γραφικές εικόνες μοναδικής ομορφιάς.

Στα όσα αξίζει κανείς να επισκεφτεί στο χωριό η ιστορική βιβλιοθήκη –με έγγραφα ιστορικής αξίας που αφορούν στη Γαλλική και την Ελληνική επανάσταση, σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 15ο αι.–, το Λαογραφικό Μουσείο, καθώς και ο αρχαίος ναός του Επικούρειου Απόλλωνα (έργο του Ικτίνου) στην περιοχή Βάσσες (14 χλμ.). Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το φαράγγι της Νέδας, ιδανική επιλογή για εξόρμηση στη φύση.

Ασέα, Αρκαδία

Η γενέτειρα- κόσμημα του Νίκου Γκάτσου είναι ένα μικρό και γραφικό χωριουδάκι της Αρκαδίας, σε απόσταση μόλις 20 χλμ. από την Τρίπολη. Ο λόγος για την Ασέα, με την πλούσια ιστορία, η οποία παραμένει ορατή μέχρι σήμερα στα κτίρια του χωριού. Τα ερείπια του αρχαίου τείχους αποτελούν τρανή απόδειξης της ιστορικότητας του τόπου, ενώ αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής φιλοξενούνται σε μουσεία της Αθήνας, του Ναυπλίου και της Τρίπολης.

Την καρτποσταλική εικόνα του χωριού με τα πέτρινα σπίτια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές και τα στενά και ήσυχα δρομάκια, συμπληρώνει το αισθητικό δάσος ολόγυρά του, γεμάτο με καστανιές και πεύκα. Σημείο αναφοράς, ωστόσο, της Ασέας δεν είναι άλλο από το αστεροσκοπείο της με τον χαρακτηριστικό θόλο αλουμινίου, το οποίο μάλιστα θεωρείται, ίσως, και το μικρότερο σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here