ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΟΥ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΙΩΝΕΣ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΟΥ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΙΩΝΕΣ


 Σε κοντινή απόσταση από το χωριό της Στυμφαλίας, στην Κορινθία, συναντώνται τα ερείπια ενός από τα σπανιότερα, από άποψη αρχιτεκτονικής, μοναστήρια της χώρας.

Ο λόγος για τη Μονή Ζαρακά, που χρονολογείται από τις αρχές του 13ου αιώνα και αποτελεί ένα οχυρωμένο μοναστηριακό συγκρότημα, δείγμα δυτικής αρχιτεκτονικής.

Η δημιουργία της μονής τοποθετείται, πιθανότατα, πριν από το 1236 και οφείλεται σε τάγμα Φράγκων μοναχών που κατέφτασαν στην περιοχή μετά από εντολή του Πάπα Ιννοκέντιου ΙΙΙ. Τα υλικά της κατασκευής του χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από το ναό της Αρτέμιδας, που εκτιμάται ότι βρισκόταν στο ίδιο σημείο κατά την αρχαιότητα.

Εντυπωσιακά είναι τα γλυπτά της μονής, έργο Γάλλων τεχνιτών, τα οποία ενώ χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα, τεχνοτροπικά βρίσκονται πιο κοντά στο ρωμανικό ρυθμό του 12ου αιώνα. Σήμερα, από τη μονή διασώζονται μόνο ο πυλώνας και ο ναός, ο οποίος ανασκάφηκε πρώτη φορά το 1928. Πρόκειται για μια τρίκλιτη βασιλική με τετράγωνο εξωτερικά ιερό βήμα.

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ονομάζουν το σημείο «Κιόνια», λόγων των μικρών κιόνων που διέσωζε η εκκλησία, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι ξένοι περιηγητές αναφέρουν τη λίμνη Στυμφαλία ως λίμνη Ζαρακά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here