Ελλείψεις φαρμάκων δημιουργούν κίνδυνο ασθενείς με χρόνιες παθήσεις - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Ελλείψεις φαρμάκων δημιουργούν κίνδυνο ασθενείς με χρόνιες παθήσεις

 



Ενώ η Ν.Δ. είχε… αυτοαναγορευτεί στην κυβέρνηση που θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών για την προμήθεια των φαρμάκων τους, οι ελλείψεις φαρμάκων εδώ και πλέον του ενός μηνός συνεχίζουν, αγγίζοντας –στην κορύφωσή τους– τους 450 κωδικούς. Οι ελλείψεις που έχει αναδείξει έγκαιρα η «Εφ.Συν.» («Επικίνδυνη έλλειψη σε 450 φάρμακα», 25/1) αφορούν όλες τις κατηγορίες φαρμάκων χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιολογικά, αναπνευστικά, οφθαλμολογικά, νευροληπτικά, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα κ.ά., σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) που ανέδειξε το θέμα χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Προβληματιζόμαστε, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Απ. Βαλτάς, «γιατί υπάρχει δυσκολία από την πολιτεία να αξιοποιήσει και να εφαρμόσει τους υπάρχοντες νόμους, όπως π.χ. για την προστασία της δημόσιας Υγείας, ή να νομοθετήσει νέους». Η πολιτεία, παρ’ όλο που γνωρίζει το πρόβλημα, όχι μόνο δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα φάρμακα, αλλά, αντίθετα, διακινδυνεύει την επάρκεια της χώρας, με αποφάσεις όπως εκείνη της 24ης Ιανουαρίου όταν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών 58 κωδικών φαρμάκων από τη χώρα. Την ίδια μέρα, περιέργως, έμπαιναν σε εφαρμογή οι νέες μειώσεις τιμών σε ορισμένα φάρμακα, σύμφωνα με το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων του υπουργείου Υγείας.

Ακολούθησε στις 2 Φεβρουαρίου άλλη απόφαση του ΕΟΦ που, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, Απόστολο Βαλτά, «δεν αντικατοπτρίζει στο ελάχιστο τη συνολική εικόνα των πραγματικών ελλείψεων που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στο καθημερινό έργο της εκτέλεσης συνταγών για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, οι οποίοι θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται, αφού από τη λίστα των φαρμάκων τα οποία συμπεριλαμβάνει η απόφαση απουσιάζει η πλειονότητα των σκευασμάτων του πίνακα, τον οποίο εγκαίρως είχαμε υποβάλει με αποδεδειγμένα ελλειπτικά φάρμακα». Κι αυτό, επισημαίνει ο Απ. Βαλτάς, «ύστερα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πλήρους απελευθέρωσης των εξαγωγών φαρμάκων που αποδεδειγμένα είναι ελλειπτικά».

Οι εξαγωγές των φαρμάκων επιτρέπονται μόνο στον βαθμό που υπάρχει κάλυψη της εγχώριας ζήτησης. Ωστόσο, γίνονται νόμιμα, ακολουθώντας τους κανόνες του εμπορίου, ζήτηση-προσφορά, όπως ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων.

Παράδειγμα: Εισάγεται ένα φάρμακο στη χώρα μας που κοστίζει 1-2 ευρώ, παραμένει για μία νύχτα σε μια φαρμακαποθήκη και την άλλη μέρα επανεξάγεται στη Γερμανία, όπου η τιμή του είναι 25 ευρώ. Τη διαφορά μοιράζονται οι φαρμακαποθήκες (Ελλάδας και Γερμανίας), το κράτος φαίνεται ότι κάνει «εξαγωγές» και ωφελείται πολιτικά, ενώ και οι φαρμακοβιομηχανίες εξυπηρετούνται, αφού γνωρίζουν ότι ένα φάρμακο δεν μπορεί να είναι βιώσιμο ταυτόχρονα στην Ελλάδα που κάνει 50 ευρώ και στη Γερμανία που κάνει 200. Τα περιθώρια κέρδους για τους κωδικούς που βρίσκονται σε έλλειψη κυμαίνονται από 30% έως 650%.

Ο ΕΟΦ είναι ο επίσημος εποπτικός φορέας που πρέπει να διεξάγει ελέγχους για να μπορεί να εξασφαλίζει την επάρκεια της ελληνικής αγοράς τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, να μπορεί να παρακολουθεί τις φαρμακαποθήκες για τις παράλληλες εξαγωγές τους και ταυτόχρονα να καταρτίζει έναν επικαιροποιημένο κατάλογο με φάρμακα τα οποία είναι πραγματικά ελλειπτικά. Δυστυχώς, τίποτε από όλα αυτά δεν συμβαίνει, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του ΠΦΣ προ διετίας οπότε αποφασίστηκε με την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Β. Κικίλια και Β. Κοντοζαμάνη) αλλά και τον πρόεδρο του ΕΟΦ (κ. Φιλίππου) η δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα παρακολουθεί τις πραγματικές ελλείψεις σε πραγματικό χρόνο. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε από τον ΠΦΣ σε μόλις έναν μήνα, για να ενημερωθεί στη συνέχεια ότι ο ΕΟΦ θα δημιουργήσει δική του εφαρμογή –η οποία ακόμα αναμένεται– που θα διασυνδεθεί με αυτήν του ΠΦΣ.

Πηγή: efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here