Τι αλλάζει στην αστυνομία και την πυροσβεστική - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Τι αλλάζει στην αστυνομία και την πυροσβεστική


Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προωθείται από το υπουργείο με σχέδιο νόμου.

Με αυτό το νομοθέτημα, ιδρύεται στο Υπουργείο Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού, δηλαδή δημιουργείται διοικητικός κορμός στο Υπουργείο. Επίσης «από-αστυνομικοποιείται» το Υπουργείο. Μετατρέπεται σε ένα πολιτικό Υπουργείο με τις Υπηρεσίες του. 

Οι αλλαγές στην Αστυνομία
 Η Ελληνική Αστυνομία θα διαρθρώνεται με το καινούργιο σύστημα σε τρεις διακριτούς αυτόνομους Κλάδους. 
 Ο ένας είναι ο Κλάδος της Τάξης, ο άλλος είναι ο Κλάδος της Ασφάλειας και ο τρίτος είναι ο Κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας των Συνόρων. 
Επίσης παύει να υπάρχει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Δημιουργείται Επιτελείο ως ενισχυτική δομή των τριών αυτόνομων Κλάδων. 
Επίσης όπως τόνισε ο κ. Δένδιας:"Η αντίληψή μάς είναι ότι οφείλει να αναβαθμιστεί δραστικά η εκπαίδευση την οποία παρέχουμε, στο επίπεδο της Σχολής Αστυφυλάκων και των Αξιωματικών, στα μεταπτυχιακά και στη σύνδεση με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, στη σύνδεση με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής και τις μεταπτυχιακές σπουδές σε αυτά. Επίσης, κάνουμε μία νέα προσπάθεια για να δεθεί αυτή η Αστυνομία, η νέα Αστυνομία αν μου επιτρέψετε να την χαρακτηρίσω, με την κοινωνία. Θεσπίζεται η λειτουργία Επιτροπής Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας, ώστε να υπάρχει ομπρέλα διασύνδεσης της Αστυνομίας με τη κοινωνία σε επίπεδο περιφέρειας. Ενεργοποιούμε το Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης της Εγκληματικότητας. Έχει ήδη οριστεί και ο πρόεδρός του και θα κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια να ενεργοποιήσουμε και τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Εγκληματικότητας, τα οποία όπως καλά ξέρετε έχουν προβλεφθεί και κατά κανόνα δεν λειτουργούν". 
"Όλο αυτό το καινούργιο σύστημα χτίζεται πάνω σε μία αλλαγή και του τρόπου της λειτουργίας του, όσον αφορά τις δυνατότητές του στη νέα τεχνολογία. Με καλύτερη εκμετάλλευση των προγραμμάτων και του ΕΣΠΑ «τρέχουμε» προγράμματα ψηφιοποίησης των αρχείων της Ελληνικής Αστυνομίας, προγράμματα, επίσης, ταυτοποίησης των δακτυλικών αποτυπωμάτων και σύστημα ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες". 

Οι αλλαγές στην Πυροσβεστικήκαι Πολιτική προστασία 
Η Πυροσβεστική μετατρέπεται στον επιχειρησιακό βραχίονα της πολιτικής προστασίας της χώρας.  
Και εκεί αλλάζει η δομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες αυξημένες αρμοδιότητές της.  
Η Πυροσβεστική χωρίζεται με το νέο οργανόγραμμα σε δύο βασικούς Κλάδους: στον Κλάδο των Επιχειρήσεων, σε όλη της Ελλάδα, και στον Κλάδο Υποστήριξης.  
Όπως δήλωσε ο υπουργός:"Πρέπει να σας πω ότι με το νομοθέτημα αυτό η εξοικονόμηση στον αριθμό των δομών του Υπουργείου, αν θέλετε οι συγχωνεύσεις στον αριθμό των δομών, ξεκινούν απ’ το 30% και φτάνουν το 46-47%. Έχουμε λοιπόν και στην Πυροσβεστική ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση. Επίσης, συγχωνεύουμε τα Επιχειρησιακά Κέντρα, ώστε σε κάθε περιφέρεια να μην υπάρχει πολλαπλότητα Επιχειρησιακών Κέντρων, αλλά να υπάρχει ένα Επιχειρησιακό Κέντρο με αρμόδιο τον υπεύθυνο Αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος να λειτουργεί και ως συνολικός συντονιστής της αντιμετώπισης των προβλημάτων". 

Εκτός από τις διατάξεις για το Υπουργείο, την Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική υπάρχουν και διατάξεις που ρυθμίζουν τα υπόλοιπα θέματα, που άπτονται της μετανάστευσης, τις νέες Υπηρεσίες Ασύλου και Προσφυγών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here