Οριακή είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, οι οποίες εκτός από τα περιοριστικά μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, έχουν να αντιμετωπίσουν τη νέα κρίση που εδραιώνεται στη χώρα και προφανώς, τις ανατιμήσεις και το ενεργειακό κόστος.
Παρεμβαίνοντάς στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, στάθηκε στην ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα από το κράτος, τονίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση, η περίοδος μέχρι τον Απρίλιο οπότε και αναμένεται το… άνοιγμα της οικονομίας, θα είναι κάτι περισσότερο από αρκετή για να τινάξει στον «αέρα» πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, αφού το ζήτημα της βιωσιμότητας αναδεικνύεται σε μείζον! «Η κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποια μέτρα κυρίως για αναστολές εργασίας, όμως τα οικονομικά αντίμετρα που εμείς ζητάμε δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη», σημείωσε ο κ. Ξυγκώρος που στάθηκε στην ανάγκη επιδότησης ενοικίων για εκείνα τα καταστήματα που είναι σχεδόν κλειστά όπως τα κέντρα διασκέδασης τα οποία μετά τη λήψη των μέτρων, δεν… λειτουργούν.
Αφού καυτηρίασε το γεγονός πως τα έξοδα των μικρομεσαίων επαγγελματιών είναι πολύ αυξημένα, εστιάζοντας στη στάση των τραπεζών, έκανε ειδική μνεία στο αίτημα που κατατέθηκε από όλα τα Επιμελητήρια της Πελοποννήσου για περαιτέρω ενίσχυση των επαγγελματιών από την Περιφέρεια μέσω του γνωστό προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου να και δικαιούνταν, δεν κατάφεραν να ενταχθούν οι περισσότεροι δικαιούχοι. «Είχαμε μια τεράστια συμμετοχή και οι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν όμως δυστυχώς έμειναν εκτός καθώς δεν αρκούσαν τα χρήματα.
Εμείς λοιπόν αυτό που ζητήσαμε είναι να βρεθεί τρόπος μέσω άλλων προγραμμάτων που δεν είχαν την απορροφητικότητα που έπρεπε, ώστε να μεταφερθούν πόροι γιατί είναι κρίμα αυτές οι επιχειρήσεις να μείνουν εκτός», δήλωσε ο Βαγγέλης Ξυγκώρος που ανέπτυξε όλα τα αιτήματα των επαγγελματιών και τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως τον αποκλεισμό των επιχειρήσεων που έχουν υπερβεί το όριο των ενισχύσεων de minimis, τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τη μείωση του ΦΠΑ, χωρίς να παραλείπει να αναφερθεί στον νέο αναπτυξιακό Νόμο.
Κλείνοντας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας εστιάζοντας στα του νομού, στάθηκε στις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και εκείνες που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας πως 3.000 περίπου νέες επιχειρήσεις ενεργοποιούνται την τελευταία πενταετία στο νομό. «Είχαμε περίπου 35 νέες επιχειρήσεις στη μεταποίηση το 2021, αντίστοιχα στον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών και είναι θετικό το γεγονός πως πολλές από αυτές είναι ΙΚΕ, καταδεικνύοντας πως πρόκειται για σοβαρές επενδυτικές προσπάθειες που ήρθαν για να… μείνουν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ξυγκώρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου