ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, τα ορόσημα και οι προκλήσεις του νέου έτους - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, τα ορόσημα και οι προκλήσεις του νέου έτους

 


Ένα γνωστό ρητό της αγοράς λέει ότι, αν κάποιος θέλει να δει εγκαίρως το πού θα κινηθεί το χρήμα, αρκεί να δει τι κάνουν οι τράπεζες για τον εαυτό τους. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα ορόσημα, τους στόχους και τις προβλέψεις που έχουν θέσει. Αλλά και στους κανόνες που ακολουθούν. Κανόνας πρώτος: Η τάση είναι φίλη σου (“the trend is your friend”). Κανόνας δεύτερος: Αγόρασε κλάδους που έχουν περιθώριο να αυξήσουν τις τιμές σε περιόδους πληθωρισμού.

Η ατζέντα των τραπεζιτών έχει χωριστεί σε τρίμηνα. Κάθε τρίμηνο έχει στόχους, οι οποίοι ποσοτικοποιούνται, εντοπίζονται οι κλάδοι και υπολογίζονται οι εισροές επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν. Οι υπολογισμοί αυτοί μεταφράζονται σε ζήτηση και σε επενδυτικό ενδιαφέρον, που θα έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πρώτος στόχος είναι η εκταμίευση των πρώτων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεύτερος στόχος η επίτευξη μονοψήφιων ποσοστών κόκκινων δανείων, που αποτελεί κρίσιμο σκαλοπάτι για την αναβάθμιση των τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα. Τρίτος στόχος η πραγματοποίηση των εκκρεμοτήτων από την εποχή των Μνημονίων ώστε η Ελλάδα να βγει από την αυξημένη επιτήρηση. Επίσης, κριτήριο για αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα. Τέταρτος στόχος η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, εμπροσθοβαρώς, τόσο από το Δημόσιο όσο και από τις τράπεζες, προκειμένου να επωφεληθούν από τα χαμηλά επιτόκια. Πέμπτος στόχος η πραγματοποίηση επενδύσεων τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επίσης, οι τράπεζες έχουν το συνήθειο να μιλάνε με νούμερα. Για παράδειγμα, έχουν υπολογίσει πόσα κεφάλαια μπορούν να επενδυθούν στην ελληνική αγορά ακινήτων πριν δημιουργηθεί φούσκα. Η μελέτη αυτή έχει γίνει από μία από τις συστημικές τράπεζες, λαμβάνοντας υπόψη τον οικονομικό κύκλο και τις χρηματοδοτήσεις ανά τομέα. Το μοντέλο υπέδειξε ότι η αγορά κατοικιών επιδέχεται χρηματοδοτήσεις έως 15 δισ. ευρώ. Για το 2022 εκτιμάται ότι στο ελληνικό real estate θα εισρεύσουν τουλάχιστον 1,25 δισ. ευρώ, μόνο από τα νοικοκυριά και τα στεγαστικά δάνεια. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται επιπλέον εισροές 3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι το 2026.

Πηγή: capital

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here