Είναι τα βιολογικά προϊόντα πιο θρεπτικά; - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Είναι τα βιολογικά προϊόντα πιο θρεπτικά;

Είναι τα βιολογικά προϊόντα πιο θρεπτικά;
Η ύπαρξη βιολογικών προϊόντων είναι γνωστή εδώ και 30 περίπου χρόνια, ωστόσο μόλις τα τελευταία 10 περίπου χρόνια, το ενδιαφέρον του καταναλωτή κυριολεκτικά απογειωθεί. Διατροφικά σκάνδαλα, γενετικές παρεμβάσεις, χρήση χημικών ουσιών, οριοθετούν το πλαίσιο της καταναλωτικής αγανάκτησης και αναζήτησης εναλλακτικών επιλογών από τα συμβατικά τρόφιμα. Έτσι τα τελευταία χρόνια υπεδεκαπλασιάστηκε η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων. Πρόκειται για
τρόφιμα, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ψωμί, προϊόντα ζύμης και δημητριακών, παιδικά τρόφιμα, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, που φτάνουν στον καταναλωτή με μια μέθοδο παραγωγής η οποία ελαχιστοποιεί ή αποφεύγει πλήρως τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών, ορμονών καθώς και πρόσθετων ουσιών στις ζωοτροφές. Η τεράστια διάδοση τους έχει να κάνει με την ευρέως διαδιδόμενη πεποίθηση ότι με τη χρήση όλων αυτών των «βοηθημάτων» που προάγουν την παραγωγή τροφής, αποτρέποντας την εκδήλωση ασθενειών προστατεύοντας παράλληλα τις σοδειές, ίσως έχει ξεπεράσει τα όρια, καθιστώντας αυτά τα τρόφιμα επικίνδυνα για την υγεία. Έτσι, αυτή τη στιγμή, τα δύο σημαντικά ερωτήματα που σχετίζονται με τη σύγκριση βιολογικών και συμβατικών προϊόντων είναι : 1. Είναι πιο ασφαλή; και 2. Είναι πιο θρεπτικά;
Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Stanford απαντά στο δεύτερο ερώτημα αρνητικά. Συγκεκριμένα, δείχνει ότι τα βιολογικά τρόφιμα είτε φυτικής προέλευσης είτε ζωικής δεν διαφέρουν όσον αφορά τη σύσταση τους σε βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία από τα μη-βιολογικά. Μόνο υψηλότερη περιεκτικότητα σε φώσφορο βρέθηκε, χωρίς ωστόσο αυτό το εύρημα να διαφοροποιεί την κύρια διαπίστωση. Ωστόσο, η απάντηση στο πρώτο ερώτημα ίσως είναι λίγο πιο περίπλοκη. Έρευνες έχουν δείξει ότι περισσότερο από το 33% των συμβατικών προϊόντων έχει ανιχνεύσιμα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, συγκριτικά με το μόλις 7% των βιολογικών. Πόσο επικίνδυνο όμως είναι αυτό για την υγεία; Σύμφωνα με το FDA (Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων στην Αμερική) και με βάση στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του, οι ανιχνεύσιμες ποσότητες είναι πολύ κάτω από το ανώτατα επιτρεπτά όρια χωρίς να φαίνεται να συντρέχει λόγος ανησυχίας όσον αφορά τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Ωστόσο ο καθηγητής C.Lu από το τμήμα Υγιεινής του πανεπιστημίου του Harvard στη Βοστόνη δηλώνει « δεν θα κατανάλωνα ο ίδιος ποτέ τρόφιμα που έχουν ανιχνευθεί φυτοφάρμακα». Τέλος μια ακόμα σημαντική παράμετρος σχετίζεται με το κόστος των τροφίμων αυτών. Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι ο λόγος κόστος/όφελος για την υγεία, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλος (και ειδικά όταν συγκρίνεται με τον αντίστοιχο λόγο των συμβατικών τροφίμων). Με άλλα λόγια πιθανόν να υπερεκτιμούνται τα πιθανά ωφέλη στην υγεία όταν αποτυπώνονται στην τιμή του προϊόντος.
Συμπερασματικά, αν επιλέξουμε να καταναλώνουμε βιολογικά προϊόντα, πληρώνοντας τα κάτι παραπάνω, ας το κάνουμε γιατί αξιολογούμε τον ενδεχόμενα μεγαλύτερη ασφάλεια τους, παρά την υψηλότερη θρεπτική τους αξία, καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here