Αλλαγές στην ασφάλιση για ελεύθερους επαγγελματίες, άνεργους και ασφαλισμένους στο ΙΚΑ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Αλλαγές στην ασφάλιση για ελεύθερους επαγγελματίες, άνεργους και ασφαλισμένους στο ΙΚΑ


Mε ένα πακέτο ασφαλιστικών ρυθμίσεων ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κλείνει μία σειρά ανοιχτών θεμάτων. Οι προωθούμενες διατάξεις, μεταξύ άλλων, αφορούν ελευθέρους επαγγελματίες, μακροχρόνια ανέργους αλλά και δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων. Ο στόχος είναι διπλός: Η αύξηση των εσόδων των Ταμείων (με τις ρυθμίσεις για τον ΟΑΕΕ) αλλά και η στήριξη ευπαθών ομάδων (π.χ. μακροχρόνια άνεργοι) που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν παροχές ασθενείας. Αναλυτικά οι πέντε διατάξεις που προωθεί ο υπουργός Εργασίας είναι οι εξής:
1 ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Στον ΟΑΕΕ με κάτω από 25 ημέρες ασφάλισης
Υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ για παράλληλη μισθωτή απασχόληση υπολειπόμενη των 25 ημερών ασφάλισης μηνιαίως.
Με βάση τη νομοθεσία οι «νέοι» ασφαλισμένοι υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση περισσότερων του ενός φορέων (όπως στην περίπτωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης στο ΙΚΑ και αυτοαπασχόλησης στον ΟΑΕΕ) μπορούν να επιλέξουν την υποχρεωτική ασφάλιση ενός από τους φορείς αυτούς.
Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν πως μεγάλος αριθμός όσων επιλέγουν την ασφάλισή τους στο ΙΚΑ (ως μισθωτοί) πραγματοποιούν λίγες ημέρες ασφάλισης τον μήνα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουν την ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ, στον οποίο υποχρεωτικά ασφαλίζονται ολόκληρο τον μήνα ασκώντας κατά κύρια δραστηριότητα ελεύθερο επάγγελμα.
Με την προτεινόμενη διάταξη αλλάζει η διαδικασία αυτή, εξέλιξη που εκτιμάται πως θα ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα του ΟΑΕΕ. Σημειώνεται πως με βάση τη νομοθεσία οι «νέοι» ασφαλισμένοι (που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993), εφόσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση περισσότερων του ενός φορέων, μπορούν να επιλέξουν την υπαγωγή σε μόνο ένα ταμείο κύριας ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here