«Τρέξιμο» για υλοποίηση του έργου της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

«Τρέξιμο» για υλοποίηση του έργου της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων

skoypidiaΜΕΤΑ τη θετική γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση του μεγάλου έργου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο, που κατά την κυβέρνηση θα αποτελέσει πιλοτικό μοντέλο και για τις υπόλοιπες περιφέρειες. 
«Εθνικής στρατηγικής σημασίας» χαρακτήρισαν το έργο με κοινή ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την κυβερνητική βούληση να προχωρήσει ο διαγωνισμός και να υλοποιηθεί το έργο μέσα στις δεσμευτικές προθεσμίες που τίθενται από την Ε.Ε. για την απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ (31-12-2015).
Ήδη έχει λήξει η περίοδος δημόσιας διαβούλευσης για πολίτες και φορείς, ενώ στις 4 Φεβρουαρίου λήγει και τυπικά η προθεσμία διαβούλευσης για τους τεχνικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς. Ουσιαστικά όμως η δημόσια διαβούλευση εξαντλείται μετά τη θετική γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Τώρα το ΥΠΕΚΑ αφού μελετήσει όλο το υλικό της δημόσιας διαβούλευσης, τις γνωμοδοτήσεις και τις προτάσεις θα λάβει την τελική απόφαση για την έγκριση ή των απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
Εφ’ όσον η απόφαση είναι θετική, όπως εικάζεται, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας θα προχωρήσει στην ανακήρυξη του οριστικού αναδόχου και στη συμβασιοποίηση του έργου, το οποίο, όπως προαναφέραμε, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015.
Η κυβέρνηση, κινείται στη λογική της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος με τα σκουπίδια, καθ’ ότι η απειλή των μεγάλων προστίμων επικρέμαται, απλά η διαδικασία έχει παγώσει εν όψει υλοποίησης των έργων οριστικής διαχείρισης σε περιφερειακό επίπεδο.
Μάλιστα το έργο της Πελοποννήσου πρόκειται να παρουσιαστεί ως πιλοτικό σε συνάντηση υπουργών στο πλαίσιο της Ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.
Τούτων δοθέντων, αναμένεται η συμβασιοποίηση του έργου μέσα στο Φεβρουάριο, ενώ στο ενδεχόμενο προσφυγών στο ΣτΕ, η Περιφέρεια εκτιμά ότι η απόφαση θα είναι θετική για το έργο, αφού πληροί τις υψηλές ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τους πλέον αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, την τήρηση των οποίων, τόσο η Πολιτεία, όσο και η Περιφέρεια εγγυώνται σ’ όλες τις φάσεις της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση επί ενδεχομένων ενστάσεων σε καμία περίπτωση δεν θα αργήσει περισσότερο από ένα μήνα, δεδομένου του κατεπείγοντος χαρακτήρα του έργου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις προκρίνονται για τη δημιουργία των 3 εργοστασίων επεξεργασίας οι περιοχές:
• Της Παλιόχουνης (για Αρκαδία, Κορινθία, Αργολίδα) με αποκλεισμό του Σπαθοβουνίου
• Της Καλλιρρόης (για τη Μεσσηνία και τις περιοχές Μεγαλόπολης και Γορτυνίας) με αποκλεισμό του Παλαιοροβουνίου για περιβαλλοντικούς όρους
• Του Ευρώτα (για τη Λακωνία)
Ο ΦΟΔΣΑ
Από την πλευρά του ΦΟΔΣΑ εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια τόσο για το μεταβατικό στάδιο (προσωρινή διαχείριση) όσο και τη δημιουργία περισσοτέρων Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) με στόχο τη μείωση του κόστους μεταφοράς. Προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζεται το ενδεχόμενο χρηματοδότησης αυτών των παράλληλων δράσεων και των όποιων έργων απαιτηθούν, μέσω του Προγράμματος ΕΠΠΕΡΑΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here